Шиб: Забринутост због неусаглашености спољне политике

Усаглашеност са спољном и безбедносном политиком ЕУ је за многе земље кандидате компликована и комплексна ствар, а у случају Србије то значи неопходност да усвоји санкције према Русији, рекао је амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

"Што се тиче приступних преговора, Србија је описана као умерено припремљена земља за Поглавље 31 и код већине земаља чланица изазива забринутост што не долази до повећања стопе усаглашености", рекао је Шиб на скупу "Србија и преговори у Поглављу 31: Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика" у Београду.

Према речима Шиба, ЕУ не даје лоше оцене због сарадње Србије са трећим земљама, као што су Русија и Кина.

"Србија је слободна да настави безбедносну сарадњу са Русијом, али мора да гарантује да то није у сукобу са обавезама које је као кандидат преузела, као што су заштита поверљивих информација и складиштење података", рекао је амбасадор Немачке.

Шиб је упозорио да ће, ако не дође до знатног повећања стопе усаглашености, бити тешко наставити са напретком усаглашености у Поглављу 31.

Мишчевић: Усагласили скоро 55 одсто спољне политике са ЕУ

Шефица преговарачког тима за приступање Србије ЕУ Тања Мишчевић каже да је Србија усагласила скоро 55 одсто своје спољне и безбедносне политике са ЕУ.

Истиче да наша земља разуме обавезу да спољну политику у потпуности усклади до чланства у ЕУ.

"Наша обавеза је и по ССП и ономе сто су право или принципи ЕУ да до момента чланства постигнемо потпуну усагласност што, верујте ми, јасно разумемо", рекла је Мишчевићева на скупу "Србија и преговори у Поглављу 31 - заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика".

Навела и да преговори који су процесом скрининга започели у септембру 2013. још нису завршени, а како каже, то је и главна разлика између Србије и свих осталих земаља које су преговарале.

"Неке су цео процес преговора завршиле за пет година, а ми нисмо ни фазу скрининга до краја", напоменула је Мишчевићева.

Србија, како каже, очекује усвајање извештаја да би званично кренула у израду преговарачке позиције.

"Извештај не чекамо не радећи ништа већ радећи јако пуно на елементима садржаја Поглавља 31, а то није само усаглашавање са спољнополитичким ставовима и акцијама ЕУ ", рекла је Тања Мишчевић на скупу који је организовао Центар за међународне и безбедносне послове.

број коментара 4 пошаљи коментар
(четвртак, 06. дец 2018, 16:03)
anonymous [нерегистровани]

Па ово је сјајна вест :)

Могу мирно да спавам јер знам да нема опасности да којим случајем уђемо у ЕУ :)

(четвртак, 06. дец 2018, 14:33)
moma [нерегистровани]

neophodnost

Izjava o neophodnosti da Srbija prihvati sankcije Rusiji, je znak da nikada necemo uci u EU.Jedino ako se poklonimo gospodaru te Eu,mozemo se nadati,ali samo nadati,prikljucenju EU.Posebno zato,sto je ogromno ulaganje,po njihovoj tvrdnji u Srbiju,znak da smo se prodali ako to prihvatimo.Po meni bi to ulaganje trebalo da znaci odstetu za ucinjenu stravicnu nepravdu,necu da kazem drugacije,a ne prosto prosireno receno, klasicnu ucenu.

(четвртак, 06. дец 2018, 14:14)
bella75 [нерегистровани]

šib

Bolje bi bilo da se malo zabrinete zbog "varvara" iz Pristine!

(четвртак, 06. дец 2018, 14:04)
anonymous [нерегистровани]

Usaglasenost!?

Jednom je postojalo "na partijskoj liniji" ili jednoumlje.U sustini I EU nije daleko od jednoumlja ali je razlika ko propoveda ili diktira to jednoumlje!Sve je ocitije da mnogi u EU ne prihvataju zdravo za gotovo sve sto dolazi iz Nemacke, Francuske, Britanije, pogotovu manje rzvijene rzave poput Madjarske, Slovacke….odbijaju da se slazu po svakom pitanju u zajednickoj uniji.Medjutim u pomenutim zemljama koje su I clanice NATO pakta bez oklevanja prihvataju sve ili gotove sve sto kaze I trazi Amerika pod velom kolektivne odrane.Uvek je dezurni krivac Putin I Rusija.Uvek se pokazuje prstom na tu stranu kao izvor nesigurnosti a nikad clanice NATOa.itd po svoj prilici NATO predstavlja jednoumlje.