Шиб: Забринутост због неусаглашености спољне политике

Усаглашеност са спољном и безбедносном политиком ЕУ је за многе земље кандидате компликована и комплексна ствар, а у случају Србије то значи неопходност да усвоји санкције према Русији, рекао је амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

"Што се тиче приступних преговора, Србија је описана као умерено припремљена земља за Поглавље 31 и код већине земаља чланица изазива забринутост што не долази до повећања стопе усаглашености", рекао је Шиб на скупу "Србија и преговори у Поглављу 31: Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика" у Београду.

Према речима Шиба, ЕУ не даје лоше оцене због сарадње Србије са трећим земљама, као што су Русија и Кина.

"Србија је слободна да настави безбедносну сарадњу са Русијом, али мора да гарантује да то није у сукобу са обавезама које је као кандидат преузела, као што су заштита поверљивих информација и складиштење података", рекао је амбасадор Немачке.

Шиб је упозорио да ће, ако не дође до знатног повећања стопе усаглашености, бити тешко наставити са напретком усаглашености у Поглављу 31.

Мишчевић: Усагласили скоро 55 одсто спољне политике са ЕУ

Шефица преговарачког тима за приступање Србије ЕУ Тања Мишчевић каже да је Србија усагласила скоро 55 одсто своје спољне и безбедносне политике са ЕУ.

Истиче да наша земља разуме обавезу да спољну политику у потпуности усклади до чланства у ЕУ.

"Наша обавеза је и по ССП и ономе сто су право или принципи ЕУ да до момента чланства постигнемо потпуну усагласност што, верујте ми, јасно разумемо", рекла је Мишчевићева на скупу "Србија и преговори у Поглављу 31 - заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика".

Навела и да преговори који су процесом скрининга започели у септембру 2013. још нису завршени, а како каже, то је и главна разлика између Србије и свих осталих земаља које су преговарале.

"Неке су цео процес преговора завршиле за пет година, а ми нисмо ни фазу скрининга до краја", напоменула је Мишчевићева.

Србија, како каже, очекује усвајање извештаја да би званично кренула у израду преговарачке позиције.

"Извештај не чекамо не радећи ништа већ радећи јако пуно на елементима садржаја Поглавља 31, а то није само усаглашавање са спољнополитичким ставовима и акцијама ЕУ ", рекла је Тања Мишчевић на скупу који је организовао Центар за међународне и безбедносне послове.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво