Вулетић: Потези Приштине последица њихове несигурности

Политичка офанзива Србије на међународном плану и две неповољне ситуације за Приштину - неуспели покушаји контроле преноса електричне енергије и пријем у Интерпол - узроковали су неразумну одлуку Приштине да се уведе царина од 100 одсто за робу из централне Србије, рекао је за РТС социолог Владимир Вулетић.

Подизање царине на робу из централне Србије и најаве о формирању косовске војске покушаји су да се фокус пребаци из политичког у неки други оквир што мора стално да се истиче, рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а Владимир Вулетић.

"Није спорно да земље које су признале косовску независност у неком наредном периоду очекују да Косово добије све атрибуте државности, па и војску али то може да постане проблем за Албанце јер то сада раде без координације са центрима моћи на које се ослањају а они то не воле. Приштинске власти покушавају да убрзају ствари, осећају неку врсту несигурности јер више није тако извесно оно што је било 2008. године и покушавају на темпу па је могуће да ће у тој намери направити и неку грешку са којом не би био сагласан НАТО а то би за њих био проблем", рекао је Вулетић.

Када је реч о расположењу код косовских Срба Вулетоић сматра да је важно да постоји енергија.

"Важно је да се не предају, да не упадну у апатију. Перформанси које организују студенти јесу порука ЕУ и међународној заједници али много је важнији њихов ефекат на људе који живе  тамо. Када виде да млади желе да остану, да живе тамо као свој на своме. Док год има енергије има и живота за Србе тамо", рекао је Вулетић.

Без обзира на критике које се упућују на неактивну улогу Брисела  ЕУ је најзаинтересованија да се односи између Београда и Приштине реше на миран начин. Сви остали имају и неке друге интересе, сматра Вулетић.

"Утисак је да у САД има две или више фракција око тога како решити овај чвор. Нова администрација у Вашингтону дала је нову динамику и зелено светло за размишљања о могућности разграничења, шта год то значило. Очигледно је да је сада више ствари на столу и то је у извесном смислу за Србију боље него раније када смо имали ситуацију да су говорили да је Косово у границама које су од стране САД признате 2008. године", објашњава Вулетић.

Тренутна ситуација је опасна зато што било какав инцидент, чак и случајан, може да води ескалацији сукоба што би било најгоре и за Србе али и за све остале, сматра Вулетић.

"Ово је ситуација која мора да се превазиђе, без обзира што још увек траје дизање улога", рекао је Вулетић.

Када је реч о последњим догађајима у Сарајеву и напуштању седнице од стране српског члана предњедништва БиХ због немогућности да истакне и заставу републике Српске, Вулетић каже да питање унитаризације или конфедерације и даље мучи Босну и Херцеговину.

"На жалост многи мисле да би се проблеми, попут економских, решили централизацијом. Многи проблеми са којима се тамошње друштво суочава, а који имају узроке на сасвим другим странама, пребацују се на политички план и питање да ли ћете имати више или мање централизовану Босну", рекао је за РТС Владимир Вулетић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи