Фигаро: Београд страхује да ћe Приштина употребити војску против Срба

Француски лист "Фигаро" пренео је изјаву премијерке Ане Брнабић да би евентуално формирање косовске војске могло да изазове војну интервенцију Србије, и навео да Београд страхује да таква војска не буде искоришћена за протеривање српске мањине са Косова.

У тексту под насловом "Србија прети интервенцијом ако се Косово опскрби војском", париски дневник напомиње да косовски парламент треба да се 14. децембра изјасни о трансформацији одбрамбених снага, сачињених од 4.000 људи, у редовну војску.

"Тај процес би могао да траје годинама, али Београд страхује да та војска не буде употребљена за протеривање српске мањине која и даље живи на Косову", пише Фигаро.

У том контексту, лист преноси изјаву премијерке Брнабић да се нада да Србија никада неће морати да употреби војску, али да је то тренутно једна од опција које се могу разматрати, јер Београд "не жели да присуствује том етничком чишћењу".

Позивајући се на неименоване експерте, француски лист наводи да је таква интервенција мало вероватна с обзиром на планове Србије о приступању Европској унији и оцењује да "премијерка вероватно покушава да придобије наклоност националиста".

Лист подсећа и да су се билатералне тензије додатно погоршале када је Приштина 21. новембра одлучила да уведе таксе од 100 одсто на увоз робе из централне Србије и БиХ, што је, како оцењује, била реакција на притиске Београда против пријема Косова у Интерпол.

Париски дневник указује и на поруку генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да би формирање косовске војске било противно саветима многих чланица НАТО-а те да би то могло да има озбиљне последице по будуће евроатлантске интеграције Косова.

број коментара 7 пошаљи коментар
(четвртак, 06. дец 2018, 13:14)
anonymous [нерегистровани]

Kakva vojska

NATO dole ima bazu,ko su oni i zbog cega im treba vojska, imaju bazu punu oruzija, vojske a i droge, ne treba im nista.

(четвртак, 06. дец 2018, 11:55)
anonymous [нерегистровани]

Kiparski Turci

Turci su sa vojskom ušli na Kipar da bi odbranili tursku manjinu, a zašto mi ne smemo u svoju vlastitu državu da odbranimo svoj narod?Gde je tu logika i međunarodno pravo?

(четвртак, 06. дец 2018, 09:42)
anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Oni hoce Vojsku, nece za rat hoce je za mir

(четвртак, 06. дец 2018, 09:01)
Nenad [нерегистровани]

Neverovatno

I posle 30 god u zapadnim medijima nista se nije promenulo. Spinovanje, izvrtanje, lazi, izvlacenje iz konteksta a sve u sluzbi nalogodavaca s sumnjivim hrpama novca kojem se ne moze utvditi poreklo.

(четвртак, 06. дец 2018, 08:16)
anonymous [нерегистровани]

Da nije vas..

Niko ne bi strahovao! Vojska Srbije bi cas posla uredila stanje na Kosmetu.
Ni vasa nece do zore!

(четвртак, 06. дец 2018, 08:16)
Душан [нерегистровани]

Две ствари:

1. Војска и служи да брани Устав.
2. Фигаро би могао да се извине српском народу за написане лажи у последње три деценије.

(четвртак, 06. дец 2018, 08:11)
radivoje [нерегистровани]

Tako je

Srpska vojska treba da bude spremna u svakom momentu da intervenise u slucaju nasilja na Kosovu.