Шта стоји иза назива "војска Косова"

До 14. децембра, за када је Приштина најавила седницу скупштине на којој ће расправљати о променама закона које би требало да означе трансформацију безбедносних снага у војску Косова, реакције су све гласније. Последње стижу из Русије и НАТО-а. Алијанса опомиње Приштину да због једностране одлуке може да има озбиљне последице.

Косовске безбедносне снаге званично су под контролом и командом Кфора. Ту су да би заштитиле цивиле, уклониле експлозив или угасиле пожар. Постоје већ девет година, према плану Мартија Ахтисарија могу да користе само лако наоружање, броје 2.500 војника и 800 резервиста.

"Оно што је суштински проблем, проблем свих проблема, јесте начин на који косовске снаге безбедности постају војска – имате одредницу у закону која каже да је њихова прва мисија заштита тј. одбрана територијалног интегритета Косова, е ту је политички проблем", каже војни аналитичар Александар Радић.

А промени овлашћења треба да претходи промена Устава самопроглашене државе Косово, које нема без подршке Срба. Зато косовска влада са албанском већином сада покушава да постигне промене кроз законе.

"Ови закони, што се тиче оперативне стране, отварају пут стварању војске Косова. Процес ће трајати једно десет година и на крају је предвиђено да се крунише стварањем војске. То значи и двотрећинску већину неалбанских посланика", каже Енвер Хасани, бивши председник уставног суда Косова и професор међународног права.

План Приштине, бар јавно, не подржава НАТО под чијим је окриљем Кфор.

"Намера Приштине да трансформише безбедносне снаге у војску долази у погрешно време, супротна је препорукама многих чланица НАТО-а и може имати озбиљне последице за евроатлантске интеграције Приштине", рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Наводи да свака трансформација мора бити у складу са уставом.

"Оно што су најавили дешава се без консултација са НАТО савезницима и другим земљама, али и без инклузивног процеса на самом Косову. Уколико мандат КБС еволуира, НАТО ће морати да преиспита ниво свог ангажмана на Косову", каже Столтенберг.

План Приштине је да им војска има до пет хиљада активних припадника, да буде мултиетничка, што подразумева и припаднике мањина, укључујући и Србе.

"Оно што би могла да буде прва новина јесте да купе минобацаче калибра 120 мм, да купе нека средства за ватрену подршку својих пешадијских снага и евентуално још лаких додатних оклопних возила. Све у свему, садашње косовске снаге безбедности и неке такве снаге из маште Харадинаја биле би у основи лака пешадија", каже Радић. 

"Њима најмодерније оружје није потребно да би протерали Србе са севера Косова, јер имају довољно оружја од бивше ОВК и од албанске војске. Њима неки најновији ракетни противтенковски системи вероватно требају у случају да претпоставе да бисмо ми интервенисали на северу Косова, па онда да имају чиме да гађају наше тенкове", наводи војни коментатор Мирослав Лазански.

Москва опомиње Приштину 

Ако Приштина спроведе план, званична Москва упозорава да је то кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН и још једна провокација, после увођења таксе.

"Резолуција предвиђа само распоређивање међународних мултинационалних трупа у региону. Акција косовских власти да формирају сопствену војску, иначе, кршећи и свој устав, може да доведе до најозбиљнијих последица, не само на подручју са српским становништвом већ и за безбедност целог Балкана", саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Руско министарство спољних послова позива, како пише, спонзоре Приштине – Европску унију и Америку – да притисну косовске Албанце не би ли опозвали провокативне одлуке.

Званични Београд, који свакодневно Европу и свет упозорава на опасност од формирања војске самопроглашене државе Косово, очекује више од речи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво