Приштинске таксе – нова оправдања и сабирање губитака

Незванични састанак због таксе од 100 одсто имали су званични Београд и Унмик, који представља Косово у Цефта споразуму. На Србији је да предложи место и дан консултација заједничког комитета. За економску блокаду албански премијер Еди Рама криви Србију, иако признаје да такса од 100 одсто није нормална. Премијерка Србије каже да је то једино у чему се слаже са албанским колегом.

За месец дана економске блокаде није се променио само износ приштинске таксе – мењала су се и оправдања за њено увођење. Последње у Загребу даје албански премијер.

"Србија је та која је прекршила уговор Цефте. Косово се због тога жалило, али није било реакција друге стране", истакао је Еди Рама, премијер Албаније.

На Рамину изјаву реаговала je премијерка Ана Брнабић.

"Ако се Приштина жалила, покажите нам ту жалбу. Oво је црно или бело, не постоји сива зона. Уколико нема оваквог доказа да се Приштина жалила на кршење Цефта споразума од стране Србије, онда је Еди Рама свесно и намерно покушао да обмане јавност у региону, али пре свега партнере у ЕУ", нагласила је Брнабићева.

За разлику од Приштине, Београд има доказ – показује захтев који је Србија пре недељу дана упутила секретаријату Цефте. И то, каже премијерка, није једина разлика.

"Ово што Приштина ради, то је политика 19. века, не 21. века. Србија ће наставити да се залаже за мир, стабилност и разум", додаје Брнабићева.

У међувремену, Приштина додатно појашњава потезе. И то на пољу енергетике.

"Косово нема довољно енергије, јер Србија не поштује споразуме. Цефта је проблеме са струјом третирала као политичке проблеме, а то су заправо тарифни проблеми. Постоје механизми који би то могли да реше", сматра Берат Рукићи, председник Привредне коморе Косова.

О проблему којим је погођена и Босна и Херцеговина, министар трговине те државе разговарао је са српским колегом. Обојицу брине блага реакција међународне заједнице и зато ће заједно писати чланицама Уније. Забринута је још једна чланица Цефте.

"Они сад кажу преполовила им се размена. Имају добру сарадњу са свима, осим са земљама које су око њих. То је еклатантан пример балканског примитивизма који ме плаши и мислим да ће нас довести у позицију да нам кажу – људи шта радите ви тамо тридесет година", наводи Бранко Азески, председник Привредне коморе Македоније.

Тридесет дана од увођења прве таксе Србија је направила прву рачуницу – због ње губимо 42 милиона евра. Прошле године у том смеру на Космет смо пласирали робу вредну 440 милиона евра, а из јужне покрајине купили свега 20 милиона евра.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се