Јуратовић: ЕУ ће реаговати због приштинских такси

Посланик Социјалдемократске партије Немачке (СДП) у Бундестагу Јосип Јуратовић верује да ће ЕУ тек реаговати због такси које су приштинске власти увеле на српску робу, али сматра и да ЕУ Приштини треба да омогући визну либерализацију.

"Усаглашавање одлука захтева време. У сваком случају ће и Европа реаговати. Европи је, поготово Немачкој, стало да се Западни Балкан што пре прикључи, јер је део Европе. Европа ће у сваком случају одрадити своје. Неопходно је време, јер не могу се преко ноћи доносити одлуке, посебно оне које су политичке тежине какве су у овом случају", каже Јуратовић за Танјуг.

Додаје да је Цефта споразум веома битан за за развој економије и тржишта Западног Балкана и, како каже, жали што то отежава царине Приштине.

"То је став и Немачке, али не само ње, већ и целе Европе. Нико не може рећи да је добро ако се негде уведу царине најпре од 10, а онда од чак 100 одсто", рекао је он и додао да тиме није кажњена само Србија, већ пре свега становништво Косова које ионако није пребогато.

Јуратовић је рекао да се нада да ће се овај проблем, који нико не може одобрити, успети да реши на културни начин.

Поновио је да је Немачкој у интересу да се регион стабилизује, да се реше међунационални односи, и да никоме у Европи не може бити у интересу да се отварају нови конфликти.

Дијалог нема алтернативу, истиче Јуратовић, и сматра да у њему треба "другој страни дати могућност да спасе свој образ".

"Приштини је учињена неправда тиме што само њени грађани не могу без виза путовати у ЕУ. Мислим да би то требало позитивно решити. Велики притисак је на политичким структурама на Косову с тим у вези. Визном либерализацијом би могли допринети да Косово постане равноправно са осталима у региону, што би олакшало преговоре", навао је он.

Решење – Бриселски споразум 

Јуратовић сматра да је пре конфликта око царина дошло и до конфликта око Интерпола.

"Мислим да је Србија направила тактичку грешку, и да је требало да подржи пријем Косова у Интерпол, јер се сви боримо против криминала и корупције, а то је само могуће међународном сарадњом", рекао је.

Као решење за проблеме Јуратовић наводи Бриселски споразум, који би требало да примене, како каже, скупштине у Београду и Приштини.

"Можда је проблематично да два председника решавају проблем. Скупштине су те у којима седе представници грађана који треба да спроведу договоре", објаснио је он.

Каже да ће, када цео регион уђе у ЕУ, бити небитно куда иду границе.

"Сви који мисле да чврсте границе штите једну земљу, заборављају да су те чрсте границе као кинески зид који спречава нормални суживот и сарадњу", казао је Јуратовић.

На питање да ли ће Немачка предузети нешто да се Приштина натера на укидање царинских мера он каже да се Берлину придаје превелики значај, јер је најјача економска земља, али да се не пита само Немачка, већ цела ЕУ, европске институције, које на први поглед изгледају да су споре.

"Немачка је спремна да помогне региону, али доносиоци одлука морају да ураде 90 одсто посла, а Берлин ће радо помоћи код преосталих 10 процената", закључује он.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво