Вучић од амбасадора тражи да Москву и Пекинг обавесте о стању на Космету

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са амбасадорима Кине и Русије, Ли Манчангом и Александром Чепурином, као и са амбасадором САД Кајлом Скотом. Вучић је оценио да потези Приштине имају за циљ протеривање српског народа. Замолио је Лија и Чепурина да обавесте Пекинг, односно Москву, о дешавањима на Космету. Америчког амбасадора је замолио да САД упозоре Приштину да својим потезима угрожава мир и стабилност у региону.

Александар Вучић је обавестио амбасадора Кине Ли Манчанга какву опасност носи најава формирања "војске Косова" 14. децембра. Вучић је замолио Лија да, као пријатељ Србије, редовно извештава кинеско руководство о развоју ситуације на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да је потпуно јасно да најава формирања војске и инсистирање на таксама од 100 одсто на робу из централне Србије имају за циљ протеривање српског народа са Косова и Метохије, јер му онемогућавају опстанак.

Како је Служба за сарадњу с медијима председника саопштила, Вучић је упозорио да такво неодговорно понашање Приштине може да доведе до катастрофе, јер Србија не може и неће мирно да гледа уништавање српског народа.

Вучић је замолио да "братска Кина искористи своју улогу и утицај у свету и помогне да се одрже мир и стабилност".

Амбасадор Ли је рекао да Кина потпуно разуме шта се догађа и да самостална и мирољубива политика Србије и председника Вучића смета одређеним факторима у међународној политици.

"За Кину је Косово и Метохија саставни део Србије и остајемо привржени поштовању њеног територијалног интегритета и суверенитета", нагласио је амбасадор Ли.

Вучић је и у разговору са амбасадором Руске Федерације Александром Чепурином изразио велику забринутост због најава формирања "војске Косова", супротно Резолуцији 1244 – "једином правном оквиру који је у складу са међународним јавним правом и постигнутим договорима".

Вучић је замолио Чепурина да Владимира Путина и руководство пријатељске Русије упозори да Србију и регион као да неко намерно гура у сукоб.

"Србија ничим не изазива нестабилност, али ћемо сталним провокацијама бити доведени у безизлазну ситуацију да штитимо српски народ на Косову и Метохији. Србија не сме да дозволи прогон сопственог народа", рекао је председник Вучић.

Амбасадор Чепурин је рекао да је питање Косова и Метохије дуготрајан проблем за који треба тражити разумно решење, корисно за све. Он је нагласио да званична Москва с пажњом прати развој ситуације, што се види и по реаговањима Министарства спољних послова Русије.

Након састанка са Чепурином, председник Србије се састао и са амбасадором САД Кајлом Скотом. Замолио га је да САД искористе свој политички утицај и упозоре Приштину да својим потезима угрожава мир и стабилност у региону.

"Истрајавање Приштине на таксама на робу из централне Србије и, још више, на формирању војске тзв. Косова изазива велику забринутост Србије за будућност српског народа на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Амбасадор Скот је нагласио да се таксама крше одредбе Цефте и угрожава будућност региона. Подсетио је да је амерички државни секретар Помпео позвао власти у Приштини да укину таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине.

Скот је поновио да САД подржавају напоре Београда да нормализује односе са Приштином и да су спремне да помогну у постизању одрживог решења, које би омогућило стабилност, захваливши уједно на уздржаном реаговању Србије на последње догађаје.

Председник Вучић је подсетио на одредбе Бриселског споразума и Резолуције 1244, као и на одредбе Цефте, нагласивши да Србија није прекршила ниједну од њих.

"Србија убрзано економски напредује и зато је искрено за мир и стабилност", рекао је председник Вучић и додао да је потребно да Приштина укине таксе, како би се, уз посредство Европске уније, наставио бриселски дијалог и тражење компромисног решења за питање Косова и Метохије.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво