Хан: Укинути пореске таксе увећане за 100 одсто

Европски комесар за политику суседства Јоханес Хан изјавио је у Приштини да стопостотно повећане пореске таксе, које је косовска влада увела на производе из Србије и БиХ, треба укинути, јер се Европска унија залаже за стварање заједничког тржишта, пренео је "Зери онлајн".

Јоханес Хан је то рекао на посебној конференцији за новинаре након одвојених разговора са политичким лидерима Албанаца Рамушем Харадинајем, Кадријем Весељијем и Хашимом Тачијем.

"Један од наших циљева био је уклањање трговинских баријера између земаља. Наравно, морам рећи да је Косово много учинило на подручју регионалне економске зоне, чланство у ЕУ је пут до јединственог тржишта и без царинске тарифе између држава", рекао је Хан.

Истакао је да је упознат са потешкоћама у трговини између Србије и Косова и додао да пореске таксе према Србији не би требало да остану на снази.

"Потребно је да обе стране реше ова питања, па сам на својим састанцима нагласио да то треба учинити како би повећали тржишне могућности", рекао је Хан.

Истакао је да је Европска унија била веома изненађена и разочарана одлуком власти у Приштини о успостављању царинске таксе.

"Сви смо били изненађени и разочарани када је влада одлучила о повећању царинске тарифе од 100 одсто. Свестан сам и сви у ЕУ говоре о тренутним потешкоћама за Косово и зато је потреба да обе стране реше ова питања", поручио је Хан.

"Реалан датум визне либерализације за Косово је 2020"

Хан је навео да је реалан датум да Косово добије визну либерализацију 2020. година, пренео је портал Зери

"Ако упоредимо ситуацију са Украјином и Грузијом, требало је годину и по дана да добију либерализацију... Радимо напорно, али то није нешто што можемо учинити за један дан, а у интересу свих је да државе и сви грађани буду једнаки у Европи", рекао је Хан на одвојеној конференцији за новинаре, након разговора са политичким лидерима Албанаца.

На питање зашто се визна либерализација одлаже ако је Косово испунило све критеријуме, Хан је рекао да је 2020. реалан датум.

"Година 2020. остаје реалан датум", истакао је Хан не искључујући притом могућност да ће се то догодити и раније.

Раније данас у Београду Хан је разговарао са председником Александром Вучићем, а потом у Приштини и са политичким лидерима Албанаца на Косову.

Оценио је да су сви ти састанци били отворени и транспарентни.

"Разговарали смо о укупној политичкој ситуацији са нагласком на европску перспективу свих држава Балкана", рекао је Хан и додао да ће фокус ЕУ бити на дијалогу Београда и Приштине.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара