Скупштина расправља о буџету, оштра полемика власти и опозиције

Посланици Скупштина Србије разматрају предлог буџета за наредну годину, а досадашњу расправу обележиле су међусобне оптужбе посланика власти и опозиције.

Оштру полемику посланика власти и опозције покренула је тврдња да се подносе "фантомски амандмани" да би се потрошило време предвиђено за расправу о буџету за наредну годину.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић одговорио је да опозицију не занима ни буџет, ни расправа, већ јој је циљ да "председника Србије Александра Вучића прогласи новим Слободаном Милошевићем и оценио да постоји пакт против Србије, али на унутрашњем плану".

Мартиновић је у Скупштини Србије, на чијем је дневном реду буџет за идућу годину, рекао да опозиција има сценарио да се Вучић прогласи за "новог диктатора против кога су сва средства дозвољена".

"У време када (косовски вицепремијер) Енвер Хоџај јавно пропагира пакт против Србије на међународном плану, ми на унутрашњем плану имамо пакт против Србије, Драгана Ђиласа и свих оних које је окупио. Зато су сви дошли у скупштину по налогу Ђиласа и својих страних ментора, јер не могу да победе Вучића на изборима, па онда покушавају опструкцијом у парламенту и увредама на његов рачун и рачун СНС да изазову хаос, рекао је Мартиновић."

Поручио је да се не плаши и да сви могу да дођу и да вичу, да машу пословницима и додао да је ствар јасна – у питању је пакт против Србије.

"То смо већ видели 5.октобра кад од једног човека направите црног ђавола, па га уз помоћ странаца оборите са власти, па онда опљачкате све што може да се опљачка, па вас онда 2012. године Александар Вучић заустави у крађи", рекао је Мартиновић.

Опозиција 'на ногама' због броја амандмана

Посланици више опозициони х странака у Скупштини Србије критиковали су данас амандмане које је поднела Српска напредна странка, уз образложење да власт жели да сакрије "буџет и лоше законе" који се доносе, а један део времена су провели 'на ногама' држећи транспарент "Не блокирајте рад скупштине амандманима".

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић одговорио је да заиста постоји пакт, али "пакт Александра Вучића, Едија Раме, Харадинаја, Тачија, Мила Ђукановића на челу с познатим Бил Клинтоном, Тонијем Блером и другим злочинцима".

"То је једини пакт који функционише на Балкану, 'криминално-политички пакт браће Вучић и браће Ђукановић'", рекао је Обрадовић.

Посланица Демократске странке Маја Виденовић оценила да се опозиција поново проглашава за "издајнички олош".

"Да ли је неко формирао пакт против Србије зато што се залаже да се у Народној скупштини чује реч грађана и оно што ви подношењем амандмана желите да сакријете, а то је да овим буџетом није предвиђено да се врате отете пензије, није предвиђено да се укине забрана запошљавања", рекла је Виденовићева.

Додала је да се "сваком честитом грађанину" онемогућава да ради у оним областима које су усмерене на државу, док се чланови СНС-с или рецимо шеф посланичке групе СНС-а запошљава у Вишој медицинској школи.

Радослав Милојичић, такође из ДС-а, затражио је од председнице парламента да Мартиновићу одузме реч и да га казни, јер је, како каже, читаву опозицију називао издајницима рекавши да су у некаквом пакту против Србије.

"Ми Србију волимо највише на свету. Нисмо у пакту против Србије, али смо у пакту против лоповлука и омаловажавања грађана од стране СНС-а. А ко јесте у пакту против Србије? СНС која је у коалицији с Харадинајем и Тачијем", рекао је Милојичић.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изрекла је опомене посланику Душану Петровићу и Бошку Обрадовићу због тога што су, како је рекла, урлали.

Атмосфера у парламенту је током целог дана усијана, посланици опозиције углавном говоре повишеним тоном уз поруке да "неће више ћутати", а седница протиче тако што они рекламирају повреде Пословника.

Из посланичког клуба Демократске странке позвали су посланике владајуће коалиције да одустану од амандмана и да наставе с пристојном расправом без сејања мржње, како то, кажу, раде све време.

Посланик на листи СДС-а Мирослав Алексић критиковао је како Маја Гојковић води седницу рекавши да одузима време посланичкој групи без основа.

Маја Гојковић опозицији: Погледајте "Врат од стакла" 

После серије рекламирања повреда пословника и критике опозиције амандмана које су поднели посланици владајуће коалиције, Гојковићева им је одговорила из клупе.

Није је, каже, мрзело да погледа колико амандмана је поднела опозиција на буџет и видела је, додаје, да су "букачи" поднели 75 амандмана, што значи да је очигледно да предлогу буџета за 2019. годину нису имали шта да замере и да заправо они нису желели да се расправља о републичкој каси.

Понашање опозиције је назвала ‘лошом представом‘ и поручила да је 2000. година прошла и да је тада било добрих, али више лоших ствари због чега је опозиција, оцењује, изгубила изборе.

Гојковићева је рекла да опозиција треба да погледа позоришну представу "Врат од стакла" по тексту Биљане Србљановић и виде шта о 5.октобру мисли неко ко је "јуришао" с њима, шта мисли о резултатима и "њиховој владавини".

Председница парламента је закључила да је опозиција урадила све да се не расправља о буџету.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић поручила је појединим посланицима опозиције који су је данас "прозивали" да је променила више странака да ће штафету поделити с њима и цитирајући реплику из стрипа "Алан Форда", рекла да је она "пуки аматер за њих".

Прозивке је добила од потпредседника Народне странке Вука Јеремића Мирослава Алексића, који је рекао да је Гојковићева подржала 2012.године Бориса Тадића за председника, јер је тада била у УРС-у на шта је она одговорила да је Алексића управо упознала у УРС-у уз подсећање да је Динкић подржао владу Александра Вучића и Ивице Дачића.

Подсетила је и Маринику Тепић да је била у ЛСВ, ДС, па код Зорана Живковића, а затим, како каже, код Саше Јанковића.

Санда Рашковић Ивић је била прва на листи ДСС-а, па разбила свој посланички клуб, оставила двоје, троје људи, а онда наједном прешла код Вука Јеремића, додала је Гојковићева.

За Дијану Вукомановић је рекла да је симбол прелетача јер је од треће-четврте особе у СПС-у сада код Вука Јеремића. 

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да је Србија више него икада у сукобу сама са собом, пре свега зато што не постоји јасно дефинисан циљ друштва, европска перспектива Србије, и истовремено поручио да ће се та странка вратити у политички живот земље, али не као "џак за ударање".

"ЛДП ће се вратити и у парламент и у политички живот земље, не као џак за ударање, него онакви какви треба да будемо због земље која је осуђена на избор између Вучића и још горе опозиције", рекао је Јовановић.

Лидер ЛДП-а се осврнуо и на то да нико у парламенту данас није поменуо таксе које је Приштина подигла на робу из централне Србије, а критиковао је и рад министра спољних послова Ивице Дачића, рекавши да се "води ђилкош дипломатија".

Оценио је да је Србија жртва "ђилкош политике" и јуначења и држања лекција другима.

На предложени буџет за следећу годину и сет пратећих закона поднето је 179 амандмана, а Одбор за уставна питања и законодавство оценио да 34 нису у складу са законима.

На почетку данашњег заседања посланици су наставили расправу о амандманима на Предлог закона о централном регистру обавезног социјалног осигурања на који је поднето више од 520 амандмана. 

Посланик Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић рекао је да пракса подношења амандмана на први члан прве тачке траје већ годину дана и да власт на тај начин жели да онемогући опозицију да говори.

"Нигде у парламентарном свету не постоји да већина подноси амандмане, да их влада одбије и да се на тај начин ускрати опозицији да говори, јер ће се причати само о првој тачки", рекао је Вукадиновић.

Нова полемика посланика СРС-а и СДПС-а

Избила је и нова полемика између посланика СРС и СДПС која у парламенту траје већ неко време, а почела је уочи избора за Националне савеете националних мањина.

Посланица СРС Вјерица Радета поново је поставила питање премијерки Ани Брнабић докле ће министар Расим Љајић бити у Влади Србије, а посланик СДПС Муамер Бачевац је рекао да су радикали "најамничка партија која не брине о интересима Србије".

Рекао је да су радикали странка у умирању, а да је председник СРС Војислав Шешељ ријалити звезда која себе наизва војводом, што је, како је навео, скрнављење "Степе Степановића".

Рекао је и да је Шешељ истерао једну породицу из Хрватске из Земуна како би у тај стан уселио своју најближу сарадницу.

"Ето како се брани Србија, отимањем туђег", рекао је Бачевац.

Радета је подсетила да је Љајић 2012. године рекао да је његова коалиција са СНС дискутабилна са моралног аспекта и да је то урадио да би сачувао странку, те да је молио Бориса Тадића да му дозволи да се приклони СНС.

"Није добио ту сагласност, онда је рекао да то што ради јесте дискутабилно са моралног аспекта", рекла је Радета. Каже и да Бачевац брани Љајића, јер му је "омогућио да направи велелепну вилу и то на тротоару у Новом Пазару".

"Да сам представник ЕУ сад бих позвала обе стране на смиривање ситуације... али у име парламента вас молим да се вратимо на дневни ред", рекла је Маја Гојковић.

Повреду Пословника о раду рекламирао је и Немања Шаровић из СРС, а Гојковићева је онда одредила паузу од 10 минута рекавшу да "не може да слуша тираде о повреди пословника и да трпи малтретирање на послу".

"То се зове политички мобинг", рекла је Гојковићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи