Странке и синдикати позивају на унапређење положаја особа са инвалидитетом

Поводом међународног дана особа са инвалидитетом, представници политичких странака и синдиката позивају да се обрати пажња на положај тих особа.

Удружени синдикати Србије "Слога" упозоравају да се у Србији наставља са системским урушавањем права радника са инвалидитетом.

Према саопштењу синдиката, труд власти да на данашњи дан укаже колико је тога урадила и колико ће тога још учинити за особе са инвалидитетом "демантује чињеница да је никад гора ситуација, јер се системски годинама уназад гасе државна предузећа за запошљавање особа са инвалидитетом".

Демократска странка подсећа да је Међународни дан особа са инвалидитетом установљен 1992. године усвајањем резолуције у УН, којом се све земље позивају на достојно обележавање овог датума.

"Примарни циљ обележавања је побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом, ублажавање последица социјалне искључености, као и сензибилисање јавности на присутност особа с инвалидитетом у заједници и проблеме са којима се свакодневно сусрећу", саопштио је ДС. 

Додаје се да је задатак побољшање живота и заштита права и достојанства особа с инвалидитетом кроз националне, регионалне и глобалне напоре, као и подизање свести о величини и последицама инвалидитета за особу и друштво у целини.

Нова странка сматра да је неопходно променити прописе који уређују питање лишавања пословне способности особа са инвалидитетом, као и стављања под старатељство.

У саопштењу наводе да у Србији од осам до 10 одсто укупног становништва има неки облик инвалидитета, односно између 560.000 и 700.000 особа и да представљају једну од најрањивијих и невидљивих друштвених група, изложену константној дискриминацији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи