Српски посланици затворени у косовској скупштини траже састанак са Ханом

Посланици Српске листе затворили су се у згради косовске скупштине у Приштини, где ће остати до доласка комесара Јоханеса Хана. Желимо да упознамо комесара Хана са ситуацијом и потенцијалном хуманитарном кризом са којом ће се суочити српски народ, уколико се такса од сто одсто хитно не повуче, каже посланик Српске листе Игор Симић.

Посланик Српске листе Игор Симић обратио се јавности из косовске скупштине где су се српски посланици затворили до доласка европског комесара Јоханеса Хана.

"Поштовани грађани, из Приштине посланици Српске листе вам поручују - данас смо се затворили у просторијама Скупштине Косова како бисмо захтевали хитан састанак са представником Европске уније који долази у Приштину, Јоханесом Ханом, и упознали га са ситуацијом и потенцијалном хуманитарном кризом са којом се суочава српски народ уколико се такса од сто одсто хитно не повуче", рекао је у обраћању Симић.

Посланици Српске листе су поручили да морају мирно и демократски да се боре за права српског народа.

Претходно је председник Српске листе Горан Ракић, после ванредне седнице Кризног штаба у Косовској Митровици, саопштио да су српски посланици ушли у зграду косовске скупштине у Приштини и да ће ту остати до доласка европског комесара Јоханеса Хана.

"Управо долазимо са седнице Кризног штаба и желим да вас известим да су посланици Српске листе ушли у скупштину у Приштини где ће остати до доласка комесара Хана кога ће упознати са антисрпским потезима који воде ка хуманитарној катастрофи", рекао је Ракић.

Према речима Ракића легитимни српски представници бориће се демократским средствима да, како је рекао "наша деца имају право на храну и нормалан живот".

Ракић је поручио да је сав народ уз српске посланике и да их подржавају да истрају у борби.

"Покушаћемо да будемо на вези са нашим посланицима који неће напустити просторије скупштине док се не сусретну са Ханом", нагласио је председник Српске листе Горан Ракић.

Европски комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан сутра долази у Приштину како би са тамошњим званичницима разговарао, између осталог, о таксама уведеним на робу из централне Србије.

У Европској комисији наглашавају да ће фокус посете бити на недавној одлуци косовских власти да наметну таксе на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Прошло је 12 дана од када су приштинске власти подигле таксу на 100 одсто на робу из централне Србије.

Свих животних намирница има, али је питања до када ће их бити, јавља дописник РТС-а из Косовске Митровице. Срби који живе у енклавама осећају додатни притисак и све више страхују за своју егзистенцију.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво