Смањују се залихе хране и лекова, расту страх и зебња на Космету

Прошло је 12 дана од када су приштинске власти подигле таксу на 100 одсто на робу из Централне Србије. Свих животних намирница има, али је питања до када ће их бити, јавља дописник РТС-а из Косовске Митровице. Срби који живе у "енклавама" осећају додатни притисак и све више страхују за своју егзистенцију.

Једанаести дан од увођења такси на робу из централне Србије, живот на северу Косова само наизглед протиче уобичајено. Све институције функционишу - од вртића, школа, факултета, комуналних служби, здравствене заштите, али не пристиже дневна београдска штампа.

Свих животних намирница има, али је питања до када ће их бити, јавља дописник РТС-а. Троше се последње залихе и сваким даном их је све мање и мање.

Управо због тога Срби на Космету су одлучни да мирно и достојанствено утичу на међународну заједницу да направи притисак да се економска блокада Приштине укине јер може изазвати хуманитарну катастрофу.

Тај њихов апел је данас и на споменику кнезу Лазару где је постављен билборд на коме пише - 100 посто таксе, нула посто слободе, чиме још једном шаљу поруку да не желе да им буду угрожена основна људска права и достојанство. 

Студенти Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици одржали су јуче протест испред студентске мензе.

Они су голубовима писмоношама послали поруке у Њујорк, Вашингтон, Лондон, Брисел, Берлин и Париз у којима захтевају од међународне заједнице да хитно спречи хуманитарну катастрофу на КиМ тако што ће, како су навели, екстремисте у Приштини натерати да обуставе трговинску блокаду за производе из централне Србије.

Немања Бишевац, студент проректор рекао је да данас неће бити протеста јер желе да пруже прилику Европској унији и остатку међународне заједнице да утиче на Приштину да укине својврсни харач у 21. веку.

"Наредних дана организоваћемо протесте и перформансе, и сваки нови протест слаће јачу поруку", рекао је Бишевац.

Према његовим речима, студенти за сада имају довољно хране, настава се одвија редовно по предвиђеном плану и програму, а до када ће то трајати не може да се предвиди.

Расту цене, страх и зебња у енклавама

Срби који живе у "енклавама", окружени "албанским" селима, уз стални страх за безбедност, увођењем такси осећају додатни психолошки притисак и све више страхују за своју егзистенцију.  

Председник општине Грачаница Срђан Поповић истиче за Танјуг да је народ доста узнемирен и додаје да је за сада снабдевеност добра, али да сви размишљају до каквих последица може доћи сутра. 

"Имамо резерве од раније, магацини су били доста добро снабдевени. За сада нема неких превеликих померања што се тиче цена, али то не знамо докле ће да потраје и већ у наредном периоду може доћи до поскупљења одређених намирница. Ми смо у контакту са трговцима, они су доста забринути и сви очекујемо да ће ово лудило што пре стати", наводи Поповић и каже да намирница има за пет до шест дана.  

У Прилужју је слична атмосфера, зебња и страхови.

Доктор Дома здравља "Обилић" Мирко Машић, који са три сина и супругом живи у тој општини, каже да живот у Прилужју није једноставан, као и да новонастали проблеми стварају додатни психолошки притисак на целокупно становништво. 

У Бабином мосту Драган Данчетовић, надзорни техничар у локалној амбуланти, каже да та установа функционише у систему здравственог система Републике Србије, те да у њој примарну здравствену заштиту пружају мештанима Граца, Милошева и Бабиног моста.

Наводи да код њих долазе и Албанци да се лече, те да они у оквиру својих могућности, не одвајају пацијенте по националности и указују примарну здравствену заштиту свима. 

Упитан како је живети у Бабином мосту, Данчетовић каже да с једне стране то представља задовољство, јер су остали на својим огњиштима, као и због тога што је Бабин мост старо село, које се спомиње још за време Косовске битке. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво