Голубови писмоноше носе на Запад поруке студената са КиМ

Студенти Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици одржали су протест испред студентске мензе. Они су голубовима писмоношама послали поруке у Њујорк, Вашингтон, Лондон, Брисел, Берлин и Париз у којима захтевају од међународне заједнице да хитно спречи хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији тако што ће, како наводе, екстремисте у Приштини натерати да обуставе трговинску блокаду за производе из централне Србије.

Студенти су на протесту поручили међународној заједници да предузме мере и натера приштинске власти да укину таксе од 100 одсто на робу из Србије.

Истакли су да ће у супротном, ако се дуже настави ова ситуација, морати да крену у штрајк глађу, што им кажу неће бити тешко јер ће убрзо остати без хране.

Студент Милан Савић је новинарима рекао да је данашњи перформанс само једна у низу акција са циљем да их међународна јавност и ЕУ чује и да скрену пажњу на сву репресију коју приштинска власт спроводи над Србима на КиМ и поготову над студентима у Косовској Митровици.

"Ово је један од начина да покажемо да нам студенти из дана у дана све више бивају сатерани у ћошак и да ми уколико се ово не буде ускоро завршило и уколико међународна јавност не предузме неке кораке како би натерали власт и злочинце из Приштине да повуку ове срамне мере, убрзо ћемо морати да кренемо да штрајкујемо глађу, а то нам неће бити тешко обзиром да ћемо остати без хране", истакао је Савић. 

Студент Немања Бишевац је рекао да им подршка свакодневно стиже од колега из централне Србије, који су се јуче обратили саопштењима. 

"Готово сви државни и приватни универзитети и студенти тих универзитета су нам послали поруке подршке, а медијима саопштења. Рачунамо на њих, а они су спремни и да дођу и пруже подршку на терену уколико буде потребно", навео је Бишевац.

Савић је додао да је на јуче одржаној седници Европске студентске уније, која се одржавала у Будви и Бечићима, донета резолуција којом се осуђује једнострано увођење такси од стране Приштине, а које директно погађају студенте Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

У саопштењу које су на протесту поделили представницима медија, а које је написано на српском, енглеском и немачком језику, студенти су навели да здравственим установама у којима се лече Срби понестаје лекова, српском народу на Косову и Метохији понестаје хране, те да је свако ко себе сматра делом цивилизованог света дужан да реагује како би се спречио егзодус и нестанак српског народа са КиМ. 

"Пред очима међународне заједнице догађа се повампирење фашизма који је добио сасвим нови појавни облик у злочиначком албанском шовинизму и свет мора почети да ствари назива правим именом", навели су студенти. 

Додају да је циљ једностране, противправне трговинске блокаде, блокада прва Срба на живот, и све општине у којима живе Срби претворене су у један велики гето, а Приштина им као једини излаз нуди бекство или смрт.

"Уместо да нам олакша патње, међународна заједница је кроз деловање Кфора постала инструмент у херметичком затварању српских села и градова на Косову и Метохији за доток најосновнијих животних намирница за наш народ. Наше патње јесу и биће вама на срамоту, а сумрак цивилизације који се овде догађа остаће у историји забележен као највећи злочин западне демократије", истакли су студенти.

број коментара 11 пошаљи коментар
(недеља, 02. дец 2018, 01:31)
anonymousAlbanac sa Kosovo [нерегистровани]

Bolje

Bolje zaljite ova pisma u Beograda i trazite da vise ne manipuliraju sa vama nego u svetu jer svet sve zna ko je kriv za sve.

(субота, 01. дец 2018, 19:02)
anonymous [нерегистровани]

Ne saljite im te lijepe golubove

Nema tih golubova i na njima poruka koji ce ubijediti zapadne imperijalisticke mocnike da bar jednom shvate i prihvate srpske zahtjeve.Oni nece da nas razumiju,mi smo za njih samo jedan slobodarski i nepokorni narod koji se ne klanja nikome,mi smo za njih "Mali Rusi" koji treba da nestanu sa tako vaznog prostora kao sto je Balkan.Svjedoci smo antisrpske histerije zapadnih zemalja i plus komsija,samo zato sto hocemo da budemo svoji na svome.
Zato ostavite te lijepe golubove da gospodare srpskim nebom i ne saljite ih na tudje nebo gdje nisu dobro dosli.

(субота, 01. дец 2018, 16:23)
anonymous [нерегистровани]

Momci i cure...

Kome saljete te golubove? Bezdusnicima koji vode rat protiv nas? Mislite li da ce vas razumeti? Nece. Samo ce se naceriti kiselo i reci da im se plan polako ostvaruje a Srbi od ptica pomoc jer nemaju kud. Momci, razmislite...

(субота, 01. дец 2018, 16:07)
anonymous [нерегистровани]

zapad cuti i muti.

Sada je ocito da zapad upravlja tim taxama...

(субота, 01. дец 2018, 16:03)
anonymous [нерегистровани]

Boli me

Dusa za ovu decu. Vec dugo pitam samu sebe zasto se zapad sa eu "plasi" albanaca? U nesto veliko su eu i albanci umesani sto ce se otkriti verovatno posle 50 godina. Ja imam moje sumnje.

(субота, 01. дец 2018, 15:47)
anonymous [нерегистровани]

Eu sram te bilo!

I vasi ce studenti krenuti na KiM, jer ce pre "elite" shvatiti da danas sutra od agresivnog "prijatelja" preko bare mozda i oni budu gladovali.
A nasim Srbima, studentima i svima koji su pokrenuli potragu za pravom od srca cestitamo i kakova god pomoc bude krenula prema Kosovu nasem, ucestvovacemo. Sada i na sve vekove, nase Kosovo, nas najbolji narod.

(субота, 01. дец 2018, 14:25)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Budite uporni. To je sve.

(субота, 01. дец 2018, 14:18)
Aleksandar [нерегистровани]

Браво

Al na zapadu i dalje:
Cveće nema miris.
Voće nema ukus.
Ljudi nemaju dušu.
Samo što oni to ne znaju. A ameri im preko baze na KiM redovno šalju drogu.

(субота, 01. дец 2018, 13:47)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Odlična ideja! Podrška našem narodu na KiM!

(субота, 01. дец 2018, 13:28)
Duska [нерегистровани]

Svaka cast

Nemam reci da pohvalim ovakvu aktivnost .