Највише посланичких питања о КиМ, жестока полемика Дачића и Јовановића

У Скупштини Србије на питања посланика одговарали су чланови владе. Највише питања односило се на Косово и Метохију, нову резолуцију Европског парламента али и на изградњу путева. Седницу је обележила жестока полемика између министра спољних послова Ивице Дачића и лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића, који му је добацивао из клупе.

Јужни крак Коридора 10, до македонске границе, биће готов и колима ће туда моћи да се прође већ крајем ове године, а источни крак, ка граници са Бугарском, у потпуности ће бити завршен у првом кварталу следеће године, најавио је министар финансија Синиша Мали, одговарајући на питања посланика у Скупштини Србије. 

"Не морам да вам говорим колико је важно да се заврше оба крака Коридора 10 како би коначно са пуним профилом аутопута имали прилику да прођемо кроз целу нашу земљу", рекао је Мали.

Када је реч о Коридору 11, деоница Обреновац-Уб биће отворена до краја године, најавио је министар.

Деоница Уб-Лајковац због грешака из периода претходне власти мора да се поправља и биће готова током наредне године, а деоница Лајковац-Љиг биће готова до краја ове године, рекао је Мали.

Истакао је да су у буџету за 2019. годину предвиђена средства за даљи наставак радова и на Коридору 11 и на другим путним правцима.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да у овом тренутку нема сазнања да ли је и шта је од своје имовине надлежним институцијама пријавио лидер Народне странке Вук Јеремић и додао да ће информације, које су се појавиле, бити проверене.

Посланик на листи СНС-а Маријан Ристичевић питао је у парламенту Малог да ли ће Министарство финансија покренути финансијску контролу која би, како је рекао, могла да доведе до "привођења правди Вука Јеремића". 

Министар је најавио да се наредне године планира велика реформа Пореске управе и пореског система у целини и да ће органи пореске управе бити још ефикаснији како би грађани Србије имали праве информације "о природи коју сте навели и да ли је и колико новца Вук Јеремић примио из разних извора по целом свету, као и да ли је то пријавио пореској управи".

Стефановић: Решење за КиМ није ни на помолу

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да решење за Косово и Метохију није ни на помолу.

"И председник (Александар Вучић) је рекао да решење није ни на видику, не постоји никакво решење, нешто што се сада прави, тога просто нема", рекао је Стефановић у парламенту, одговарајући на питање посланика Мирослава Алексића да ли је у току израда правно обавезујућег споразума о разграничењу као решењу кризе на Косову. 

Стефановић је рекао да приштинске власти неће никакво решење, јер чекају да западне силе заврше цео посао, будући да верују да имају подршку великих земаља да раде шта год пожеле.

"Не постоји спремност људи који су данас у руководству приштинских институција да разговарају о било чему суштинском", рекао је министар. Навео је да је пре пет година потписан Бриселски споразум који гарантује формирање ЗСО, али да се не спроводи, што није срамота Приштине, већ се, каже, више очекивао од Брисела. 

Он је као чисте шпекулације наводе опозиције да се у општину Лучани плански досељавају људи пред предстојеће локалне изборе, 16. децембра. 

Стефановић је, одговарајући на питања посланика у Скупштини, рекао да се већ годинама шире лажне и злонамерне шпекулације о томе да се у поједине општине "однекуд" досељава огроман број људи пред изборе како би постали гласачко тело.

"Ради се о потпуној лажи, лажи коју су изрицали 2016, 2017, па и 2018, и то увек они који су очекивали да ће јако лоше проћи на изборима и онда се правио алиби и читава представа која треба да каже ''нисмо ми изгубили што нас народ неће, него смо изгубили јер се неко тамо населио, па су нас они прегласали", рекао је Стефановић.

Министар је навео податке о броју досељених и одсељених грађана Лучана од 2013. до 2018. године. Како каже, 2013. године у Лучане се доселило 165 људи и то је био највећи број људи који се у једној години доселио у протеклих шест година.

Одговарајући на замерку самосталне посланице Александре Чабраје да туристи не одлазе у Рим или Париз да би видели новогодишњу расвету него да би видели културне знаменитости које су, како је рекла, у Србији у катастрофалном стању, Стефановић рекао је  да улагање у новогодишњу расвету у главном граду утиче на то да туристи више троше новац као што је то случај у великим светским метрополама.  

"Погледајте велике светске метрополе како изгледају пред Нову Годину, Божић, и то није случајно. Не раде они то да би потрошили новац, раде то да би зарадили новац", каже Стефановић, додавши да украшавање града пуни буџет и да повећава зараду угоститеља и хотелијера.

Расправа Дачића и Јовановића 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачих затражио је у једном тренутку да се прекине седница Скупштине Србије на којој чланови владе одговарају на питања посланика, јер му је током обраћања лидер ЛДП Чедомир Јовановић све време добацивао, што је прерасло у жесток, али необичан вербални дуел.

"Ако неко заиста није толико моћан да изврши притисак на Приштину, не знам о каквим светским силама се ради. Већ сам рекао да су те силе породиле политичког монструма у Приштини", рекао је Дачић одговарајући на питање самосталног посланика Владимира Ђурића у вези са ситуацијом на КиМ.

На то је из посланичке клупе реаговао Јовановић: "Ма дај бежи, доста више са тим!".

"Господине Јовановићу, нису монструми они који су изашли из шуме, који су на слободи, јер су побили све сведоке? Нису монструми они који су лично силовали и убијали Србе на КиМ? О чему ви причате", упитао је Дачић, а Јовановић му из клупе одговорио: "Поента је у теби, у томе шта и како причаш".

Немојте ви да подижете глас на мене, обратио му се Дачић и упитао: "Ко сте ви да подижете глас", а одговор Јовановића је био "Ко си ти?".

"Господине Јовановићу, ја не знам да ли је вас неко обавестио, па ви сте у овом парламенту само зато што нису били још избори", поново се обратио Дачић Јовановићу, чији је одговор био: "Па, добро, и? Или зато или што ме нисте убили још?".

У расправу се у том тренутку умешао председавајући који је замолио Јовановића да дозволи министру да одговори на питање посланика Владимира Ђурића.

Дачић је, међутим, наставио рекавши да не разуме Јовановића - „да ли је он у парламенту представник Приштине или представник нашег народа који овде живи".

"Ма ти ништа овде не разумеш. Ја сам овде ушао под својим именом, а ти под скутима Александра Вучића", рекао је Јовановић.

Одговор министра на ту опаску био је: "Ви сте господине Јовановићу нешто дебело побркали. Ја сам ушао под својим именом, а ви сте се сакрили под именом других политичких странака, јер не смете сами да наступите на изборима, под којим сте се именом то ви ... и немојте да добацујете. Прошло је ваше време, схватите то. Ко вас се плаши, јел вас се неко плаши овде? Ја причам нормално. Ко вас уопште овде овлашћује да ви говорите док ја говорим?

"Па што причаш са мном?", добацио је Јовановић, а Дачић закључио: "У праву сте, не треба ни да се обазирем на вас".

Јовановић је наставио из клупе: "Хајде сада и мало о Курцу да причамо, ваљда да поново видимо ко се задњи смеје. Је л ти није довољно несреће због твог лупетарања после Интерпола?".

Дачић се обратио посланицима у сали рекавши да не разуме агресивност Јовановића, чији је одговор на то био: "Зато што неко страда".

Коментаришући то Дачић је поручио: "Ваша забринутост за Србе на Косову је веома позната. Ви сте сами рекли да се залажете за признање КиМ, сами сте рекли да је Република Српска геноцидна творевина. И шта сада, треба ја да се слажем са вама? Уосталом, шта имам да коментаришем, ви сте ме лепо питали, ја сам лепо рекао да су створене етнички чисте творевине и да сада, ако неко жели да ову идеју врати на ситуацију да ће то подстаћи нове поделе, етничке, то је лицемерно и да треба разговарати о предлозима за трајно решење".

Додао је да је Србија за компромис, за договор, а потези који долазе из Приштине нису за договор.

"То су потези који су потези после чега нема договора и лепо сте чули господина Вучића који је рекао да неће бити наставка дијалога док се не укину ове таксе", рекао је Дачић а затим приметио да што се тиче Јовановића, заиста не зна чиме је то испровоцирао све што је он говорио, што је добацивао.

"Прво, научите се реду", поручио је Јовановићу, који му је одговорио: "Бирај речи".

Дачић је апеловао на Јовановића да има у виду да се обраћају Скупштини, да има поштовања према бирачима који су гласали за СПС на чијој је листи био и то на челу, а Јовановића је упитао: А на чијој сте ви листи били?", те додао: "Ставите, што се мене тиче, ставите своје име где хоћете и такмичите се са мном".

Како је рекао, од Јовановића је очекивао да каже "браво" јер је десет земаља повукло признање Косова, али му то, додао је, очигледно не иде на рачун, те му је поручио да не прети и да га се не плаши.

Друга је ствар, наставио је Дачић, "то какве ми напоре улажемо да вратимо, ја разумем вашу љутњу, можда ми радимо нешто што је супротно вашим очекивањима, можда ми радимо то да убеђујемо земље да повлаче признања. Јел ви мислите да је то лако? Па, што нисте то радили у ваше време".

"Нисам ја тада био на власти него ти и то први потпредседник и доста више са таквим понашањем", одговорио је Јовановић.

"Слушајте, господине Јовановићу, ти си ...", заустио је Дачић, а Јовановић наставио:" То са Тадићем и Ђиласом тако разговарај, навикао си, са мном то заборави".

Вербални дуел између лидера СПС и ЛДП, иначе, настављен је и након што је Дацицћ завршио обраћање с говорнице.

"Чија си ти опозиција, бре, моја? Чија? Вучићева или њихова, шта? Шта глумиш ту, бре? Мислиш да се тебе неко плаши? Који си ти фактор, бре? Па твоје време је прошло, мани ме с тим", рекао је Дачић Јовановићу и позвао га да самостално изађе на изборе.

Штета што ЕП није коментарисао намере Тиране и Приштине 

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је забрињава што европски парламентарци ни на који начин нису коментарисали чињеницу да је Албанија показала намеру да мења границе у региону, те додала да би и српски посланици требало да учине више да својим колегама у ЕП укажу на ту чињеницу. 

"Јако ми је жао што Резолуција о напретку Србије пала у тренутку да нису обухваћене ствари које би требало да буду обухваћене резолуцијом ЕП, а то је намера да се границе, или како год их ко доживљавао, мењају, и то од стране суверене државе у региону, а то је Албанија", рекла је Јоксимовићева у парламенту, одговарајући на посланичка питања. 

Она је навела да је Тирана са Приштином на албанској застави потписала споразуме који се тичу заједничке дијаспоре, заједничког фонда за спољнополитичке активности у циљу приступања ЕУ 2025, те стратегије албанског националног јединства. 

Навела да у тексту Резолуције јесте наглашено да решење не би требало да створи етнички чисте државе у региону, али да се такође наводи да може бити прихватљив сваки договор који би постигле две стране у доброј вери и имајући у виду регионалну стабилност. Истакла је и да у тексту Резолуције не постоји ниједан параграф који има негативну конотацију по питању улоге Србије у процесу помирења и дијалога. 

Говорећи о уставним амандманима, рекла је да је Србија, ако се упореди пракса других земаља кандидата, имала најтранспарентнији и најинклузивнији процес јавне дебате у три круга, у коју су укључене све заинтересоване стране, уз учешће Венецијанске комисије, тела које је референтно да процени да ли су уставни амандмани у складу добром европском праксом.

Истакла је да је Венецијанска комисија нагласила да су испуњене све најбоље правне праксе. 

"Од 2014. до данас 6.000 специјализација" 

Министар Златибор Лончар изјавио је да је од 2014. године до данас дато је 6.000 специјализација и да се сада пет до 10 пута више улаже у српско здравство него раније.

Лончар, одговарајући на питања посланика, рекао да је захваљући претходној власти, важила забрана и запошљавања и давања специјализације, као и да је важило правило да две године радите као лекар опште праксе, па да тек онда конкуришете за специјализацију.

"Разумем да треба да скупите неки политички поен и да треба да кажете да не ваља здравство, али грађани виде шта се ради", рекао је Лончар одговарајући самосталној посланици Александри Чабраји. Она је критиковала стање у здравству, тврдећи да се дошло у ситуацију да грађане нема ко да лечи и да многих специјализација, лекара, нема довољно, што је министар одбацио.

"Запошљавају се и лекари и медицинске сестре, по први пут најбољи лекари добијају специјализације и посао, а држава им плаћа докторске студије", додао је министар.

Подсетио је да је изграђен нови Клинички центар у Нишу, да се кренуло у обнову Клиничког центра у Београду, да је завршена документација за центер у Новом Саду и Крагујевцу, обновљен КБЦ "Драгиша Мишовић". Најавио је отварање Опште хирургије у Врању за 12. децембар, додајући да је та зграда пре неколико година затечена "у корову".

"Колико су јавна предузећа потрошила за рекламирање" 

На почетку преподневне седнице, посланик Славиша Ристић питао је председницу парламента Мају Гојковић када ће у складу са уставним овлашћењима да распише локалне изборе на северу Косова и Метохије будући да су градоначелници поднели оставке.

"Мимо свих законских решења, те општине су биле распуштене 2013. године да би се Срби натерали да изађу на сепаратистичке изборе. Сада имате шнасу да распишете изборе с обзиром на околности да су градоначелници поднели оставке, што ја поздрављам, и што поздравља већина Срба, али изражавамо сумњу у искреност", рекао је Ристић.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић питао је премијерку када ће доставити информацију колико су јавна предузећа од 2012. године потрошила за рекламирање у медијима и на који начин се реализује пројектно финансирање медија у Србији.

Он је навео да је на конкурсу који је објавио град Београд за финансирање медија око 90 милиона динара припало таблоидима "за љагање, критиковање и таргетирање сваког ко другачије мисли".

Министра културе и информисања Владана Вукосављевића питао је шта ће предузети због кршења кодекса новинара и кршења закона о информисању.

Министра, али и директора РТС-а Драгана Бујошевића питао је "када ће јавни сервис почети професионално да се понаша и да омогући опозицији да одговори на лажи које износи председник Србије Александар Вучић".

СДА: Седница да се Шешељу одузме мандат 

Посланик СДА Санџака Енис Имамовић тражио је од Агенције за привредне регистре финансијски извештај Исламске заједнице и Српске радикалне странке.

Каже да је као посланик добијао питања да ли је тачно да је Муамер Зукорлић добио 50.000 евра да се обрачунава с политичким противницим, те затражио од Агенције за борбу против корупције да испитају те тврдње.

Забрињава, каже, да те нападе води Шешељ који је осуђен злочинац, те упитао председницу Скупштине Србије када ће заказати седницу да се шефу радикала одузме мандат.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић му је одговорила да добро проучи Пословник Народне скупштине, алудирајући на то да је за одузимање мандата надлежан Административни одбор, а не председница парламента.

Посланик СРС-а Александар Шешељ питао је премијерку Ану Брнабић шта ће Влада Србије да предузме да се помогне Србима на КиМ, подсетивши да су "албански сепаратисти блокирали целокупну привреду на КиМ када су увели царине".

Посланик СДПС-а Муамер Бачевац рекао је, између осталог, да оптужбе на рачун министра Расима Љајића нису на месту, да су неаргуметноване и у лошем маниру "дечјег нивоа", док Љајић, с друге стране, покушава да ја ојача трговину Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара