Студенти протестом у Косовској Митровици поручили Европи да не ћути

У Косовској Митровици је одржан протест студената приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици. Са скупа под слоганом "Европо, са речи на дела!", позвали су међународну заједницу да не затвара очи пред "изгладњивањем и обесправљивањем" једног народа, те да стане у одбрану сопствених вредности.

Протест је почео петоминутним ћутањем, а студенти су на устима носили фластере као поруку да штура саопштења поводом неприхватљивих мера Приштине сматрају практично ћутањем.

Овим својеврсним перформансом, како се наводи у прогласу који су потом "прочитали", не наглас, већ знаковним језиком, желе да скрену пажњу домаћој и међународној јавности на чињеницу да се пред очима европских политичких елита догађа гетоизација српског народа на Косову и Метохији, по рецептима који су већ виђени у освит и током Другог светског рата.

"Европа зато мора да престане да буде глува на наше позиве у помоћ и да коначно са речи пређе на дела", поручено је са протеста.

Студенти истичу да Европска унија, која је на речима поносна на остварени степен поштовања људских права унутар својих граница, дозвољава да се на њеном прагу догађа хуманитарна катастрофа и упорно затвара очи пред планским, систематским и злочиначким изгладњивањем и обесправљивањем читавог једног народа.

"Све што смо до сада добили као реакцију од администрације у Бриселу била су немушта саопштења којима се ставља знак једнакости између прогонитеља и прогоњених и две стране позивају на деескалацију, иако недужна жртва никада није страна у сукобу, већ напросто жртва", поручили су студенти.

"Време да се Европа пробуди" 

Студенти наводе да Срби на Косову и Метохији бране своје право на основно људско достојанство и голи живот и немају више простора за попуштања, јер би их свако попуштање одвело у смрт или егзодус.

"Џон Стјуарт Мил је у свом знаменитом делу 'О слободи' написао да особа може учинити зло другима не само својим акцијама, већ и својим неделовањем, и да је у оба случаја једнако одоворна за причињену патњу. Званичници Европске уније и најутицајнијих западноевропских држава данима изостанком одлучне акције чине зло и неправду српском народу на Косову и Метохији. Време је да се Европа пробуди и устане у одбрану сопствених вредности и стане у заштиту угрожених људских бића", поручено је са протеста.

Студенти у Косовској Митровици истичу да су одлучни да се са својим родитељима, рођацима и суграђанима до последњег даха боре за права која морају бити подразумевана и гарантована сваком житељу Европе.

"Данас се за опстанак и правду боримо ћутањем, али ће сутра и наредних дана наши покличи и вапаји бити громогласни", порука је са протеста.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 30. нов 2018, 02:02) - Tanja [нерегистровани]

Studenti

Nasa dostojanstvena omladina, salje sliku mudre i istrajne Srbije u svet.

(четвртак, 29. нов 2018, 23:06) - Pele [нерегистровани]

КиМ

Studenti žele da ostane u KiM, da osnuje svoje porudice, da ostanu na KiM da žive i rade.

(четвртак, 29. нов 2018, 22:14) - Nensi [нерегистровани]

Protest studenata

Medjunarodna zajednica treba pothitno da reaguje, da pritisne Pristinu da ispunjava svoje obaveze, da ne radi protivzakonito.

(четвртак, 29. нов 2018, 22:13) - Mimi [нерегистровани]

Protest studenata

Evropa mora da reaguje i ne zmuri pred izivljavanjem nad srpskim stanovnistvom od strane albanaca.

(четвртак, 29. нов 2018, 15:29) - anonymous [нерегистровани]

Gandi je srusio svojom taktikom najjacu imperiju na svetu

Sve sto mogu u ovom moomentu je da vam kazem da sam ponosan na vas. Civil disobedience moze ako se pametno sprovede da bude jaca od bilo kakvog nasilja.

(четвртак, 29. нов 2018, 13:31) - anonymous [нерегистровани]

lena

Samo da ostanemo ovako složni, a Evropa treba što pre da reaguje. Ovakvo ponašanje Šiptara je nedopustivo.

(четвртак, 29. нов 2018, 12:56) - драгче [нерегистровани]

децо вама ништа није јасно.

Не иде се пред џелата са лебом и ракијом, и са молбом да се егзекуција изврши вешањем а не стрељањем.

(четвртак, 29. нов 2018, 12:35) - Ђорђе [нерегистровани]

Студенти

Не дајте се студенткиње и студенти у Косовској Митровици! Сви заједно!