Харадинај: Србија нуди признање за део територије

Косовски премијер Рамуш Харадинај написао је у ауторском тексту за "Вашингтон пост" да председник Србије Александар Вучић, наводно уз подршку Русије, нуди признавање у замену за део територије Косова.

Србија, како тврди Рамуш Харадинај, "жели да створи етнички 'чисту' државу, да одузме људима држављанство и протера их из њихових домова", што је како каже, "превисока цена".

Од "његове земље" – Косова се, пише даље Харадинај, тражи "да начини немогућ избор који би умањио жртве америчких војника, угрозио стабилност региона и запретио америчким савезницима".

"Пред сталним нападима из Србије, чији је циљ угрожавање нашег суверенитета, безбедности и просперитета, има неких који би волели да се Косово увуче у такозвано 'мирно' етничко чишћење на Балкану. То је кратковид покушај да се попусти пред насилником у нади да ће насиље престати. Ми то нећемо учинити – уместо тога ћемо се успротивити онима који покушавају да нас искористе, а истовремено ћемо радити у правцу дуготрајног и свеобухватног мира", тврди Харадинај.

Хардинај је, такође, написао да су Србија и њен савезник Русија одбили да признају суверенитет Косова и да су се борили да блокирају пријем Приштине у УН, као и да је, како наводи, Србија, "кршећи Бриселски споразум" о нормализацији односа, радила ка томе да блокира пут Приштине ка чланству у ЕУ и у многим међународним организацијама.

Харадинај је поновио и да је, осујећењем покушаја Косова да уђе у Интерпол, како он сматра, помогнут организовани криминал и нанета штета унутрашњем спровођењу закона.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво