Оставке челника општина на северу Косова

Након ванредних седница скупштина општина са српском већином на северу Косова, челници Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана поднели оставке због кршења људских и економских права Срба. Органи приштинске администрације на северу Косова и Метохије од данас, дакле, више не постоје. Усвојена Декларација о прeкиду комуникација са привременим институцијама у Приштини. Судови у овим местима обуставили рад.

Даље функционисање локалне самоуправе по приштинском систему на северу Косова и Метохије обуставља се, органи власти и општинске службе неће функционисати а локалне скупштине се неће састајати.

Ова одлука је коначна и остаће на снази све до, како се наводи, потпуног повлачења свих дискриминаторских мера Приштине.

На данашњим ванредним седницама у четири српске општине разматрала се тренутна политичко-безбедносна ситуација.

Четири српске општине усвојиле су Декларацију о прекиду свих институционалних односа са привременим институцијама у Приштини, јављају извештачи РТС-а. 

Оставке су поднели градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић, председник општине Лепосавић Зоран Тодић, председник општине Зубин Поток Стеван Вуловић, председник општине Звечан Вучина Јанковић.

Оставке су поднели и одборници скупштина општина.

У образложењу своје оставке, Горан Ракић је навео да је разлог континуирана институционална репресија коју спроводе косовске институције из Приштине, као и угрожавање људских права српског народа.

Оставку подносим због антицивилизацијских, противправних и нехуманих такси на српску робу од 100 одсто, које угрожавају право на живот, лечење, јавно информисање, опстанак и останак Срба на својим огњиштима, рекао је Ракић.

Разлог за оставку је, додаје, и "пребијање политичких представника српског народа, неоснована хапшења грађана и покушај убиства потпредседника Српске листе Милана Радоичића", као и кршење свих међународних споразума и правних аката којима се гарантују права Срба на овим просторима.

Захтев за изборе по српском систему

Стеван Вуловић, који је поднео оставку на место градоначелника Зубиног Потока, рекао је за РТС да ће тражити од председнице парламента да распише изборе по српском систему.

Овим поступком, каже, показује да је са српским народом.

"Ових пет година трпели смо тортуре и од међународне заједнице и од привремених косовских институција. Све има крај, па и то", рекао је Вуловић.

Вучина Јанковић, председник општине Звечан, каже да је Декларација о прекиду односа са Приштином донесена, између осталог, због "антицивилизацијских и противправних такси", које изазивају хуманитарну кризу, кршења Цефта споразума, пребијања политичких представника Срба...

"Приштинске институције од данас на северу Косова не функционишу", рекао је Јанковић.

Градоначелник из Лепосавића Зоран Тодић рекао је да је и његова одлука о оставци коначна све док се приштинске власти не уразуме и повуку своје одлуке.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио је раније да ће сви градоначелници четири српске општине поднети оставке, о чему су га они и обавестили.

"Ни скупштине општина, ни било који други органи, неће функционисати све до повлачења дискриминаторских мера и престанка кршења људских права", рекао је раније Ђурић за телевизију Хепи.

Како сазнаје РТС, суд у Косовској Митровици, са судским јединицама у Зубином Потоку и Лепосавићу, и све судије и радници тих судова престали су са радом данас у девет сати, солидаришући се са грађанима и протестима који су организовани због мера Приштине и кршења људских права Срба на КиМ.

У подне je у Косовској Митровици почео миран протест.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво