Медији у региону о седници косовске и албанске владе

Медији у региону опширно су известили о данашњој заједничкој седници косовске и албанске владе у Пећи, поједини уз оцену да је албански премијер Еди Рама својим изјавама додатно закомпликовао односе Београда и Приштине и питање – да ли су се Тирана и Приштина договорили о уједињењу свих Албанаца до 2025.

Хина пише да је Рама одлуку Приштине да за 100 повећа царине на робу из Србије назвао "политичким противодговором Приштине" Србији и најавио "нулту царину за југ" Косова насељен Албанцима и "100 посто царина" за већински српски север, што је, како се наводи, подстакло негативна реаговања амбасадора САД у Београду и шефа српске дипломатије Ивице Дачића.

Наводи се да је амерички амбасадор Кајл Скот поручио да је "Косово једна држава", те да "примена дискриминаторске политике да се на једном делу земље примењује једна стопа, а у другом делу друга свакако није уреду".

Истовремено, Хина цитира шефа српске дипломатије да Албанија подржава косовску блокаду робе из Србије, те да је председник албанске владе "убио договоре" о сарадњи у регији.

Црногорски медији су пренели да је Рама, након заједничке седнице, изјавио да је договорено да не буде тарифних баријера између "две земље" и да ће се убудуће узајамно признавати возачке дозволе.

Наводе и да је Рама позвао Србију да се "спусти на земљу", јер се пут ка будућности не гради "забијањем ножа у леђа".

РТЦГ је пренела да је Рама оценио да је одлука приштинске владе о повећању пореза за 100 одсто на робу из Србије политичка.

Медији у БиХ пренели су агенцијске извештаје да је након заједничке седнице косовске и Владе Албаније потписано девет споразума и протокола о сарадњи Приштине и Тиране.

Наводи се и да је Рама изјавио да је последње спречавање Приштне да постане чланица Интерпола, посебно неприхватљиво.

Додају да је Рама изјавио да су косовски Албанци и даље таоци ЕУ и да се стално одлаже одлука о визној либерализацији, иако је главни тражени услов ратификација демаркације границе с Црном Гором испуњен, док је с друге стране Србија у преговорима о чланству, иако није признала Косово.

Истиче се и изјава Раме о могућој корекцији границе између Косова и Србије, да ништа није искључено, као и да су сви који Хашима Тачија називају издајником – магарци.

Македонска телевизија Телма је о овом догађају известила под насловом: "Да ли су Рама и Харадинај пристали да уједине Албанце до 2025. године?"

"Осмеси, фотографије и подршка, овако је одржана заједничка седница кабинета албанског премијера Едија Раме и косовског Рамуша Харадинаја. Потписано је девет споразума који гарантују њихову будућу сарадњу", јавила је Телма.

Наводи се да је седница одржана у Пећи под мотом "Заједно за развој", те да је истовремено испред зграде одржан протест породица осуђених и осумњиченх Албанаца, учесника оружаних сукоба у Куманову, у мају 2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи