Москва: Нове провокације Приштине

Руско Министарство спољних послова саопштило је, поводом упада јединица РОСУ и хапшења четворице Срба у северном делу Косовске Митровице, да ЕУ и САД "или нису у стању да обуздају своје штићенике или одобравају њихово агресивно понашање".

У коментару Министарства спољних послова Русије у вези са заоштравањем ситуације на КиМ, које је објављено на сајту амбасаде те земље у Београду, оцењује се да је посебно важан одговоран став руководства Србије, које улаже напоре како би се напетост смањила.

МСП Русије је упад јединица РОСУ у северни део Косовске Митровице и хапшење четворице Срба назвало новом провокацијом Приштине, чији је циљ протеривање Срба из покрајине.

"Очигледно је да Приштина наставља политику етничког чишћења и распиривања 'трговинског рата' на Балкану, које следи за одлуком 'владе' Косова од 22. новембра ове године о увођењу пореза од 100 одсто на увоз српске робе, укључујући прехрамбене производе, лекове, штампану продукцију итд.", наводи се у саопштењу и истиче да је циљ да се за Србе створе неподношљиви услови за живот у родним местима.

У коментару се, такође, одлучно осуђују потези Приштине који воде ка конфликту.

Оцењује се и да изненађује повлачење Кфора који, како се подсећа, функционише на основу мандата СБ УН и у обавези је "не само да реагује на провокације на адекватан начин већ и да делује превентивно како би се избегао раст напетости".

"Стиче се утисак да Европска унија и САД, које током више година пружају покровитељство косовским Албанцима, или нису у стању да обуздају своје 'штићенике' или одборавају њихово понашање. У вези с тим сматрамо да је посебно важан одговоран став руководства Србије које улаже напоре како би се напетост смањила", напомиње се у коментару.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво