Светске агенције о косовским таксама

Приштина је покренула трговински рат са Београдом након што није успела да прикупи довољно гласова за чланство у Интерполу, пише "Блумберг" уз оцену да то прети да угрози године напора "да се помире балкански суседи". АП оцењује да су тензије између Србије и Косова порасле након што је Косово увело таксе од 100 одсто на сву робу која се увози из централне Србије

Косово које је једнострано прогласило независност 2008. године тражи од међународне заједнице да је призна као државу, чему се Србија противи, пише Блумберг и додаје да од 2013. године Београд и Приштина разговарају о унапређењу односа како би могле да се придруже ЕУ, а чак су расправљале о размени територија као потенцијалном решењу спора.

Тај процес је, пише агенција, "ударио у зид" у среду, након што је Србија излобирала код других држава да блокирају пријем Косова у Интерпол и када су делегати из Србије "скочили, загрлили једни друге називајући то једном од својих највећих победа".

Како пише Блумберг, заменик косовског премијера Енвер Хоџај одговорио је увођењем такси од 100 одсто на увоз робе из централне Србије на КиМ и најавио да следи још мера.

У среду увече председник Србије је рекао да Београд неће одговорити контрамерама на оно што сматра "објавом трговинског рата", већ да ће уместо тога покушати да помогне страним компанијама које раде у Србији и извозе робу на Косово.

Блумберг цитира и изјаву Вучића у којој каже да Приштина жели да примора Београд на капитулацију и признавање независности, као и да се то неће догодити.

Како се наводи још трају тензије између Београда и Приштине, које су имале сукоб 1999. године који се окончао НАТО бомбардовањем, што је приморало војску Србије да се повуче са Косова.

"Од када је Косово прогласило независност Србија уз подршку Кине и Русије опструира Косово да се учлани у међународне организације попут Уједињених нација", пише америчка агенција.

Европска комесарка за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, која посредује у преговорима Београда и Приштине ка постизању трајног компромиса, позвала је Косово да моментално укине таксе на извоз робе из централне Србије на КиМ, а њену поруку је подржао европски комесар за проширење Јоханес Хан, који је истакао да су те мере у супротности са правилима Цефте.

Блумберг пише и да су власти у Приштини оптужиле Београд да је блокирао неке производе са Косова, и преноси ултиматум косовског премијера Рамуша Харадинаја да ће нове тарифе остати на снази док Београд не призна независност Косова.

Више од 2.500 компанија из централне Србије извозе производе на Косово, укључујући – храну, пића, хемијске и грађевинске материјале, а укупна вредност тог износа је 2017. године била око 450 милиона евра, односно око три одсто укупног извоза из централне Србије.

Косово извози око девет одсто робе у централну Србију.

"Појачане тензије између Београда и Приштине" 

Америчка агенција АП оцењује да су тензије између Србије и Косова порасле након што је Косово увело таксе од 100 одсто на сву робу која се увози из централне Србије.

АП наводи да је председник Србије Александар Вучић окривио Европску унију и Запад да наводно нису успели да спрече тај потез Косова.

Америчка агенција подсећа да је Вучић, рекао да је Запад увек кривио "обе стране" за тензије на Косову док заправо подржава само једну, а то није Србија.

Додаје да је Вучић навео да ће се Србија борити и да неће дозволити да српска деца на Косову немају млека због уведених такси.

Косово је, наводи агенција, 2008. године прогласило независност у односу на Србију и подсећа да ту независност Србија и Русија не признају, док САД као и већина држава Запада признају.

Такође се наводи да је ЕУ која је медијатор у дијалогу Београда и Приштине, рекла обема странама да је нормализација односа предуслов за улазак у блок.

Упркос дипломатским тензијама између Србије и Косова, привредни односи су ојачали, наводи агенција и додаје да је вредност увоза из централне Србије на Косово око 400 милиона евра годишње, а да је косовски извоз много нижи.

"Таксе највише шкоде Србима на северу КиМ" 

Агенција напомиње да ће најновије таксе највероватније највише нашкодити махом Србима који живе на северу Косова.

АП преноси да је косовски премијер Рамуш Харадинај послао писмо шефици ЕУ за спољу политику Федерики Могерини и свим амбасадорима на Косову како би објаснио повећање такси.

"Верујем да би такви кораци (таксе) у односу на производе који стижу из Србије требало да трају све до признања", рекао је Харадинај на седници косовске скупштине.

Агенција наводи да је Вучић реагујући на те изјаве Харадинаја рекао да су оне само одраз "великих (западних) сила које стоје иза свега овога" као и да Србија неће признати независност Косова.

Агенција подсећа да је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић казала да је Косово прекршило споразум о регионалној трговини,али да је поновила генерални став ЕУ да би обе стране требало да се уздрже од провокација и окрену ка дијалогу уз посредовање ЕУ.

"Иако тежи ка чланству у ЕУ, Србија у последње време нагиње ка Русији", закључује америчка агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво