Коцијанчич позива на укидање такси и уздржавање од провокација

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич изјавила је да је порука Брисела поводом косовских такси за робу из централне Србије "јасна и доследна". Унија "јасно очекује" од Приштине да повуку мере, а "обе стране" је позвала да се уздрже од провокација.

Маја Коцијанчич је одбацила коментаре који стижу из Приштине, према којима је шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини "пристрасна" и да "критикује само Косово", "а никада Србију", у контексту кршења споразума из оквира нормализације односа.

"Реакција косовских власти у овом контексту једноставно није прави начин. Постоје начини да се реше ова питања и те канале треба користити", поручила је Коцијанчич.

Коцијанчич је, међутим, такође рекла да све примедбе које постоје између Београда и Приштине на међусобне односе треба решавати у оквиру дијалога коме посредује ЕУ.

"Последње акције, мере и изјаве са Косова и из Србије, које је друга страна схватила као провокацију и увреде, узнемирујуће су, не погодују дијалогу и нормализацији односа и подривају све оно што су стране урадиле током година у дијалогу", изјавила је Коцијанчич.

Подсетила је да је напредак у дијалогу о нормализацији односа између Београда и Приштине повезан и са односима са ЕУ, и да може ефикасно допринети добробити грађана.

"Зато позивамо лидере са обе стране да одмах престану са провокацијама и да се фокусирају на завршетак нормализације односа", каже Коцијанчич.

"Мере Приштине су кршење ЦЕФТА споразума"

Кад је реч о мерама Приштине, рекла је: "Наша порука је јасна и доследна. У питању је кршење ЦЕФТА споразума и није у духу Споразума о стабилизацији и придруживању", поручила је Коцијанчич на прес-конференцији и подсетила да је ЕУ исту реакцију имала и када су таксе иницијално подигнуте за 10 процената.

Оценила је да у контексту јасне ЕУ песпективе целог региона Западног Балкана, ЕУ надгледа испуњавање свих обавеза које су преузете од стране партнера у региону.

"ЦЕФТА је камен темељац регионалне сарадње на Западном Балкану и кључни део регионалне економске зоне и покривен је кроз различите споразуме у оквиру Спразаума о стабилизацији и асоцијацији. То су све инструменити који су дизајнирани да подрже регион, да га приближе ЕУ и осигурају да постоје економска добробит која помаже региону и његовој економској ситуацији", поручила је Коцијанчич.

Навела је да ЕУ очекује да ЦЕФТА секретаријат и све стране предузму неопходне мере како би осигурали да се споразум о слободној трговини у потпуности поштује.

Подсетила је и на фундаменталне принципе европске перспективе региона, који су засновани на помирењу и регионалној сарадњи и добросуседским односима.

"Порука за Србију и Косово је јасна. Ми очекујемо да се обавезе испуне, а све провокације избегну и да обе стране наставе да раде у циљу нормализације односа, јер то није само у интересу две стране, већ и у интересу народа, региона и целе Европе", закључила је Коцијанчич.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. нов 2018, 21:47) - anonymous [нерегистровани]

Poruka Maji

A mi ćemo da bojkotujemo vašu robu dok traje ova sumanuta akcija terorističke OVK.

(четвртак, 22. нов 2018, 21:19) - viki [нерегистровани]

Zasto

Ne razumem Kocijancicevu od cega Srbija treba da se uzdrzi i kakva njoj upozorenja upucuje?

(четвртак, 22. нов 2018, 20:38) - Pele [нерегистровани]

KiM

Nema oštrih mera ni sankcija prema teroristima.

(четвртак, 22. нов 2018, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Nema ona sta Srbiju da poziva na uzdrzavanje jer nista nismo ni uradili!!!

(четвртак, 22. нов 2018, 15:34) - Beograd [нерегистровани]

EU

Ovo zaista nema smisla. Ona poziva i Srbiju da se ozdržava od reakcije.

(четвртак, 22. нов 2018, 15:19) - Zvezdana [нерегистровани]

Zvezdana

Prištini je bolje da posluša ono što su joj naredili umesto da daju komentare.

(четвртак, 22. нов 2018, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

Tako je!

G-djice Kocijancic, bas lepo sto ste obe strane pozvali na odgovornost! Mladi ljudi beze iz zemlje Srbije(ukljucujuci AP Kosovo & AP Vojvodinu) dok se lokalni politicari prepucavaju a Vi dobijate jevtinu radnu snagu!