Вучић Србима на КиМ: Нећемо вас оставити на милост и немилост

Наш народ на Косову и Метохији је у тешком положају после одлуке Приштине о повећању таксa од 100 одсто на српске производе, рекао је председник Александар Вучић у разговору са представницима Срба на КиМ и истакао да их неће оставити на милост и немилост. Додао је да би Кфор зауставио јединице Росу да су кренули ка северном делу Космета. Због Срба и на Космету и у централној Србији, Београд мора да чува мир, поручио је Вучић.

Имамо информације о покрету албанских трупа из база Белведере и Врело ка северу Космета, рекао је председник Србије Александар Вучић на почетку састанка са представницима Срба са Косова и Метохије који је био отворен за јавност.

Александар Вучић је рекао да се померају албанске трупе, али и да су узели глисер којим се Хашим Тачи возио на Газиводама.

"Могуће је да крећу у контролу језера да показују мишиће и да контролишу зелени прелаз на северу, како би спречили било какав увоз робе", рекао је председник Вучић.

Рекао је да ће Србија пратити ситуацију и да га људи из служби обавештавају о променама на терену.

Указао је да је наш народ у тешком положају након одлуке Приштине. 

"Ми знамо у колико тешком положају се ви налазите, без обзира на то да ли живите јужно или северно од Ибра. Ове мере, најпре увођење таксе од десет одсто, а сада и 100 одсто, значи у потпуности забрану трговине са централном Србијом, значи да остајете без виталних производа, јер овом мером није погођена само роба широке потрошње, већ и газа, завој, чак и кисеоник су зауставили за нашу болницу у Митровици", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је реч о нечему што до сада није нигде виђено. 

"Паљење наше робе у Качанику, организованих ломача потпуно је исто као паљење јеврејских књига у нацистичкој Немачкој. Имамо најгору врсту нацизма на делу, којом се неки поносе. За нас је важно да су људи из ЕУ реаговали рационално, било би боље да су реаговали тако и први пут када је прекршен Цефта споразум. Нисам сигуран да ће успети да уразуме Приштину. Не мислим да ће се то догодити", поручио је Вучић.

Додао је да су приштинске власти кренуле по Ропотову и Ранилугу по кућама и отимају таблице са аутомобила. 

Истакао је да је спремио да пренесе шта као земља можемо да урадимо у ограниченим условима, нарочито после постављања граница између Срба и Срба. 

"Али не морам да говорим да вас нећемо оставити на милост и немилост. Све што сам рекао у Косовској Митровици позивајући њих на мир, на разумевање, да схвате да је компромис једино могуће решење. Плашим се да то нису разумели или да су то схватили као наш знак слабости", рекао је Вучић.

Указао је на смањење подршке Косову у Интерполу. 

"Прошли пут су за осам гласова промашили двотрећинску већину, а сада им је недостајало више од 30 гласова. Уместо да их то учини трезвенијим, рационалнијим, очигледно су изгубили главу и сада желе и по цену ескалације да до резултата дођу", нагласио је председник.

Вучић је рекао да Београд, због Срба на Косову и у централној Србији, мора да чува мир. 

"Морамо да дамо све од себе да избегнемо сваку врсту конфронтације. Они ће покушати да нас увлаче у сукобе са разноразним провокацијама. Морамо да будемо једни уз друге, останемо заједно и мирним, дозвољеним политичким средствима се боримо. Надам се да никоме неће пасти на памет да примени силу против нашег народа и крене у убијање људи само зато што су Срби. То српска држава неће дозволити", истакао је председник.

"Размислити о барикадама, имајте у виду да сачувамо мир"

Једини циљ Приштине је заузимање севера и да Србе протерају што је могуће пре, па и оваквим економским мерама, рекао је Вучић, али је истовремено замолио Србе са Косова и Метохије да се мирним политичким средствима боре за своје интересе.

"Кукање и плач нам неће донети решење, после ћу рећи кад останемо сами које мере предлажемо и шта планирамо да предузмемо у циљу нормалног живота народа на КиМ", навео је Вучић.

Истакао је да је чуо да су Срби планирали одређене акције, барикаде, али да треба о свему да размисле, јер како је рекао, они који желе да нападну Србе траже за то изговор.

Према његовим речима, стручњаци из Брисела ће рећи – па то је "суверена држава".

"Зато вас молим, пре него што донесемо закључке, да имате у виду да сачувамо мир", поручио је председник.

"Ми треба у себе да гледамо, да своју земљу јачамо, да подижемо, народу помажемо, а да очекујете самилост и подршку од неког другог, заборавите", рекао је Вучић.

"Ваша суза са КиМ може да наиђе на разумевање и сличну сузу само у централној Србији и народа у Српској и нигде више. Нас и када чују, неки се праве да не чују", рекао је председник.

Изнео је забринутост за студентски центар, за опстанак Универзитета у Митровици, додајући да они хоће да сви млади, образовани напусте Косово.

"Немојте да имате сумњи и илузија, они мисле да су завршили са вама у Штрпцу", рекао је председник наводећи пример споменика УЧК, тзв. ослободилачких графита, иживљавања над Србима.

Апеловао је на мудрост, не да би се, каже, некоме додворили, већ што смо много глава изгубили у прошлости, а слободу на КиМ нисмо извојевали.

Навео је да не мора много да каже, питајући коју је провокацију Србија направила.

"Што смо вас победили, не можете да трпите Србију која се бори за себе и која не губи", рекао је председник додајући да више не можемо да трпимо да Србија губи и нестаје.

"Јуче ми је један амбасадор рекао да смо криви јер смо зауставили чланство у Интерполу. Томе краја нема, али не смемо да се силимо, јер су много јачи од нас", истакао је Вучић. 

Поручио је да ће Србија бити уз свој народ и да не морају душебрижници да се секирају, али је навео да нема тога што је Србија прекршила.

Каже и да зна да су Срби на Косову уморни и додао: "Наш народ је уморан, мучење траје 70 година. Али, ако ви не можете да се мирним политичким, демократским средствима борите за свој интерес, немојте да мислите да ће неко други", навео је Вучић и додао да он то хоће.

Поручио је и да нећемо дозолити, нити пустити Приштини да заустави живот и да немају хлеба и млека.

"Борићемо се и нећемо им лако допустити, иако ће бити само наша страна крива за све", поручио је Вучић.

"Србија је уз свој народ, будимо јединствени"

Председник је апеловао на представнике Срба са Косова и Метохије да буду јединствени, јер је, како је рекао, то важно уколико желимо да наш народ остане на својим огњиштима, а он је, истакао је, сигуран да ће то тако бити.

"Упркос тешкоћама са којима се суочавамо, сасвим и веома смо одлучни да свом народу помогнемо. Ја вас молим да избегавате сваку врсту инцидената, јер ми немамо право да радимо ни пола од оног што је њима (Албанцима) дозвољено. Увек ће многи из света да праве једнаку кривицу за обе стране, чак и ако ништа не урадимо", поручио је председник.

Говорећи о приоритетима, председник је рекао да су кључни здравствени центри у Митровици и Грачаници у које је, како је рекао, потребно допремити све што је неопходно, а о начину ће се договорити.

"А, ако хоће после да нам то отимају, нек отимају и лекове и газу и све друго. Нек отимају, ми ћемо поново набавити", рекао је Вучић.

Што се тиче Универзитета у Митровици, Вучић је замолио студенте и професоре да не напуштају Митровицу, посебно је професорима поручио да треба да буду уз своје студенте у овом тренутку.

"Гледаћемо да видимо и како храну да допремамо. Будите са њима и обавестите све професоре које држава плаћа да сада морају да буду ревноснији него икада пре и да више времена проводе са својим студентима у Митровици, да остану читаву седмицу, а не да се Митровица испразни од четвртка до недеље", поручио је Вучић.

Председник је рекао да све државне институције треба да раде у пуном радном времену, да буду у пуном погону и да Срби са КиМ могу сваку врсту помоћи и подршке да траже од државе, само да буду уз свој народ.

Говорећи о здравственом центру, Вучић је, обраћајући се директору те здравствене уставнове Милану Ивановићу, рекао да треба појачати рад у том центру, да сви виде да сте, како је рекао, у стању да своје обавезе и своју дужност обављате и у овако тешким условима.

Констатујући да Газиводе нормално раде, председник је поручио да све треба држати под контролом, те да је посебно важно да ми не направимо неки неодговоран потез.

"Јуче је био дан када је украдено највише струје. Краду струју сваку дан. Ми то подносимо, јер би они хтели да се искључи српска електромрежа на северу Косова. Они хоће да нас натерају да ми прихватимо да нема српске мреже на КиМ. Срећом, српска држава финансијски је јача него раније па то подносимо", навео је Вучић.

Истакао је да је важно да нико не буде угрожен, ни Албанци, да бисмо пред целим светом показали да смо цивилизовани и да добро разумемо шта нам мисле, али да смо довољно тврди, чврсти и одлучни да останемо на својим огњиштима.

"Нећемо да отимамо туђе, туђе не желимо, хоћемо да будемо свој на своме", поручио је Вучић.

Уколико, казао је, ми покажемо и постојаност и снагу, издржљивост и храброст и колико је могуће народно јединство и, уколико се паметно будемо понашали, председник је рекао да је сигуран да ће наш народ опстати на КиМ.

"Наша рука за дијалог је увек испружена и остаће испружена", рекао је Вучић и додао да је веома важно да Срби знају да је све ово последица различитих интереса великих сила и да схвате да не треба да очекују потпуну унисоност и потпуно јединство у мишљењу.

"Од политике то немојте очекивати", закључио је Вучић. 

"Дугачак је низ оних који хоће да сруше и мене и Србију"

Дугачак је низ оних који хоће да сруше и мене и Србију, рекао је председник поводом изјава Рамуша Харадинаја, али и револтиран приступом Брисела, из којег је данас стигао позив "обема странама", Београду и Приштини, да се уздрже од провокација.

"Али ми нећемо затворити врата за собом, са свима ћемо разговарати, мада треба рачунати да је наша ситуација изузетно тешка", рекао је Вучић на састанку са Србима са КиМ, током које је из Брисела стигла информација, односно изјава портпаролке ЕУ Маје Коцијанчич, да обе стране, како се наводи, и Србија и Косово, треба да се уздрже од провокација.

Реагујући на изјаву, Вучић је рекао да је та изјава таква каква је ваљда зато што смо ћутали и што нисмо ликовали након Генералне скупштине Интерпола.

"Нисмо ми организовали оно што се догодило на ГС Интерпола, а раније и у енергетској агенцији. Они су то организовали, са идејом да суштински избаце Србију... Наше је било да штитимо своју земљу. Ми никога нисмо нападали и никога нисмо вређали. Успели смо у томе. Ми говоримо о миру и стабилности, а радили смо више и на крају победили. Слали смо поруке мира и пружали руку Албанцима. ЕУ каже да смо исти. Ваљда смо их тиме провоцирали, провоцирали смо их тиме што смо на њихове мере од 100 посто увећане таксе одговорили тако да нећемо да идемо са контрамерама и тиме изазвали и бес дела вас", приметио је Вучић.

То, каже, говори зато што очекује да ЕУ промени своје понашање или да неко други боље разуме шта се догађа: "Одавно сам престао да кукам над нашом судбином, ми морамо да јачамо свој стандард, да живимо по правилима и да знамо да се организујемо по систему 'у се и у своје кљусе'".

"Све што су рекли је суштински правдање приштинских криминалних одлука", оценио је Вучић и запитао: Колико то треба да се понизимо и шта то да урадимо да би неко био задовољан приступом Србије и сарадњом Србије са Албанцима? 

"Дакле, ми ћемо разговарати у Бриселу, а они да крше Цефту и да не испуњавају Бриселски споразум?", упитао је Вучић тумачећи шта би, ваљда, био пожељан став Београда.

"Када су видели да побеђујемо у европској агенцији за енергетику, они су организовали регистрацију једне компаније у Приштини. Безобзирности краја нема. Нисмо то били изнели у јавност. И то су урадили у договору са њима. Чекам прави тренутак да изнесем све, како су покушали да сруше Србију у агенцији за енергетику", навео је председник Вучић.

Указао је да у Бриселу не кажу "Београд и Пртиштина", већ "Србија и Косово", као да је, каже, реч о сувереним земљама

"То је само једна ситница у начину на који нам се обраћају. То показују 22 од 27 земаља које су признале независност косова, САД такође. Најмоћније силе света", приметио је и додао: "Ја разумем Харадинаја када би да руши власт у Србији. И његове истомишљенике. А што нека мала Србија са неким малим Вучићем да их понижава? Што да се муче ко ће да призна косовску независност, кад сви то морају да ураде...", рекао је Вучић.

"Нећете видети случај 'Груевски'"

Бићу уз свој народ док будем њихов избор, а после тога ћу живети у својој земљи, јер другу земљу немам, никада нећу отићи из земље и неће видети случај "Грувески" и ништа слично, рекао је председник Вучић поводом потеза Приштине и става Брисела и неких западних центара моћи које види као израз жеље да сруше и њега и Србију.

Додао је и да су "његова тетка из Канаде" Драган Ђилас и Драган Шолак, које ће, како је рекао, испитивати "одакле им толики новац".

"А да бежим из земље нећу, ни због Харадинаја, ни свих странаца који би да Србију направе банана државом и да не може да доноси одлуке самостално", рекао је Вучић и додао да су на примеру Интерпола могли да виде да је Србија много тврђи орах него што су неки мислили.

Када је реч о Приштини, Вучић каже да ће очигледно покушавати "сваког дана да нас доводе до тачке из које повратка нема".

"Говориће, ето, ви Срби сте криви за то... За шта то? Који смо споразум прекршили, питам и Мају Коцијанчич и све њих. Никада нећете добити одговор, јер нисмо добили ниједан. Који споразум нисмо испунили, а који су споразум, који договор, они испунили? Ниједан", рекао је Вучић.

Србима са КиМ је поручио да је ситуација изузетно тешка, да ће са свима разговарати, али да не очекују помоћ ни од кога и "да никада нећемо добити искрену подршку за Запада".

"Када су њихови миљеници 2004. године овладали Србијом, је л' су нам помогли када је био погром Срба? Колико их је ухапшено, да онај што је рушио крст на Цркви Светог Андреја у Подујеву није умро, не бисмо знали да нико није осуђен", рекао је Вучић.

Када их питате што крећу са 20 камиона у Митровицу, онда кажу 'суверена држава', а када Србија пошаље јединице из Крагујевца за Краљево, 15 амбасадора зове да пита зашто, а ми, ваљда, нисмо суверена држава, приметио је председник Вучић, илуструјући двоструке стандарде према Београду и према Приштини.

Ракић: Народ на Косову и Метохији уплашен

Председник Српске листе Горан Ракић истако је да је народ на Косову и Метохији уплашен и да од српских власти и народа у Србији очекује подршку.

"Рекли сте да мир нема алтернативу, али какава је алтернатива ако наше болнице не буду имале лекове и ако наша деца не буду имала намирнице", упитао је Ракић.

Ракић је поручио да косметски Срби неће бити неми посматрачи и да неће дозволити да их протерују са њихових вековних огњишта.

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже да је Србима на КиМ тешко и пренео да му шаљу поруке за председника.

"Кажи Вучићу да хоћемо да се бранимо, хоћемо и на барикаде, да бранимо живот, не да нападамо било кога, али га питај шта ако Росу крене да нас бије? Хоћемо ли као 2011. године – они да нас бију, а да нас у централној Србији Срби хапсе... Је ли то живот", рекао је Симић и рекао да гледају у Београд, јер немају где другде да гледају и да гледају у председника, јер њему верују.

И други потпредседник Српске листе Далибор Јевтић пренео је да су Срби на КиМ, и северно и јужно од Ибра, забринути и уплашени и замолио га да Србија, не само кроз закључке са састанка, већ и на конкретан начин, спречи поновни, могући егзодус Срба са Космета.

"Људи су уплашени до те мере да поставимо питање да ли је наше константно ћутање охрабрило друге да се понашају на овај начин и да ли треба да наставимо да ћутимо или да коначно дигнемо глас. Наше ћутање и залагање за мир схваћено је на погрешан начин, па мисле да смо слаби и желе да нас више нема", рекао је Јевтић.

"Албанци не дозвољавају транспорт боца са кисоником"

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да све ово што се сада дешава на Косову није ништа ново и да се ради у договору са великим силама.

"Те акције су синхронизоване, а и сам Харадинај је рекао да ништа не раде без договора са великим силама, односно Американцима", рекао је Ивановић.

Додао је да Албанци не дозвољавају транспорт боца са кисеоником, које су неопходне пацијентима и упозорио да то може изазвати погубне последице по пацијенте.

Навео је да резерви још има, али да га плаши шта ће бити када оне буду потрошене.

"Не можемо дозволити да неко угрози нашу егзистенцију. Морамо да се боримо свим дозвољеним средствима, а сигуран сам да ћемо имати вашу подршку", рекао је Ивановић.

На састанку се обратила и Винка Радосављевић, повратница у општину Клина, која је рекла да у Метохији Срби можда живе у најтежим условима и да без државе Србије не би опстали.

"Малтене смо навикли на ово што Албанци раде... Очекујемо једног дана да нам и ваздух укину и молим вас да будете уз нас, да не одустанете и да нас Србија подржи да опстанемо у овим условима, док не дођу бољи дани", навела је Радосављевићева.

На питање председника колико српских породица живи у центру Клине, где живи и породица Винке Радосављевић, она је рекла да су тамо само четири српске породице.

Ректор: Рад Универзитета у Косовској Митровици може бити прекинут

Ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић упозорио је да за пар дана рад Универзитета може бити потпуно прекинут.

"Бојим се да за пар дана може доћи до потпуног прекида рада Универзитета. Родитељи ме зову и питају да ли можемо да гарантујемо безбедност за њихову децу", рекао је Грбић и подсетио да им снагу даје подршка државе Србије. 

Директор Студентског центра у Косовској Митровици Јово Поповић истакао је да увођење такси угрожава рад тог центра и упозорио да би резерве хране за студенте могле да нестану за седам дана. 

"Имамо резерве за седам дана и то уз промену режима рада", рекао је Поповић и навео да се дневно у Центру припрема 5.000 оброка. 

Представник студената у Косовској Митровици Милан Савић испричао је да су јутрос његове колеге из Ранилуга кренуле у Митровицу на предавања, те да су их успут зауставили, јер су имали српске регистарске таблице и процесуирали их. 

"Ми више нећемо да трпимо. Колико сутра ћемо се окупити и бранити, прво академски, а потом и свим другим демократским расположивим средствима", рекао је Савић.

Разговор председника Вучића и Срба са Косова и Метохије је настављен без присуства медија и том приликом формулисани су закључци и мере.  

Пре састанка, који је отворен за јавност, одржане су консултације са представницима Срба.

Вучић је јуче на конференцији најавио да ће се са преставницима Срба са Космета састати јер постоји узнемиреност међу Србима и јужно и северно од Ибра.

Председник је истакао да одлука о повећању такси није цивилизацијска нити разумна одлука и да Србија неће узвраћати сличним мерама, јер жели да остане поуздан партнер.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво