ЕК: Брисел спрема реаговање на одлуку Приштине

У Европској комисији најавили су да се у најкраћем року очекује одговор ЕУ на одлуку косовске владе да подигне таксе на српске производе на 100 одсто.

Европска унија ради на реакцији поводом одлуке косовске владе, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Приштинске власти подигле су таксе на српске производе на 100 одсто, образлажући такав потез "агресивном кампањом против Косова", саопштио је заменик премијера Косова Енвер Хоџај. Заменик Рамуша Харадинаја је најавио и додатне мере. Новим мерама обухваћени и производи из Босне и Херцеговине. 

Европска унија је 6. новембра већ затражила од косовских власти да хитно објасне одлуку о повећању такси од тадашњих 10 процената на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине. 

Брисел је оценио да таква одлука "подрива регионалну сарадњу и није у складу са принципима Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и Косова. 

"Ове одлуке су јасно кршење косовских обавеза унутар Цефте. ЕУ очекује од Косова, које тренутно председава Цефтом, да се у потпуности усклади са својим обавезама и опозове ове мере", поручила је тада портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич. 

И у изјави за Танјуг поводом увођења такси на робу из Србије, Коцијанчичева је подсетила на саопштење шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини дато након последње рунде дијалога 8. новембра, у којем се Косово и Србија позивају да осигурају "услове погодне за дијалог и да се уздрже од речи, акција и мера које су у супротности са духом нормализације". 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво