Љајић: Огромне последице због одлуке Приштине

Потпредседник владе и министар трговине Расим Љајић изјавио је да одлука Приштине да таксе на производе из централне Србије повећа за 100 одсто значи спречавање и заустављање трговине између Косова и централне Србије и да је то "пар екселанс" политичка одлука, која ће имати огромне негативне последице.

Расим Љајић је за Танјуг рекао да су два разлога за ту одлуку - јучерашње гласање у Интерполу и чињеница да међународна заједнизца није благовремено и оштро реаговала на досадашње ванцаринске баријере које су увођене од стране Приштине.

"Последице су свакако огромне, пре свега економске. Ово значи дефинитвно обуставу сваке врсте трговине између централне Србије и Косова", рекао је Љајић.

Он је истакао да нема тог произвођача из Србије који може да буде конкурентан са толиким таксама, порезима и царинама које се уводе.

"Боље да су рекли 'забрана трговине са Србијом', него што на овакав начин покушавају то да ураде. Ствари морају назвати правим именом - ово јесте спречавање и заустављање трговине између Косова и централне Србије", истакао је Љајић.

Љајић је навео да је из централне Србије прошле године на КиМ пласирана роба у вредности од 440 милиона евра, а да смо купили робу вредности од 21 милион, те да се ове године бележи раст од неких девет одсто, па ће и последице бити огромне.

Министар је нагласио да су два узрока за ову меру Приштине, а први је јучерашње гласање у Интерполу.

"Ово је реакција директно на то, и то и не крију", подвукао је Љајић.

Као други разлог, навео је то што међународна заједница није благовремено и оштро реаговала на досадашње ванцаринске баријере које су увођене од стране Приштине.

На питање какву реакцију међународне заједнице сада очекује, Љајић каже да нема друге жешће реакције него да се све ове одлуке и мере повуку.

"То је једино меродавно, једино учинковито. Ово је 'пар ексеканс' политичка одлука Приштине, као рекација ба јучерашње гласање", рекао је Љајић.

На образложења Рамуша Харадинаја, по коме наводно Србија уводи ванцаринске баријере због чега они реагују, Љајић каже да ми позивамо све експерте света да дођу и виде ко коме уводи ванцаринске баријере.

"Ако икоме одговора зона слободне трговине и укидање свих баријера - одговара Србији", поручио је Љајић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи