Брнабић: Модерна администрација кључ за економски раст

Транспарентна и модерна администрација кључна је за одрживи економски раст Србије, поручила је премијерка Ана Брнабић у интервјуу за магазин "тинк-тенк" платформе World.Minds и истакла да се дигитализацијом друштва држава бори и против корупције. На предлог председнице Владе Србије, Београд ће у мају наредне године бити домаћин наредне конференције платформе World.Minds, једне од највећих на светској сцени.

Ана Брнабић је у интервјуу за магазин подсетила на све започете и завршене процесе дигитализације у Србији, као и на е-услуге које су омогућене грађанима, привреди и инвеститорима из света.

Брнабићева је рекла да је дигитализација база на којој се ствара економија заснована на знању и иновацијама и да држава зна како да тај процес настави.

Премијерка је истакла да она разуме да посао дигитализације, поред улоге коју има држава, није могућ без заједничког рада са другим актерима из друштва али и иностранства.

Подсетила је на реализацију пројеката и оснивање организације "Иницијатива дигитална Србија", чији је циљ да трансформише Србију у дигитално друштво, а уз подршку Швајцарске.

"Можда смо једина влада, барем у региону, која за приоритет у свом раду има развој услуге е-влада. Ми потпуно разумемо да је транспарентна и модерна администрација кључна за одрживи економски раст. Кроз имплементацију ефикасне и транспарентне администрације посвећени смо брорби против корупције", рекла је између осталог Брнабићева.

Премијерка је подсетила на пројекте дигитализације, увођење електронске управе у Србији, због чега су грађани и привреда уштедели око 225 милиона динара.

Такође, навела је да је уштеда 6,7 милиона папирних докумената, док су грађани у редовима провели шест милиона сати мање.

Каже да и даље постоје грађани који се осећају безбедније и сигурније обављајући све ове послове на стари начин носећи документа на шалтере.

Грађанима омогућен приступ владиним службама електронским путем

Због тога, каже премијерка, намера државе је да дозволи да се и даље на шалтере носе папири, али да је важно што је грађанима дата опција и омогућено да послове обављају електронски.

"Не желим да плашим људе говорећи 'све ће бити електронски до краја године'. У сваком случају, знам да неће, јер ствари захтевају време. За мене је важно да смо омогућили људима да имају приступ владиним службама електронским путем", објашњава премијерка.

Каже да држава ради на томе да се, у контексту дигитализације, повеже знање млађих и старијих суграђана. Као пример је навела посету студената Факултета политичких наука домовима за стара лица и дневним центрим који су учили старије како се користе апликације на телефону.

"То је био фантастичан мост да се превазиђе јаз међу генерацијама", истакла је премијерка.

Брнабићева је, говорећи о дигиталној трансформацији друштва, напоменула да није "каријерни политичар који промовише дигитализацију зато што је то у тренду", већ да је на томе радила и раније са међународним организацијама, страним инвеститорима, владиним службама и јавним сектором у Србији.

Када је реч о иновацијама и подршци старт-ап предузећима у нашој земљи, каже да иако у свету постоји много познатих српских предузећа из ИТ сфере, та бројка је ипак мала ако се узме у обзир потенцијал наше земље.

Држава планира оснивање Факултета за мултидисциплинарне студије

Зато је, каже Брнабићева, намера државе да настави са подршком овом сектору, укључујући и оснивање Факултета за мултидисциплинарне студије.

"Повећали смо број места на техничким факултетима за 20 процената и планирамо да тај број повећамо за још 20 одсто у наредним годинама", нагласила је Брнабићева.

У том контексту, каже премијерка, на техничким факултетима ће бити уведени "Мастери 4.0" за дигитализацију.

Додаје, такође, да без обзира да ли неко има диплому из сфере пољопривреде или механике, уколико жели да зна више о дигитализацији и индустријској револуцији, моћи ће да похађа курс о дигитализацији.

Жеља државе је, каже, да се сви наши грађани који стекну диплому у иностранству и нађу посао у иностранству врате у Србију.

Говорећи о једној од највећих конференција World.Minds, чији ће домаћин бити Београд у мају 2019. године, навела је да ће на њој учествовати "најоштрији умови света" из различитих сфера живота, од бизниса до науке, те да ова конференција има потенцијал да промени читав регион.

Иначе, током посете делегације швајцарских привредника Србији 2017, председница Владе је иницирала да Београд буде домаћин овог скупа, што је тада и потврђено.

Главни град и Народно позориште ће тако, као домаћин скупа у мају 2019. године, бити "европски центар 4.0 револуције", а очекује се учешће неколико стотина научника, представника компанија, познатих "мислилаца данашњице", али и бројних политичара из региона, нобеловаца, иноватора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи