Дачић: Лесото је помогао Србији

Резултат гласања у Генералној скупштини Интерпола против пријема Косова у ту међународну организацију је изванредан, каже министар спољних послова Ивица Дачић и истиче да је број гласова против могао да буде и изнад 60 да су у сали биле наше традиционално пријатељске земље. Министри спољних послова Србије и Лесота потписали два споразума о сарадњи у области пољопривреде и културе и образовања.

На конференцији за новинаре после састанка са министром спољних послова Краљевине Лесото, који је данас такође гласао против пријема тзв. Косова у Интерпол, Дачић је рекао да у сали, када се гласало у Дубаију, нису били представници Индије, Шриланке, Комора, Папуа Нове Гвинеје, Доминике...

"Резултат је могао да буде и бољи за Србију, али постоје неке објективне околности, јер неке земље нису уопште биле присутне које су наши традиционални пријатељи", каже Дачић.

Јуче је, наводи, у Министарству спољних послова на папиру написао да предвиђа да ће на данашњем гласању у Дубаију бити 56 гласова против пријема тзв. Косова.

"То се и десило, јер је реч о принципијелним земљама које држе до свог става и које се не пласе да о томе јавно говоре", казао је Дачић.

Навео је да је Косово хтело да уђе у Интерпол не да би се борило против криминала, него да би се представило као држава равноправна са Србијом, те да изванредан резултат данашњег гласања показује промењене међународне околности и промењену политичку позицију Србије.

"До те позиције смо стигли јачајући сарадњу са нашим пријатељским земљама, као што је Лесото", рекао је Дачић и захвалио Лесоту на гласу против пријема Косова у Интерпол и што не признаје једнострано проглашену независност Косова.

Зна се, истиче, на који начин се решавају међународни проблеми, те да мора да се води дијалог, да се дође до обострано прихваћеног решења, а да дотле свако признање унилатералних одлука води рушењу међународног правног поретка.

Тако, каже, и гласање у Интепролу није само питање Србије или Косова, него и питање међународног права.

Захвалио је Лесоту на одлуци да ревидира став у вези са питањем Косова и Метохије и што је упутио ноту у којој је навео да повлачи све изјаве које су дате у вези са статусом КиМ, посебно оне које би могле да се тумаче као признање Косова.

"Наставићемо са нашим активностима за повлачење признања, већ од сутра идемо даље", поручио је Дачић.

Министар спољних послова Краљевине Лесото Лесего Мекготи рекао је да Лесото неће подржати земље које унилатерално проглашавају независност.

"То је поштовање одлука УН. Морамо да промовишемо дијалог, охрабрујемо дијалог и када буде у потпусности остварен и када будемо имали исходе дијалога подржаћемо га, а нећемо подржати једностране акте", поручио је Мекготи.

Навео је да не треба прејудицирати статус КиМ и да нико не треба да проглашава независност док се не вии исход дијалога.

"Желимо да у овом региону буде мир и то може да се постигне само дијалогом", каже министар спољних послова Лесота.

Спремност за сарадњу са Лесотом у више области

Министри Ивица Дачић и Лесего Мекготи потписали су два споразума о сарадњи у области пољопривреде и културе и образовања и сагласили се да постоји спремност за проширење сарадње и у области одбране и у међународним организацијама. 

Дачић је истакао да је посета Мекготија прва посета једног званичника из Лесота после дугог низа година, те подсетио да је у октобру био у званичној посети тој држави на југу Африке.

Две земље су, каже Дачић, географски удаљене, али их одликује блиско пријатељство још из времена Јосипа Броза Тита и Покрета несврстаних. 

Сарадња са Лесотом је, наводи Дачић, започета 1966. године. 

"Имајући у виду односе из прошлости важно је да оживимо комуникацију и размену посета. Снажно подржавамо Лесото, спремни смо да помогнемо једни другима и за сарадњу у многим областима. Спремни смо да разговарамо и о сарадњи у одбрани и у међународним органзацијама", рекао је Дачић. 

За економску сарадњу две земље Дачић је рекао да није развијена имајући у виду географску удаљеност, али и навео да постоји намера да привредне коморе две државе сагледају могућности за сарадњу. 

Шеф српске дипломатије је истакао да смо веома захвални Лесоту на ставу о непризнавању једнострано проглашене незавсности Косова. 

Министар спољних послова Краљевине Лесото Лесего Мекготи рекао је да се Лесото у сарадњи са Србијом ослања на везе из времена СФРЈ. 

"Већина људи из Лесота је била јако наклоњена Југославији у доба Покрета несврстаних", каже Мекготи. 

Навео је да је недавно Дачића упознао на маргинама Генералне скупштине УН и да га је убрзо позвао да дође у Лесото. 

"Мислио сам да никада неће доћи с озбиром да смо мала земља. Међутим, дошао је за две недеље. Разговарали смо о разним облицима сарадње, оставио нам је нацрте спразума како бисмо сагледали могућности за сарадњу", каже Мекготи. 

Невео је и да се са Дачићем сагласио да треба проширити сарадњу и на војну размену, те да је Дачић предложио и сарадњу дипломатских академија две државе.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара