Брнабићева и Самуелсон о сарадњи Србије и Данске

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са министром спољних послова Краљевине Данске Андерсом Самуелсеном о наставку билатералне сарадње и упознала га са напретком у процесу приступања Србије Европској унији.

Самуелсен је истакао да Данска подржава европску перспективу Србије и оценио да су билатерални односи две земље веома добри и да ће се, кроз нове инвестиције и даљу економску и културну сарадњу, развијати и унапређивати, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

Брнабићева се захвалила на подршци и нагласила да су европске интеграције стратешки приоритет Србије и да се реформама приступа озбиљно и одговорно. Додала је да се улажу додатни напори како би се унапредила регионална сарадња.

Премијерка је истакла да је Србија посвећена нормализацији односа са Приштином, али да ће наставак дијалога и постизање компромисног решења бити могући тек када Приштина укине одлуку о увођењу додатних такси на робу из Србије, којом крши споразум ЦЕФТА.

Саговорници су се сложили да је досадашња сарадња у области одбране одлична и изразили наду да ће привредна сарадња у наредном периоду бити интензивирана, наводи се у саопштењу.

Јоксимовићева и Самуелсон о реформама и приступању ЕУ 

Са Самуелсоном се састала и мнистарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Они су разговарали о плановима Србије у наставку процеса приступања ЕУ, ефектима спровођења реформи, приликама у региону, билатералним односима и другим важним темама. 

Јадранка Јоксимовић упознала је данског шефа дипломатије са активностима које се предузимају у процесу ЕИ и напоменула да би ЕУ – уколико жели да постане снажнија и конкурентија на глобалном плану, требло да задржи кредибилну политику проширења високо на агенди.

Подсетила је да је чланство у Европској унији стратешко спољнополитичко опредељење Владе Србије и да су реформе које се спроводе у функцији побољшања стандарда и бољег живота грађана, наведено је у саопштењу.

У том смислу, посебно је акцентовала значај реформи у поглављима 23 и 24, односе се на владавијну права, и указала да би учинак остварен у наведеним, али и другим поглављима, требало да допринесе отварању нових до краја председавања Аустрије Саветом ЕУ.

Андерс Самуелсен рекао је да Србија има јасну подршку Данске у процесу приступних преговора са ЕУ. Он сматра да преговори са нашом државом треба да буду засновани на јасним критеријумима, такозваним Копенхашким критеријумима.

Посебно је навео значај поглавља 23 и 24, и истакао да реформе треба наставити да би дале још боље резултате.

Дански шеф дипломатије похвалио је активну и конструктивну улогу Београда у решавању проблема који су важни за ЕУ, али и допринос наше државе регионалној стабилности, каже се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво