Реаговања у Приштини поводом гласања у Интерполу

Хашим Тачи је поручио да су губитници због непримања Косова у чланство Интерпола и "Косово и Србија", а да је "победник само организовани криминал". Косовска влада оптужила је "дивљу кампању" Србије за неуспех у Интерполу. Америчка амбасада у Приштини је саопштила да "са овим резултатом сви губе".

Косовски председник Хашим Тачи поручио је да су "губитници Косово и Србија, а победник само организовани криминал". Нагласио је да Косово жели да буде део борбе против криминала, али да му је ово право ускраћено.

"Гласање је било тајно, али могућност да су државе које су признале Косово гласале против његовог чланства је лоша вест, са друге стране државе које не признају независност Косова гласале су за чланство", изјавио је Тачи, а преноси РТК.

У оквиру дијалога Београда и Приштине, који се одржава у Бриселу, Тачи види могућност споразума за решавање проблема и питање чланства Косова у међународним организацијама.

"Морамо бити у потпуној сагласности са САД и ЕУ да једном засвагда закључимо споразум са Србијом", рекао је Тачи.

Приштинска влада је у реаговању изразила дубоко разочарање што је "Косову онемогућено да буде део глобалне породице полиције".

"Дивљом кампањом Република Србија још једном показује свој карактер према Косову и против идеје нормализације односа са Косовом, као и раније, када је чланство било техничко, а не политичко", наводи се у саопштењу.

"Гласање против прихватања Косова у међународној организацији је услуга криминалу и криминалцима и ником не треба да буде драго", констатује Влада.

Косовска влада захваљује свим земљама које су гласале, као и онима које су покушале да помогну Косову у овом процесу.

"Косово ће наставити консолидацију својих институција и у врло блиској будућности ће бити пуноправна чланица Интерпола", закључује се у реаговању.

Председник косовског парламента Кадри Весељи наводи да је гласањем против чланства Косова у Интерполу оштећена међународна коалиција за борбу против организованог криминала и тероризма.

Весељи тврди да Београд неће моћи да заустави, како је рекао, "међународно јачање Републике Косово".

Критиковао је косовску опозицију, за коју је рекао да се радује победи Београда и поручио им да не би требало да се радују овом празу, већ би требало да се прируже институцијама у изазовима са којима се суочава Косово.

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли изјавио је да су косовске институције учиниле много за чланство у ту међународну полицијску организацију, али да је награда изостала.

Оптужио је Београд због овог неуспеха, истакавши да је "Србија без икаквог оружја водила овај безобзирни рат", пренели су приштински медији. 

Опозициони порект Самоопредељење затражио је оставке Тачија, Харадинаја и Пацолија.

"Оставка Тачија, Харадинаја и Пацолија би била вест од које би корист имала већина грађана Косова", наводи се у саопштењу тог покрета. 

Реакција амбасадa у Приштини

Америчка амбасада у Приштини саопштила је да је већина земаља подржала захтев Косова за чланство у Интерполу, "упркос кампањи коју је водила Србија, и вршила притисак на земље да се супротставе кандидатури Косова".

"Подршка чланству Косова у Интерполу никада није била за признавање независности Косова, већ за јачање међународне сарадње у области спровођења закона и затварање критичног сигурносног јаза на Балкану. Са овим резултатом сви губимо", наводи се у саопштењу америчке амбасаде.

"Настављамо снажно да подржавамо дијалог између Косова и Србије, који је омогућила ЕУ. Сада више него икада пре, обе стране треба да убрзају своје напоре да постигну споразум о потпуној нормализацији, што је једини начин да се обе земље крећу напред на свом путу ка чланству у ЕУ. И, Србија и Косово морају да схвате да њихов пут ка европској будућности иде кроз нормализацију", наводи Амбасада САД, позивајући обе стране "да избегну провокације и да раде заједно како би постигле договор".

И Амбасада Велике Британије у Приштини изразила је незадовољство због тога што Косово није примљено у Интерпол, наводећи да је Косово је напорно радило за чланство у тој организацији.

"Чланство Косова у Интерполу омогућило би бољу размену информација између агенција за спровођење закона, посебно у региону Западног Балкана и унапредило европску и глобалну безбедност", наводи се у објави на Фејсбук страници Амбасаде у Приштини.

Британска амбасада додаје да организовани криминалци сада лако сарађују преко граница.

"Да бисмо се ефикасно борили против њих, наши органи за спровођење закона би требало да буду у стању да ураде исто", наводи Амбасада у објави на Фејсбуку.

Албански аналитичари у Приштини кажу да је одбијање Косова лоша вест за регионалну сигурност.

Такође лош је знак за процес дијалога, јер ће вероватно утицати на њихов даљи ток. Изражавају жаљење и истичу, како кажу, агресивне приговоре Србије као претендента за придруживање ЕУ.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво