Миливојевић: Гласање у Интерполу неизвесно, притисци страшни

Цео процес пријема Косова у Интерпол је политички мотивисан и у супротности је са принципима саме организације, оцењује бивши дипломата Зоран Миливојевић и напомиње да само стављање на дневни ред одудара од правила и процедура укључујући и процес гласање. Српска дипломатија је чинила све што је могуће користећи исте механизме као и у случају Унеска јер је и овде за пријем потребна двотрећинска већина од оних који гласају, каже за РТС Миливојевић.

У сваком тренутку се предузимају кораци. И у паузи између два гласања ће се предузимати кораци, рекао је Миливојевић гостујући у Дневнику РТС-а.

"И начин гласања и одударање од правила показује колики су напор они уложили да се то испослује. Ми пре свега рачунамо да су се неке околности промениле на глобалном плану и да су аргументи Србије сада значајније изражени без обзира на то што велике силе нису на нашој страни. То није новина, већ суштина", напомиње Миливојевић.

Гласање ни на који начин неће бити тајно јер ће свака земља и у паузи моћи да провери како је нека друга земља гласала.

"То само показује да се покушава да се на политички начин испослује крајни исход у корист пријема Косова у Интерпол. Избор је неизвестан, притисак је страшан", рекао је Миливојевић.

Код усвајања дневног реда имали смо подршку пет држава да Косово не буде на дневном реду али не и Русије.

"Очекујем да Русија остане при својим принципима, али то је велика сила која има своје интересе. Њихов кандидат је виђен за будућег председника Интерпола. За нас је веома битна активна улога Шпаније и Кипра које су, уз Сурином и још две земље, биле против стављања на дневни ред питања чланства Косова у Интерполу", рекао је Миливојевић. 

Истиче да се и правила и принципи Интерпола крше када је реч о борби против криминала, тероризма, трговине белим робљем и наркотицима, јер би се и Интерполове базе података нашле у рукама људи који су и сами на потерницама.

"Правила и принципи саме организације се крше, а сила долази до изражаја. При том могуће су и политичке злоупотребе, релативизација процеса против ОВК и амнестија тренутног приштинског руководтсва", рекао је за РТС Зоран Миливојевић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара