Вучић о Интерполу: Надам се доброј одлуци за Србију

Председник Александар Вучић рекао је да се нада победи Србије у Интерполу и да Косово неће постати чланица те међународне организације.

Александар Вучић је указао да су земље изложене великим притисцима да буду уздржане или да гласају за чланство Косова у Интерполу, али да се Србија борила да то спречи, јаче него што би било ко могао да претпостави.

"Нисам оптимиста по природи, али се надам нашој победи. Нисам неозбиљан као они који су очекивали позитивну пресуду Међународног суда правде, па добили негативну. Не могу да тврдим да ће одлука бити добра за нас, али надам се доброј одлуци и победи Србије", рекао је Вучић гостујући на ТВ Хепи.

Указао је да Србија није против себе имала Албанце него најјаче светске силе.

Вучић је појаснио да је највећи притисак до сада то што гласање неће бити тајно.

Захвалио је Кини, Шпанији, Аргентини, Кипру и Суринаму, јер су јавно тражили да се питање чланства Косова у Интерполу скине са дневног реда.

Када је реч о наставку дијалога у Бриселу, председник је рекао да неће бити никаквог наставка дијалога док Приштина не повуче таксе од 10 одсто.

"Ми смо спремни да у сваком тренутку причамо. Али како да причамо када неко после 12 година (од потписивања споразума Цефта) неће да спроводи у дело нешто што су потписали. Одакле поверење да неће да погазе било какви други договор", рекао је Вучић.

Како је истакао, то што је Приштина урадила није могуће по међународном праву и споразумима који постоје.

O случају Груевски: У Србији све урађено по закону

Председник напомиње да је бивши македонски премијер Никола Груевски са регуларним документима ушао у Србију, да у том тренутку никаква потерница против њега није била расписана.

Право питање је, каже, како је Груевски изашао из Македоније, да ли га је Македонија тада гонила или не.

"Дана 11. новембра током ноћи, негде између један и два, немамо званичне податке, лице Никола Грувески улази на територију Албаније, легитимисавши се и у пратњи два лица мађарске националности", наводи председник.

Потом улази у Црну Гору на прелазу Божај, поново са регуларним документима и са пасавном издатим у мађарској амбасади у Тирани, додаје Вучић.

"Након тога, 11. новембра улази у Србију са регуларном личном картом и у пратњи та иста два лица, а затим 12. новембра у 5.11 именовано лице напустило је Србију на прелазу Хоргош са пасаваном бр. 100.501 издатим у Тирани, са личном картом и у пратњи лица са дипломатским документима и дипломатским возилом", објаснио је Вучић.

Истиче да у том моменту никаква потерница за Грувеским не постоји.

"Тек 13. новембра у 19.35 од Интерпола Скопље доставља нам се потерница. Дакле, да смо га зауставили, то би била отмица Груевског са наше стране", наводи Вучић.

На питање када се последњи пут чуо са Груевским, рекао је да је то било за време нереда у Собрању, када га је Груевски из Беча молио да апелује на смиривање ситуације, и још једном после тога у вези са Европском народном партијом.

Додао је и да је са македонским премијером Зораном Заевим успостављена "нормална комуниакција".

Осврћући се на обележавање 100. годишњице од примирја у Првом светском рату, у Паризу, председник је рекао да му је било тешко, али да се суздржао, јер је на њему да се понаша одговорно и озбиљно, у интересу Србије.

Сувише је важна Француска да бих се играо са будућношћу Србије, додао је Вучић. 

"Тако морају да се понашају одговорни људи. А, онај ко мисли да је требало некога да опсујем, изударам, немојте да се бавите оваквим послом", рекао је Вучић.

Вучић изјавио је да никада није помињао оставку на место председника странке већ да је говорио о томе да се догодине мења руководство странке и да сматра да је потребно да се оно подмлади и људи промене.

Говорећи о медијима, председник је рекао да је важно да медији у Србији слободно пишу и цртају карикатуре, јер је, каже, Србија слободна и демократска земља. 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво