Политичко-економска рачуница због спорне приштинске таксе

Уз подршку за евроинтеграције региона на доручку са лидерима Западног Балкана аустријски канцелар Себастијан Курц нагласио је да је за стабилност Европе важна стабилност Западног Балкана и да треба да се укину све баријере за међусобну сарадњу. Док Србија очекује да Европа утиче на Приштину да баш то уради са додатном таксом, Рамуш Харадинај узвраћа тврдњом да би потпуно заустављање робе из Србије натерало Владу у Београду да дâ оставку у року од месец дана и призна независност такозваног Косова.

Две недеље од увођења, приштинске таксе мере се ценом робе на КиМ. Кажу у Призрену је, у приватним пекарама, хлеб скупљи десет центи, неколико динара поскупело је и млеко из Србије.

"Код нас још није био скок у ценама, ми држимо цене као што су биле пре ових мера јер имамо залихе. За наредни период нисам сигуран, ако влада Косова не укине ову уредбу вероватно ће цене робе која долази из Србије бити повећане за ових десетак посто, колико је прописана такса", каже Драган Јосифовић, власник супермаркета у Грачаници.

Када су пре више од године привремене косовске институције увеле таксу на брашно из централне Србије, смањена је његова продаја на Космету за 70 одсто, а цена скочила готово 30 процената. Слично се очекује и од најновије мере.

Вукосав Саковић, директор Удружења "Жита Србије", каже да ће та мера свакако више погодити потрошаче на Косову него што ће погодити нас.

"Наиме, они морају да увезу, не могу ту робу сами да производе. Алтернатива није тако велика – робу могу купити у Украјини, Русији, Мађарској, Румунији, а ако купе на било којој од тих дестинација, трошкови превоза ће бити већи", рекао је Саковић.

Они који су таксу наметнули то правдају дугогодишњим неједнаким третманом робе са Косова у централној Србији и у БиХ.

"Ниједан производ са Косова није могао да иде у Србију и БиХ без финансијских препрека. С друге стране, имамо добру сарадњу са другим земљама, са којима немамо тарифне препреке", каже Рамуш Харадинај, премијер привремених институција у Приштини.

На истом догађају, доручку који је за премијере Западног Балкана приредио аустријски канцелар, премијерка Србије тврди супротно.

Ана Брнабић каже да је Србија окренута будућности, али истиче да се, нажалост, регион сваки час враћа у прошлост.

"То је посебно видљиво у последње две седмице, када је Приштина прекршила Цефта споразум. То представља јасну дискриминацију свега што је српско. Надамо се да ћемо у будућности бити у стању да применимо овај споразум, што ће омогућити наставак разговора о ономе што можемо заједно постићи", рекла је Брнабићева.

Нада се и министар трговине, али, док се спорна одлука не повуче, неће ићи ни на сутрашње заседање Цефте у Приштини, која јој управо председава.   

Министар Расим Љајић каже да пет хиљада камиона са Косова са робом иде преко централне Србије према ЕУ.

"Тридесет хиљада камиона иде из Европе према Косову такође са робом. Било је идеја, видим и у новинама, да ми применимо неке мере на тим превозницима, питање је да ли бисмо то тек тако једноставно могли да урадимо, а без последица, јер ми смо ти онда који крше ССП", каже Љајић.

Заменик председавајућег Савета министара и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и Расим Љајић разговарали су о заједничким корацима које ће предузети поводом одлуке Приштине о увођењу текси. 

Како би променио одлуку Приштине, Београд се обраћа међународним институцијама и владама земаља ЕУ. А тамошњи министар трговине Ендрит Шаља је наредио да се продаје само роба са ознаком "Република Косово".

Забранио је продају и увоз производа са ознаком "Косово и Метохија", "Косово Унмик" или "Резолуција 1244", па чак и да се таква одмах уклони из продавница.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво