Брнабић: Приштина дискриминише све што је српско

Премијерка Ана Брнабић истакла је у Бечу да Приштина таксама супротним Цефта споразуму дискриминише све што је српско.

Ана Брнабић је, на конференцији за новинаре, после радног доручка председавајућег ЕУ, аустријског канцелара Себастијана Курца, са премијерима Западног Балкана, указала да је Србија окренута будућности, али нажалост регион сваки час иде уназад.

То је, како је истакла, посебно видљиво последње две седмице и указала да је Приштина прекршила Цефта споразум повећањем такси за робу из централне Србије.

"То није у складу са Цефтом, и представља јасну дискриминацију свега што је српско. Надамо се да ћемо у будућности бити у стању да имплементирамо овај споразум, што ће омогућити наставак разговора о ономе што можемо заједно постићи", објаснила је она.

Захвалила је канцелару Курцу на томе што је Аустрија проширење ЕУ држала високо на листи приоритета, и изразила наду у даља отварања поглавља, што је, како је истакла, важан сигнал за грађане Србије.

Она је рекла да је Србија посвећена европској интеграцији, реформама, као и регионалној сарадњи, што су и кључни приоритети наше земље, а не само због етапа на пут ка ЕУ.

Председник владе привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај, који је на конференцији говорио после српске премијерке, тврдио је да је потез Приштине супротан Цефти уследио због наводног дугогодишњег неједнаког третмана робе са Косова у Србији и у Босни и Херцеговини.

"Ниједан производ са Косова није могао да иде у Србију и БиХ без финансијских препрека. С друге стране, имамо добру сарадњу са другим земљама, са којима немамо тарифне препреке. Спремни смо на јачање односа са свим суседима", казао је он.

Даље се Харадинај осврнуо на визну либерализацију са ЕУ, додајући да је Приштина спремна на то, али да данас у Европи не постоји спремност да се о томе одлучи.

Приштина је, према његовим речима, испунила све потребне услове и рекао да има "пун капацитет" за спровођење визне либерализације, а албански премијер Еди Рама је подржао захтев Приштине.

"Надам се да ће визна либерализација са Косовом уследити барем након избора за Европски парламент", рекао је Рама.

"ЕУ не би била потпуна без Западног Балкана"

Домаћин скупа, аустријски канцелар Курц, рекао је да је данас са премијерима Западног Балкана разговарао о европској интеграцији региона, као и сарадњи унутар региона.

Он је истакао да је Аустрија снажан партнер региону на путу ка ЕУ, и да је став Беча да ЕУ не би била потпуна без Западног Балкана.

"Знамо да је стабилност Европе повезана са безбедношћу и стабилности у вашем региону. Зато је јако важно да све земље Западног Балкана иду ка ЕУ", поручио је Курц.

Европски комесар Јоханес Хан казао је да је ширење ЕУ један од три кључна приоритета председавања Аустрије ЕУ, што је било јако битно.

Истовремено је указао да је битно да се Западни Балкан интегрише у заједничко тржиште, за шта је важно "укинути све баријере, формалне и неформалне".

Повезивање региона је, према његовим речима, од великог значаја, посебно у енергетском сектору.

"Битно је да се повећа обим трговинске сарадње унутар региона. Од 2016. до 2017. имали смо благ раст који је обећавајући тренд. У последњих десет година удвостручена је трговина региона са ЕУ", објаснио је Хан указујући да то показује који потенцијал има регион.

Истакао је да је битно да свих шест земаља региона има европску перспективу, додајући да је то процес на основу заслуга.

"То значи да неће сви заједно моћи приступити, али је битно да сви имају перспективу", нагласио је Хан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво