Стефановић за РТС: Чланство Косова у Интерполу било би преседан

У понедељак у Дубаију почиње заседање Генералне скупштине Интерпола и трајаће неколико дана. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић за РТС каже да постоје правни, полицијски и политички аргументи који указују да би чланство такозваног Косова у тој организацији било преседан.

Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Србија већ годину дана интезивно указује свим државама света колико је погрешно да се догоди да Косово постане чланица Интепола.

"Поред Резолуције УН 1244, и други акти јасно говоре да КиМ није ни држава, ни чланица, нити посматрач у УН што је услов и за чланство у Интерполу. Поред тога постоји и прегршт полицијских разлога, као што је забринутост да би могло да дође до цурења Интерполових база података према неким терористичким структурама, а која садрже податке о лицима која се сумњиче и за најтежа кривична дела не само организованог криминала већ и тероризма", нагласио је министар полиције.

Према његовим речима, некада политички разлози код земаља које размишљају о чланству Косова у Интерполу превагну над професионалним.

Професионалне организације, истиче, не смеју да дозволе политизацију и не смеју бити вођенe другим аргументима осим високих стандарда професије.

"Некада, нажалост, неке од тих земаља попусте под великим притиском какав сад имају неки од савезника тзв. косовске независности, најчешће неке западне државе", наводи Стефановић.

Указује да није случајна ни чињеница да је један од радника конзулата тзв. Косова у САД ухапшен у групи од седам људи која је покушала да прода аутоматско оружје, чак један ракетни ласер групи криминалаца са територије Мексика.

"То нису ствари које су лаке за одбацивање. Због тога је врло важно подсећати их на овакву врсту аргумената. Треба размислити и о томе да се неки људи, из самог врха приштинских институција, који би имали приступ Интерполовим базама података, и сами налазе на Интерполовим потерницама осумњичени за најтежа кривична тела", рекао је Стефановић.

"До самог чина гласања борићемо се за Србију" 

Ризици су велики и када је реч о погоршавању безбедности Срба који живе на КиМ, каже министар наглашавајући да свакако не стоје аргументи да би директна сарадња Косова са европским инстутуцијама повећала безбедност.

"То стварно не стоје као аргументи, то је добро научена фраза, нека песмица која се понавља да би то лепше звучало и било лакше оним земљама које имају муке и својим грађанима да објасне зашто то раде, да би могло да прође", указује министар.

Каже да се Приштина већ "унапред радује" и додаје да је незахвално било шта прогнозирати када је реч о резултатима гласања.

"Хоћемо да се до самог чина гласања боримо за своју земљу и указивати због чега то није добро не само за Србију, већ и за међународно право, али и за сам Интерпол као професионалну полицијску организацију", напомиње Стефановић.

Актуелна је и најава Приштине да ће формирати и војску Косова.

"Ужасно је опасна пре свега када је реч о безбедности Срба на КиМ, али и потпуно гази све до сада постигнуте споразуме. Чак и да је реч о процедуралном процесу, неке форме административне природе указују да не постоји чврста гаранција које смо добили од НАТО-а, ЕУ да тако нешто не би смело да прође без подршке Срба", истакао је министар полиције.

Додаје да Србија неће седети скрштених руку, али ће, каже, бити озбиљна и одговорна као и увек.

"Сигурно нећемо дозволити било какву врсту погрома или безбедносног угрожавања нашег становништва", рекао је за РТС министар унутрашњих послова.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи