Курти: Харадинај за фотељу дао 8.200 хектара а Тачи даје север

Харадинај је за своју фотељу дао 8.200 хектара територије Косова, а Тачи за фотељу даје север, каже лидер Самоопредељења, Аљбин Курти, и позива на политичку изолацију Тачија.

Курти је предложио алтернативни програм за дијалог са Београдом, у четири корака, према којем би требало најпре размотрити шта је до сада учињено у том процесу, да се дефинише шта Косово жели од дијалога, затим утврђивање платформе са принципима, а потом и формирање прговарачког тима, који би имао легитимитет парламента.

Курти је на конференцији за новинаре рекао да је председника привремених косовских институција Хашима Тачија охрабрила ратификација демаркације са Црном Гором да уђе у, као је рекао, "преговарачку авантуру" са Београдом о територијалном разграничењу на штету Приштине.

"Харадинај је за своју фотељу дао 8.200 хектара територије Косова. Тачи за фотељу даје север, уз тврдњу да то ради да би Косово постало чланица УН. Територија за фотељу у сваком случају", рекао је Курти, пренели су приштински медији.

Курти сматра и да "преговарачког тима" не може бити без легитимног мандата парламента и позвао странке на власти да га не формирају, јер би он само послужио да Тачи убеди међународну заједницу да није сам.

"Тачи треба да остане усамљен", сматра Курти и додаје да шта год да би тај тим урадио, само би посужио да Тачију обезбеди имунитет у авантури коју намерава да реализује са Београдом, а сада и са Москвом.

Преглед шестогодишњег процеса

Курти сматра да први корак у понуђеној алтернативи за наставак дијалога треба да буде преглед шестогодишњег процеса, уз подсећање да је током тог периода сачињено 33 споразума и извештај косовске владе на 38 страна о, како је навео, достигнућима и изазовима у њиховом спровођењу.

Разматрање техничких и политичких процена дијалога ће показати где је сада Приштина и које су то поуке које треба да извучемо да би се дошло до напретка, рекао је Курти и додао да је тај извештај од 9. јула у скупштини, али да ни после више од четири месеца, председник Кадри Весељи га не ставља на дневни ред.

У другом кораку, према Куртију, Приштина треба да утврди шта је то што се жели и који су јој циљеви у дијалогу са Београдом, пренела је Газета Еxпрес.

Ти циљеви, каже Курти, треба да буду стављени на званичну листу захтева према Београду, а као примере је навео – захтев за признавање косовске независности, проналазак несталих, реципроцитет права, репарација, сукцесија...

Као трећи корак, Курти је навео утврђивање платформе са принципима за дијалог са Београдом.

"Ми нисмо против дијалога са Србијом, већ смо против дијалога без принципа", рекао је Курти и додао да би ти принципи требало да буду потврђени у парламенту.

Најзад, четврти корак би требало да буде формирање преговарачког тима, који би имао легитимитет парламента, а чинили би га, каже, кредибилни лидери.

Према његовим речима, све од предложеног би требало да буде транспарентно, осим стратегије преговарацxцког тима.

Курти сматра и да би прва два корака могла бити спроведена пре ванредних парламентарних избора, а преостала два тек након избора, када би се, како је рекао, појавиле институције са новим легитимитетом.

број коментара 11 пошаљи коментар
(субота, 17. нов 2018, 06:24)
Bozana [нерегистровани]

Kurti Haradinaj za fotelju dao 8.200 hektara zemlje Taci sever Kosova

Albanci se toliko medjusobno svadjaju i jedni druge prozivaju da ni sami neznaju sta hoce. Ali to svakako smeta kada je dijalog u pitanju.

(петак, 16. нов 2018, 21:52)
jovananonymous [нерегистровани]

neprihvatljivo

Pristina mora da spusti loptu i povuce sve neprihvatljive odluke koje je u skorije vreme donela da bi sa Srbijom vodila dijalog.

(петак, 16. нов 2018, 20:00)
carlo [нерегистровани]

carlo

niti jedan kosovski politicar nije osuden za genocid.

(петак, 16. нов 2018, 19:54)
Kontesanera [нерегистровани]

kontesanera345

Ukoliko želi da postigne kompromisni dogovor sa Srbijom, Priština mora da načini neke ustupke.

(петак, 16. нов 2018, 19:22)
anonymous [нерегистровани]

reč

Decenijama to rade, ne može večito da traje, doći će i njima kraj.

(петак, 16. нов 2018, 18:47)
anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Heeee... pa oni se sa srpskom zemljom razmeću!

(петак, 16. нов 2018, 18:31)
Igor [нерегистровани]

Kosovo je Srbija

Kome bre oni daju srpsku zemlju.

(петак, 16. нов 2018, 18:24)
miki [нерегистровани]

komentar

Ništa oni ne daju već su sve oteli od Srbije!

(петак, 16. нов 2018, 18:17)
bgvn [нерегистровани]

grfyyt

Haradinaj stalno provocira jer ne zna nista pametno ni da kaze ni da uradi.

(петак, 16. нов 2018, 18:17)
ana [нерегистровани]

haradinaj

Stići ce i Haradinaja Božija pravda