Стефановић: Све безбедносне службе добиле конкретне задатке

У Београду је одржана седница Бироа за координацију служби безбедности у чијем је фокусу било Косово и Метохија. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је председавао седницом, каже да су све службе безбедности – војска и полиција добиле конкретне задатке шта треба предузимати у наредном периоду.

"Из разумљивих разлога не могу да вам кажем шта је то, али ћемо свакако предузимати све што је у нашој могућности да спречимо неки нови егзодус нашег народа", рекао је Стефановић за Прву телевизију.

На седници се разговарало о најављеном формирању војске Косова, али и седници Интерпола на којој би требало да се одлучује о пријему самопроглашеног Косова у ту међународну организацију.

Стефановић каже да је на седници сагледана целокупна бнезбедносна ситуација у Србији, али са посебним освртом на дешавања у јужној покрајини.

"Највише забрињава најава формирања такозване војске Косова, што је у супротности са свим међународним правним документима, Резолуцијом 1244, али и гаранцијама које смо добијали да без Срба таква одлука неће моћи да буде донета, а гласова Срба за то нема", истакао је министар полиције.

Додаје да је задатак Србије да на озбиљан начин одговори на све изазове и да спречи нестабилност и нешто што би могло да угрожи безбедност не само Срба на КиМ већ и шире од тога.

Упитан шта Србија још може да уради пре него што се, за свега неколико дана, у Интерполу постави питање чланства Косова у тој међнародној организацији, Стефановић каже да се анализирају све државе које ће доћи на гласање.

"Ту сада постоји једна доза неизвесности, јер не можете знати како је ко гласао пошто је гласање тајно. Тражимо и коруптивне активности, да ли неко с Косова поклонима или новцем покушава да купи те гласове", рекао је министар и додао да ће ти докази, уколико буду прикупљени, бити предочени Интерполу.

Напоменуо је да ће Србија указати и на то зашто Косово не би требало да буде члан Интерпола, почев од питања цурења података о терористима, преко организованог криминала.

"Дакле, имамо добре правне и политичке аргуменете, с тим да је питање ко је и колико спреман да их прихвати", рекао је Стефановић.

број коментара 9 пошаљи коментар
(субота, 17. нов 2018, 09:00)
Anja [нерегистровани]

Bezbednosne službe

S obzirom na rizike koji postoje, sve bezbednosne službe moraju biti spremne na akciju!

(петак, 16. нов 2018, 19:23)
Mario [нерегистровани]

Ne u Interpol

Kosovo nikako ne ulazi u Interpol jer se kosi sa svim pravilnicima a i nisu članovi UN.

(петак, 16. нов 2018, 16:19)
anonymous [нерегистровани]

Bezbednost

Veoma je važno da službe bezbednosti na vreme reaguju ako se desi neko zlo.

(петак, 16. нов 2018, 12:39)
anonymous [нерегистровани]

Скреће пажњу

А да ли је ико добио задатак да реши често постављање бомби под аутомобиле, паљење аутомобила, велики број убистава, огромне количине наркотика на улицама Србије, нелегалну градњу на сваком кораку, корупцију у скоро свим сферама друштва, пљачку друштва кроз намештене тендере...?

(петак, 16. нов 2018, 12:01)
anonymous [нерегистровани]

Bezbednost

Jačanje i modernizacija vojske obezbeđuje Srbiji sigurniju poziciju na Balkanu

(петак, 16. нов 2018, 11:56)
anonymous [нерегистровани]

Komentar

Jesam dobro razumeo,ako nas narod bude napadnut Srbija ce ih braniti.

(петак, 16. нов 2018, 11:29)
Sara [нерегистровани]

sila

Ne trebaju Srbi sa KiM da strahuju jer ce ih njihova vojska, policija i drzava uvek zastititi.

(петак, 16. нов 2018, 10:23)
Srna [нерегистровани]

Mbbvcd

Србија мора да брине о безбедности свих својих грађана, нарочито на КиМ-у, где се свакодневно крше основна људска права и догађају свакојака инцидента.

(петак, 16. нов 2018, 10:20)
armin [нерегистровани]

podrška

Treba na osnovu činjenica i argumentovano osporavati ulazak Kosova u interpol, ulazak Kosova u interpol bio bi veoma opasan u svakom smislu!