Марковић: Велике силе гледају само своје успомене

Историчар Предраг Марковић каже за РТС да је текст у листу "Фигаро" подсетио Французе на српско-француско пријатељство и примећује да је на крају испало да су српска страдања у рату добила већи публицитет. Очекује да ће прича бити оживљена када француски председник Емануел Макрон дође у Београд.

Предраг Марковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је на обележавању стогодишњице краја Великог рата у Паризу протокол био у потпуном хаосу.

Указује на мароканског краља који је заспао поред Меланије Трамп, али сматра да ту постоји дубљи разлог.

Проблем је што велике силе, као што само гледају своје интересе, тако гледају само и своје успомене, објашњава Марковић.

Наводи да јавност у Француској не зна да је Србија имала сразмерно највеће жртве у Првом светском рату, а да су Руси имали већи број мртвих од Француза.

Текст у листу Фигаро, где је оцењено да је Србија неправедно понижена на комеморацији 11. новембра, подсетио је Французе на српско-француско пријатељство, каже Марковић.

Примећује да је на крају испало да су српска улога и страдања у рату добила већи публицитет.

Марковић је сагласан са оценом да је репутација Србије срушена деведесетих и да је данас тешко вратити је, јер мала земља није у фокусу ни сада ни у пришлости.

Очекује да ће француски председник Емануел Макрон током посете Београду проговорити о српско-француском пријатељству, и додаје да се у не би се уздао у српску заједницу у Фрнанцуској.

Прича ће бити оживљена када дође Макрон, који преузима водећу улогу у Европској унији, оцењује Марковић.

Што се тиче рекције председника Александра Вучића, сматра да је она била једина могућа, и да ништа не би постигли да је увређен "отишао са журке".

"Хрвати сами себи праве проблеме" 

Коментаришући обележавање Дана Вуковара у Хрватском сабору уз слику на којој је усташки поздрав "За дом спремни", Марковић истиче да је невероватно да они сами себи праве проблеме.

То је, како додаје, увреда за жртве Вуковара, али не очекује реакцију у Хрватској.

Сматра да ни Србија не треба да реагује. "Шта нас брига што Хрвати сами себе брукају", поручује Марковић.

С друге стране, Загреб оптужује Србију у Савету Европе за говор мржње, али Марковић указује да није чуо да у Србији неко користи фашистичке поздраве.

Што се тиче стогодишњице од присаједињења Црне Горе Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца и изјаве председника Мила Ђукановића да је одлука Подгоричке скупштине о томе била велика издаја, Марковић подсећа да су ту одлуку прве одбациле црногорске присталице фашиста 1941. године.

Упитан да ли ће на Балкану икада заживети заједничке историјске читанке, оцењује да је то тешко, јер је тешко направити вештачку симетрију.

Ако је један народ дао 90 одсто жртава, онда је другом то тешко да прихвати, закључује Предраг Марковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара