Куочи: НАТО се пита на Косову

Командант Кфора Салваторе Куочи поручио је да је важно да се зна да за сваку иницијативу која има било какве везе са мандатом Косовских безбедносних снага претходно морају бити консултовани представници свих заједница на Косову.

Куочи је у интервјуу за "Јуропијен вестерн Балканс" рекао да такође НАТО треба консултовати о свему што се односи на мандат КБС.

"Уколико би се променио мандат КБС, Северноатлантски савет би требало да преиспита ниво НАТО анганжмана на Косову. Важно је да, о било каквим иницијативама које се односе на мандат КБС, треба консултовати све заједнице на Косову и НАТО савезнике", рекао је Куочи.

Позиција НАТО по том питању је јасна, казао је Куочи и додао да Алијанса подрžжава КБС у, како је нагласио, "њиховом актуелном мандату".

Према његовим речима, КБС су "професионалне снаге и извор стабилности у региону", а НАТО остаје посвећен безбедности и стабилности Косова.

НАТО не намерава да промени или смањи мисију Кфор на Косову, али, како је додао, Алијанса не планира своје стално присуство на тој територији.

"Рад Кфора је одувек био заснован на околностима, што значи да се било која измена бројног стања и мисије догађа у зависности од промене услова на терену, а о томе одлучује Севрноатлантски савет", навео је Куочи.

Истакао је да Кфор има сталну комуникацију са Војском Србије, те да та сарадња одлично функционише на свим нивоима одговорности.

Косовска полиција, према његовим речима, функционише на целој територији Косова, укључујући и север.

Што се припадника КБС, пак, тиче, њима је потребна дозвола Кфора за север.

На питање о тренутној безбедносној ситуацији, посебно након појављивања косовског председника Хашима Тачија на Газиводама и посете председника Србије Александра Вучића Косовској Митровици, Коучи је оценио да је ситуација "мирна и под контролом".

"Кфор стално будно прати ситуацију, а тренутно, нема назнака о било каквим повећаним тензијама. Безбедносна ситуација се није променила након те две посете и никаквих инцидената није било током тих посета", рекао је Куочи.

"Кфор је успешна прича НАТО-а, најдужа операција са око 4.000 трупа на земљи са припадницима 28 земаља савезница", закључио Куочи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи