Стефановић: Косово у Интерполу омогућило би терористима приступ подацима

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић упозорио је светску јавност да би прихватање захтева за чланство такозваног Косова у Интерполу омогућило терористима приступ базама података те међународне полицијске организације.

Поред тога што би одлука о евентуалном пријему представљала кршење међународног права, Резолуције 1244 СБ УН и свих других норматива који прописују ко може а ко не бити чланица Интерпола, била би изузетно опасна и због чињенице да би базе података Интерпола које садрже и податке о осумњиченима за најтежа кривична дела, укључујући и тероризам, могле допасти управо у руке терористима, каже Стефановић.

"Непосредно пред заседање Генералне скупштине Интерпола на којој ће се одлучивати о захтеву такозваног Косова, сматрам да ми је дужност да као министар унутрашњих послова упозорим јавност, не само наше земље, већ и читаве Европе и света, на могуће последице", рекао је Стефановић за Танјуг. 

Подсетио је да је са подручја Косова огроман број људи отишао и дан-данас одлази да се бори за Исламску државу и да приштинске власти имају веома благонаклону политику према људима који се укључују у терористичке редове. 

"Очигледно је да не постоје ни посвећеност нити воља да се супротставе таквој врсти радикализације и регрутације ових људи, који одлазе да дају свој живот у најтежим терористичким актима сада у Сирији, а сутра ко зна, можда негде у Европи", рекао је Стефановић. 

Ако теоријски замислимо могућност да Косово постане члан Интерпола, јасно је каква би се "Пандорина кутија" отворила, сматра министар полиције.

"Тиме би базе података Интерпола о осумњиченима за тероризам, поготову са Косова и Метохије, могле да се нађу управо у рукама терориста, а директним приступом овим базама могле би да се успоре, спрече и онемогуће полицијске истраге тих случајева", рекао је Стефановић.

Напоменуо је да жали што један број земаља не сагледава довољно озбиљно могуће далекосежне последице тог сценарија.

Његова је дужност, каже, да, између осталог и због тог ризика, још једном свим државама чланицама Интерпола поручи да озбиљно размисле и преиспитају своје евентуалне одлуке да гласају за пријем такозваног Косова. 

Своје одлуке, истиче, нарочито треба да преиспитају оне државе које врше притисак на земље које до сада нису признале независност Косова како би гласале за пријем у Интерпол.

"Треба добро да размисле да ли тиме чине медвеђу услугу својим полицијама, својим безбедносним системима и на крају крајева да ли доводе у опасност грађане својих држава", закључио је Стефановић.

O питању чланства Косова у Интерполу говориле су и државне секретарке МУП-а Дијана Хркаловић и Биљана Поповић Ивковић у Абу Дабију. Оне су на састанку са представницима дипломатског кора рекле да не постоји ниједан правни аргумент који би оправдао чланство такозваног Косова у Интерпол.

Поповић Ивковићева је упозорила да би евентуални пријем тзв. Косова у Интерпол представљао опасан преседан и кршење правила и процедура ове међународне полицијске организације.

Хркаловићева је упозорила да ситуација у јужној српској покрајини јасно показује немогућност локалних органа и евидентан недостатак политичке или било које друге воље приштинских институција да се боре против организованог криминала и тероризма.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво