ЕК: Одређени напредак у области владавине права

Србија је постигла одређени напредак у области владавине права, али је и даље суочена са великим кашњењима и тешкоћама да покаже конкретне резултате у области реформе правосуђа, борбе против корупције и слободе медија, наводи се у извештају Европске комисије о поглављима 23 и 24 у који је увид имао РТС.

Извештај о стању владавине права и напретку у поглављима 23 и 24 које земљама чланицама редовно доставља Европска комисија биће одлучујући за одлуку о броју поглавља које ће Србија отворити у децембру, оцењују извори упућени у процес преговора о чланству Србије у ЕУ.

У целини, Србија је постигла одређени напредак у законодавним и институционалним реформама у више области, укључујући питање националних мањина, политику азила и прања новца.

"У исто време, присутна су велика кашњења у спровођењу мера, а конкретне, опипљиве резултате и даље је тешко показати у правосуђу, процесуирању ратних злочина, медијским слободама и борби против корупције", пише у извештају Европске комисије.

Извештај констатује да су уставне промене у циљу јачања независности судства још у току и да Венецијанска комисија сматра да предложени амандмани следе њене препоруке из јуна 2018. године. Европска комисија наглашава да су осим уставних промена значајни и закони о њиховој примени и најављује да ће блиско пратити овај процес.

У извештају се наводи да је један од конкретних резултата смањење броја дугих суђења и припрема новог информационог судског система.

Кад је реч о борби против корупције, извештај Европске комисије констатује да је ревизија закона о Агенцији за борбу против корупције и о финансирању политичких активности суочена са озбиљним кашњењем.

Европска комисија оцењује да је значајан број закона усвојен у оквиру поглавља 24: закони о спречавању прања новца, финансирању тероризма, азилу и државним границама, као и да су завршене структурне реформе у Министарству унутрашњих послова.

"Појачани напори у области финансијских истрага, прања новца и конфискације имовине треба да доведу до бољих резултата у борби против организованог криминала", наводи се у извештају.

Овај извештај, који два пута годишње подноси Европска комисија, послужиће као основа земљама чланицама за политичку процену о броју отворених поглавља у децембру.

Тренутно је пет поглавља у процедури у радним телима Европског савета, а Београд очекује да ће пре краја године бити отворена бар три: поглавље 17 о економској и монетарној политици, 18 о статистици и поглавље 9 о финансијским услугама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара