Србија, Естонија и Исланд: Заједничка идеја – дигитализација

Србија, Исланд и Естонија, иако потпуно различите, постају све сличније захваљујући дигитализацији и односу њихових влада према том питању, пише Томас Фром у ауторском тексту за немачки "Зидојче цајтунг", после панела посвећеног дигитализацији на којем су у Берлину учествовали премијери тих земаља, Ана Брнабић, Катрин Јакопсдотир и Јири Ритас.

"Три земље, три потпуно различите приче, а ипак једна велика заједничка идеја: Исланд, Естонија и Србија постају све сличније захваљујући дигитализацији. Естонија већ годинама слови за дигиталну земљу за узор, Исланд је на том путу, а Србија жели да постане таква", наводи Фром.

Издвојио је реченицу Ане Брнабић да Србија није била међу победницима треће индустријске револуције и да зато треба да се бори да буде међу победницима четврте, наводећи да је српска премијерка тек почела с дигитализацијом земље.

Осврнуо се на њену биографију, у којој стоји да је из привреде отишла у политику, што ће јој, према његовој оцени, помоћи у напорима да модернизује земљу, која је деценијама живела од челика, рударства и челичних гиганата.

"То је велики скок за земљу, у чијем главном граду се у самом центру још увек налазе руине после бомбардовања 1999. године", констатовао је Фром.

Цитира и наводе премијерке да ће у наредном периоду Србија чак 100 милиона евра инвестирати у инфраструктуру и старт-ап предузећа.

Дигитализација је, пише даље Фром, за Брнабићеву начин да се земља више приближи Европској унији, и као пример навео издавање електронских грађевинских дозвола, чиме ће се стати на пут корупцији.

"Поступак издавања грађевинских дозвола увек је био поступак који највише подлеже корупцији. Електронско спровођење поступка, у коме понуђачи морају електронским путем да предају своју понуду, томе ће стати на пут", преноси Фром речи премијерке.

"Естонија потпуно дигитализована"

Пишући о Исланду и Естонији, Фром наводи да је Естонија комплетно дигитализована и да је стигла до циља, до којег многи желе да дођу. Тако Естонци данас 99 одсто свих грађанских послова с јавним службама могу да заврше из своје дневне собе.

Наводи и речи естонског премијера да та земља има и проблеме са сајбер-нападима, али да грађани имају поверење у систем.

У тексту се наводи да је лакше спровести дигитализацију у земљи са онолико становника колико их живи у једном осредњем немачком граду, али и да на Исланду 95 одсто становништва има широкопојасну мрежу, док број старт-ап предузећа расте.

Наводи се и да треба водити рачуна о томе да систем буде безбедан, о чему брине и исландска премијерка Катрин Јакопсдотир.

"Морамо да водимо рачуна о Интернет безбедности, како бисмо могли да се одбранимо. Свако, ко има могућности, може да умртви болнице у земљи, а то је ризично. Што више дигитализације имате, то више морате да улажете у безбедност", наводи њене речи Фром.

Указује у тексту и да нису сви грађани отворени према давању својих података електронским путем, те да се у самој Немачкој на то гледа са великом резервом од стране заштитника података.

Зато је, сагласни су премијери, потребна транспарентна јавна управа, електронска сигурност, како би грађани били сигурни да су им подаци заштићени, а безбедност на интернет заштићена, као и она у саобраћају.

"Три земље, три пута и једна веома занимљива теза исландске премијерка да су се некада лична документа и подаци чували у канцеларијама државне управе и лекарским ординацијама, али да то није било безбедније", закључио је Фром.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво