Брнабић: Привреде засновати на иновацијама и стартаповима

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Софији на Европском стартап самиту да све владе на Западном Балкану имају огромну одговорност да привреде засноване на инвестицијама трансформишу у економије засноване на иновацијама и стартаповима. Брнабићева се састала са бугарским премијером.

"Правни оквир је важан. Дигитализација владе и управе важна је и стимулативна за стартапове", рекла је Ана Брнабић, указавши и на значај нових подстицаја.

У том контексту, навела је Брнабићева, Србија ради на измени пореских оквира и да ће, ако оне и буџет прођу скупштину, од Нове године постојати 80 одсто одбитка на порез на добит за компаније које улажу у иновације.

"Надам се да ћемо привући компаније. Ту је и приступ финансирању и то је наш фокус за 2019. Концепт отворених података врло је стимулативан концепт за стартапове и донели смо закон о електронском прављању", рекла је српска премијерка.

Премијерка је, међутим, упозорила и да нигде на Балкану не постоји култура предузетништва.

"Млади желе посао или у јавном сектору, јер сматрају да је сигурнији, или у великим компанијама, и веома мало деце ће у школи рећи да жели да буде предузетник, као што је случај у Израелу. Зато је уведен предмет предузетништва у школама", додала је Ана Брнабић. 

Навела је и да ће онај који заврши школу и отвори свој посао, у првој години рада бити ослобођен пореза. "Можете да пробате свакако, ако успете, одлично за предузетника, али и за државу", истакла је премијерка Србије.

Указала је и да "влада не зна све и најбоље", и да зато треба да корача лагано, јер не сме да се меша у тај сектор, већ да слуша и помаже.

На питање модератора зашто неко треба да изабере Србију, Европу а не на пример САД, рекла је да у Србији компанија може да се електронски региструје, да Србија има квалификовану радну снагу, добро пословно окружење, либерализован је режим радних дозвола.

"Посебна предност региона је то што је навикао на живот у турбуленцијама, што је некада била слабост", додала је Ана Брнабић.

На самиту учествује 400 представника европског стартап екосистема. "Верујемо да Бугарска може да буде важан партнер у мрежи екосистема стартапова", рекла је комесарка ЕУ за дигитално друштво и економију Марија Габријел на отварању самита.

Према њеним речима, стартапови у региону се не плаше преузимања ризика и све земље региона ће све више испољавати дигиталне иницијативе.

"Стартапови су јако важни и на Западном Балкану и у западној Европи јер су одраз новог времена, они производе данас нову револуцију", оценила је Марија Габријел.

Премијер Бугарске Бојко Борисов рекао је да је регион увек био познат по неким негативним аспектима, преварама, дигиталном криминалу, као буре барута.

"Али, имамо потенцијал да извршимо трасформацију Балкана у чвориште и лидера у области дигиталне економије и дигиталне инфраструктуре", додао је Борисов.

Премијер Црне Горе Душко Марковић изјавио је да је дигитализација изазов за црногорску привреду и друштво.  

Македонски премијер Зоран Заев верује да ће регион брзо ухватити корак са Западном Европом.

Градоначелница Софије Јорданка Фандакова рекла је да су у Софији квалификовани млади људи пуни иницијативе и да су инвестиције у јавну инфраструктуру допринеле да бугарска престоница буде прва у овој области међу градовима у региону. 

Борисов: Европски пројекат некомплетан без Западног Балкана 

Европски пројекат неће бити комплетан без земаља Западног Балкана, а њихов успех на европском путу зависи пре свега од лидера тих земаља, изјавио је Бојко Борисов у разговору са премијерком Србије.

Борисов се одвојено састао са премијерком Брнабић и премијером Црне Горе Душком Марковићем на маргинама Европског стартап самита који се одржава у Бугарској.

Како је саопштила бугарска влада, Борисов је у разговору са Брнабићевом рекао да ће Бугарска наставити да подржава Србију у спровођењу реформи и пројеката усмерених ка ЕУ.

"Европски пројекат неће бити комплетан без Западног Балкана, а њихов успех на путу ка ЕУ зависи пре свега од политичке воље лидера. Бугарска ће наставити да их подржава у спровођењу реформи и пројеката усмерених ка ЕУ", рекао је Борисов.

У разговору са Барнабићевом, бугарски премијер је истакао да је нормализација односа Београда и Приштине један од најважнијих фактора политичке стабилности и безбедности у региону. 

Зато се, казао је, залаже да наставак дијалога, уз посредовање Европске уније.

Из Софије председница Владе отпутовала је у Солун, где је учествовала на 3. Солунском самиту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи