Брнабић новинару Дојче велеа: Није дипломатски да ви причате у име ЕУ

Премијерка Србије Ана Брнабић дала је у Берлину интервју за емисију "Зона конфликта" на Дојче велеу која је позната по непријатним питањима. Инсистирала је на томе да представи све успехе које је Србија постигла на пољу е-Управе, владавине права, стабилизације економије.

Новинар Тим Себастијан је констатовао да Србија неће скоро у ЕУ, да од тога нема ништа док се не потпише узајамно признање и да му се чини да је Европској унији доста Србије.

Новинар је упитао премијерку да ли је свесна да су Европској унији дојадиле земље Западног Балкана. Премијерка је одговорила: "Мислим да није дипломатски да Ви причате у име Европске уније, то просто није у реду".

Новинар је наставио да инсистира, те га је премијерка у једном треутку упитала: "Јел могу ја да кажем или ћете ви имати интервју сами са собом"?

Водитељ је инсистирао да премијерка каже да је услов за улазак у ЕУ признање тзв. независног Косова: "Ви сте рекли да желите сарадњу Срба и Аланаца, некакав компромис, културолошко прожимање, то су Ваше речи".

"Да, то јесам рекла", рекла је премијерка.

Новинар је питао: "Па знате ли Ви да ће то трајати 20 година, о чему Ви причате?!"

Ана Брнабић је рекла: "Господине, нека ће трајати 20 година, решење мора бити компромис. И ако траје толико, у реду ако ЕУ хоће да чека 20 године супер, ако неће и то је у реду, ми реформе спроводимо због наших грађана".

На питање водитеља да ли се то ради само због новца из ЕУ фондова, премијерка је рекла: "Не, ми користимо новац из приступних фондова а делимо са ЕУ исте вредности и реформе спроводимо због грађана.

Полемика о Сребреници

Водитељ је инсистирао и да премијерка Брнабић призна да се у Сребреници десио геноцид: "Али погледајте, па међународне институције су рекле да се геноцид десио".

"Господине, у реду. Нека су рекле. За Србију се геноцид у Сререници није догодио. Одговорно лице за тај ужасан ратни злочин је изручено Хагу и Србија је урадила све што је било до ње", рекла је Брнабићева.

Водитељ закључује да премијерка никада неће признати геноцид у Сребреници: "То је за Вас црвена линија коју нећете прећи, зар не? Ви хоћете да прекрајате историју."

На то је премијерка рекла да нико не прекраја историју: "Ми само кажемо оно што су чињенице за нас и дала сам Вам одговор и поновићу – у Сребреници се није десио геноцид. Такође, Ви посматрате Србију као да је она неки изоловани систем. Погледајте како земље у региону третирају ратне злочинце..."

Додала је и да није коректно да новинар омаловажаи успехе које је Србија постигла и да доноси произвољне оцене, те поручила: "Поносна сам на то како се Србија суочава са својом прошлошћу".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво