"Потребан компромис, а не наметнута решења"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је, после расправе о Космету у Савету безбедности УН, да су се чули различити ставови, али да је битно да нису донете никакве одлуке већ да је свако могао да изнесе своје виђење ситуације.

Ивица Дачић је за РТС из Њујорка рекао да се расправа у СБ УН одвијала у складу са претходним одлукама држава о статусу Косова и Метохије. Међутим, каже да се види мала разлика јер неке велике силе позивају на флексибилност свих страна у дијалогу, што раније није био случај.

Каже да су и даље присутни позиви онима који то нису учинили, да признају Косово и да гласају да оно уђе у Интерпол, али поручује да нема прецизних бројки о томе колико држава признаје независно Косово.

"Нико није оспорио моју тезу да је десет држава повукло признање", рекао је Дачић и додао да ће на следећим седницама број оних који су признали Косово бити још мањи.

Истиче да је важно да се чује став Србије о поступцима Приштине и о инцидентима који су се дешавали и зато је неопходно да постоји редовна динамика седница СБ УН, да се сагледа стање, које је крхко, јер зачас дође до инцидената.

Министар спољних послова Србије поручује да је Београд опредељен за дијалог, али онај који се заснива на тражењу заједничких интереса и компромиса, а не на наметању једнострано донете одлуке.

"Од тога нема ништа, нећемо променити став, захвални смо Кини што је вратила Космет на дневни ред СБ УН, уз подршку Русије", навео је Дачић.

Расправа о Космету зависи од председавајућег 

Додаје да се у следећој години мења састав Савета безбедности УН, и да у суштини нема договора да ли ће бити седница о Космету, већ да то зависи од тога ко је председавајући у том месецу.

Говорећи о шансама Приштине за пријем у Интерпол, каже да је тешко о томе говорити јер се Београд не суочава само са Албанцима већ са великим лобирањем западних земаља.

Каже да Министарство спољних послова није директно надлежно за то питање, већ МУП. Ипак, Србија се бори да каже свима да је у питању статусна ствар и да "они не желе да се боре против криминала, већ да покажу да су независна држава".

"Мислим да је то наша предност јер државе увиђају да је то опасно. Борићемо се до краја заједно са МУП-ом и председником Србије", истакао је Дачић.

Наводи да лично мисли да су велике шансе да Србија у тој борби победи, али да зна да ће се председник Вучић љутити ако каже "да ће они да доживе дебакл", и да ће то рећи у понедељак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво