Грађевинске инспекције у надлежности Града Београда

Скупштина града усвојила је измене одлуке о градској управи. То подразумева усклађивање са новим законским прописима о планирању и изградњи којима Град преузима од општина надлежност над грађевинским инспекцијама.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић наводи да ће преласком грађевинских инспектора у Град Београд борба против бесправне градње бити ефикаснија.

"Више пута сам рекао да бесправна градња у овој земљи постоји 40-50 година уназад и да не можемо да кажемо да је неко посебно крив за бесправну градњу јер је то, нажалост, део менталитета", каже Весић.

Заменик градоначелника наглашава да су коначно усвојени прописи који ће омогућити да се сузбије бесправна градња.

Одборници су усвојили неколико детаљних урбанистичких планова који се односе на део Блока 65, као и на комерцијалну зону поред Ибарске магистрале.

До оштре расправе за говорницом дошло је на почетку седнице, када је Никола Јовановић, одборник Савеза за Србију, критиковао Градско веће зато што није у законском року до 1. новембра доставило предлог буџета за наредну годину, као и због кршења другог прописа.

"Такође су прекршили још један закон, о локалној самоуправи, јер не организују јавну расправу кроз коју грађани могу да се упознају са начинима на које намеравају да троше средства пореских обвезника", указао је Јовановић.

Шеф одборничке групе СНС-а Александар Мирковић, међутим, тврди да се напредњаци труде да информишу грађане.

"Петнаест градских општина, од 17 у Граду Београду, или оне општине на чијем је челу Српска напредна странка, сваког дана у сваком месту разговарају са грађанима, на зборовима грађана, по месним заједницама, у општинама разговарају са грађанима и одређују који су то приоритети", наводи Мирковић.

Град у сарадњи са Европском унијом припрема брошуру која ће у јануару бити подељена грађанима. У њој ће бити подаци о томе на шта се троше паре из градског буџета, најавио је Весић.

Подсетио је да је прошле године покренута акција у којој је општинама подељено по десет милиона динара, како би се организовао упитник за грађане шта би желели да се ради на њиховој општини.

Одборници су усвојили и одлуку о формирању свратишта као новој услузи социјалне заштите. Биће доступна младима и одраслим особама које живе на улици.

Скупштина је усвојила одлуку о постављању система јавних бицикала како би се растеретио саобраћај.

Београд има 83 километра бициклистичких стаза. План је да се у наредне три године постави 150 станица са 1.500 јавних бицикала. У тај пројекат Град ће уложити три милиона евра.

Нова седница Скупштине града биће одржана крајем новембра, када ће на дневном реду бити порези на имовину. Затим, средином децембра треба очекивати још једно заседање градског парламента, када ће бити усвојен предлог градског буџета за 2019. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи