Фабрици: ЕУ подржала локални развој са 300 милиона евра

Европска унија пружа континуирану подршку локалном развоју са досадашњим улагањем од 300 милиона евра, рекао је Сем Фабрици у Крагујевцу. Само финансирање развоја пословне инфраструктуре омогућиће унапређење укупног пословног окружења у Србији и привлачење инвестиција и бољи живот становништва, додао је шеф Делегације ЕУ.

Шеф Делегације Европске уније у Србији честитао је представницима и представницама 34 локалне самоуправе којима је преко развојног програма "ЕУ ПРО" одобрено укупно 40 пројеката.

Локалне самоуправе ће тако реализовати дванаест пројеката који се односе на израду пројектно-техничке документације, 19 пројеката форумулисања планске документације и девет пројеката пословне инфраструктуре, који ће допринети стварању услова за унапређење економских активности и привлачење инвестиција, саопштио је УНОПС.

Фабрици је посебно честитао запосленима у локалним администрацијама који су уложили знање и напоре у припрему квалитетних пројеката, као и градоначелницима и председницима општина које су обезбедили политичко вођство и визију.

Шеф Делегације ЕУ је такође истакао да су локалне самоуправе важан партнер у европским интеграцијама, јер се више од 70 посто законодавства ЕУ спроводи на локалном нивоу, и зато и локалне самоуправе као и локалне заједнице треба да буду укључење у процес приступања ЕУ.

Будимир: Подршка одрживом развоју локалних самоуправа

"Министарство за европске интеграције подржава реализацију овог програма будући да се његовим спровођењем обезбеђује одрживи развој локалних самоуправа уз смањење регионалних диспаритета и континуирано јачање способности градова и општина за коришћење европских фондова", рекао је Бранко Будимир, помоћник министра за европске интеграције.

Како је додао, подршка побољшању пословног окружења представља незаобилазан чинилац укупног прогреса локалних самоуправа.

Како је речено, у наредном периоду активно ће се радити на развоју сличних програма у нади да ће развојни партнери међу којима је и ЕУ подржати њихову реализацију.

У Крагујевцу ће у домену унапређења пословне инфраструктуре преко "ЕУ ПРО" програма бити реализована два пројекта вредна скоро 800.000 евра, и то ревитализација и проширење браунфилд локације у индустријској зони Крагујевац и израда техничке документације за санацију моста преко реке Лепенице.

Николић: Доказ да дугорочно гледамо на развој Крагујевца

"За Крагујевац и Шумадију програм ЕУ ПРО је од још веће важности, јер у претходних десет година Шумадија није имала приступ овом типу развојне помоћи и поносан сам што смо је дочекали спремни, јер то је доказ да радимо стратешки и да дугорочно гледамо на развој региона и града", рекао је Радомир Николић, градоначелник Крагујевца.

Истакао је да су локалне самоуправе поуздан и релевантан партнер међународним организацијама, а да централни нивои власти могу значајно да помогну у ефикасном дизајнирању и спровођењу развојних пројеката и политика.

Приликом обиласка зграде Легата академика Николе Коке Јанковића, у чију су изградњу Крагујевац и Европска инвестициона банка (ЕИБ) заједно уложиле 680.000 евра, Фабрици је истакао да ЕУ подржава очување али и промоцију културног наслеђа Србије као дела европског културног наслеђа.

"Српска култура има важну и дугу традицију и увек је била и биће део европског културног наслеђа, што чини и везу за будућност", рекао је Фабрици.

Како је додао, 2018. година је проглашена за годину културног наслеђа у Европи и Србији , а ЕУ подржава област културе кроз различите пројекте, укључујући реконструкцију Синагоге у Суботици, рехабилитацију тврђаве у Бачу, а до краја године треба да се заврши реконструкција Голубачке тврђаве, споменика средњевековне архитектуре.

Негре: Једно од најмодернијих здања српске културе

Шефица регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Дубравка Негре је истакла да иако критичари академика Николу Коку Јанковића виде као традиционалисту, неоптерећеног тиме да буде модеран, овај скулптор је добио једно од најмодернијих здања српске културе.

"Драго ми је да смо подржали изградњу овог легата и то је само део од осам милиона евра колико смо последњих година уложили у институције културе у Србији", рекла је Негре.

У Крагујевцу се шеф Делегације ЕУ састао са градоначелником Радомиром Николићем као и са представницима регионалних развојних агенција и разговорао о приоритетима развоја на локалном нивоу и улози коју локалне самоуправе и регионалне агенције имају у процесу европских интеграција Србије.

Активности "ЕУ ПРО-а", програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра.

Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи