Бећковић: Нико се не бави измишљањем црногорске нације

Члан САНУ, књижевник Матија Бећковић коме су црногорске власти забраниле улазак у Црну Гору, изјавио је да у Србији живи више Црногораца него у Црној Гори и додао да још није чуо да је неко из Србије отишао да живи у Црну Гору, а да неко из ње није желео да оде код, како је рекао, "тог окупатора".

Матија Бећковић је у интервјуу за бањалучку Алтернативну телевизију рекао да се нико не бави тиме што се измишља црногорска нација, оценивши да су те измишљотине у служби нечег много важнијег и дубљег што се, можда, "иза брда ваља".

"Ово је претходница нечега што прети свету и што би требало да забрине сваког одговорног човека. Како нико ко би требало на то не устаје, онда се јавља та помисао да има разлога за бригу. Само је питање да се и ми не придружимо и да не буде по оној пословици, 'где су сви ћорави и ти затвори једно око', него да не одустанемо од подршке", рекао је Бећковић.

Срби се данас боре дипломатским средствима, рекао је Бећковић и додао да ће у томе бити једна врло важна епоха "ћерања".

Навео је да снага Срба не би требало да буде у њиховом броју, већ искључиво у истини, изразивши наду да ће млади нараштаји смоћи снаге да се за њу изборе.

Подсетио је да су на простору бивше Југославије настале етнички чисте републике, а да су Срби и Србија оптужени за ксенофобију и нетрпељивост сваке врсте.

"Србија је једина мултиетнична и не постоји у њој неки народ и човек који страда због тога што је неке друге нације. Чак постоји нека врста болећивости према њима. Када би сад неки Албанац прошао Теразијама, не би га нико пипнуо, а ако би то и учинио, многи би устали да га бране", навео је Бећковић.

"Циљ да се заборави историја Србије" 

Рекао је да је Србија прикована на срамни стуб и да је циљ да се заборави сва њена историја, жртва, демократска традиција, а да је истина да је свако ко је хтео да склони главу бежао у њу.

Када је реч о Косову и Метохији, Бећковић сматра да је, како каже, Србија без Космета "пресечена трупина без својих удова, која личи на богаља".

"Журба да се нешто у вези са Косметом смути овог викенда па да је то готово до идуће недеље – провидна је. Подсетићу на речи патријарха који је рекао да ко издржи до краја, тај ће се спасити", напоменуо је Бећковић.

Говорећи о резултатима недавних избора у БиХ, Бећковић је рекао да је то био велики пораз оних који су били против изабраног српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, јер је, како каже, било много оних који су се мешали у изборе.

"Било је много различитих руку умешано у ту причу и зато сам уверен да је његова победа њихов велики пораз", рекао је Бећковић.

Оценио је да је са Додиком занимљиво, јер не оставља дилему о томе шта хоће и мисли.

"С Додиком сте начисто шта он мисли и шта хоће, тако да он не личи на овдашње политичаре. Људи су се управо тога зажелели, па мисле 'ако он то сме да каже, можда ћу смети и ја'", рекао је Бећковић.

број коментара 29 пошаљи коментар
(четвртак, 15. нов 2018, 00:33)
Licanin [нерегистровани]

Licka nacija

@ Crnogorac, a gde su i koji su to bili Dukljani ili Zecani.

I reci mi molim te,ako izuzmemo Njegosa Srbina, u grandioznoj istoriji drzave Crno Gore sacinjene od Srba, sta je to crmogorac napravio uradio ili smislio tako svevremenski i planetarno bitno,naspram TESLE mog Licanina,mozes u to i Srbina Njegosa ukljuciti. Tesla je Licanin i uradio je vise nego svi gradjani teritorije Crne Gore od pocetka racunanja vremena pa za navek. Daj mi jedan argument da nije tako i bez izgovora i reci cu ti bravo gospodine u pravu ste, crnogorci Srbi nikad bili nisu ,a itekako sve to ima veze jedno s drugim!!!

(среда, 14. нов 2018, 22:32)
Marko [нерегистровани]

Ekskurzija u Crnoj Gori

Na ekskurziji u Budvi 2000. godine se upisujemo u hotelsku knjigu. Knjiga urađena latinicom. Moja kolegica pita vlasnika hotela "Mi u Bosni smo otkad znam za sebe pisali latinicom a sad smo prešli na ćirilicu, a Vi u Crnoj Gori ste otkad znate za sebe pisali ćirilicom a sad prešli na latinicu". Čudna neka vremena, sad nešto jeste a sutra kao da nikad nije ni bilo.

(среда, 14. нов 2018, 21:51)
anonymous [нерегистровани]

Knjazevina CG

Popis 1909.g 98% zborilo Srpski cirilicom.

(среда, 14. нов 2018, 17:34)
anonymous [нерегистровани]

Nacija????

Posle toliko godina života u Kanadi,još nisam čuo da postoji Kanadska NACIJA!
Crna gora je geografski pojam...šta to ima veze sa nacijom!?!
Može da se bude Kanadjanin ili Crnogorac samo kao državljann.

(среда, 14. нов 2018, 17:24)
Stari Crnogorac [нерегистровани]

@Nacija!?

Објасни ти мени, од кад то код нас у Црној Гори Црногорац више није Србин, но је Србија направила од Црногораца Србе? Нетачно. Већ је управо обратно. Ово те приупитам као Србин. Објасни ти мени како то сада ја, моја породица и готово комплетно крај одакле су моји поријеклом, више нијесмо Срби, иако смо се више стотина година тако писали (како су нас и пописивали и странци)? Црногорац је увијек био славан стуб српске историје и увијек ће бити - а сада због многих који имају мишљење такво, више није. Ви сте почели први да од Црногораца правите други народ, а не да Срби од Црногораца праве Србе. Пре само 30 година, овакве ствари су у Црној Гори биле незамисливе. Понекад се питам, слушате ли ви уопште ђедове ваше што су причали, који су знали да су Срби и у вријеме тита? Жалосно.

(среда, 14. нов 2018, 16:23)
milan lala [нерегистровани]

Crnogorac

Srbi koji se u C. Gori nazivaju Crnogorci su svi redom Srbi i to je ziva nepobitna istina, tako je od vajkada bilo sve do dolaska Josipa Broza zavnog Tito . Kad se kaze Crnogorac misli se na osobu poreklom iz C. Gore a ne misli se na naciju, kao na primer kad se kaze Kraisnik, Sumadinac, Bacvanin, ´Banacanjin, Sremac itd i svima nam je jasno da su to sve nacionalno Srbi. Crnogorca kao naciju u C. Gori izmislio je bravar Josip Broz i njegovi takozvani komunist da bi se razbilo Srpsko nacionalno telo i jedinstvo. Danasnje "crnogorisanje" u C. Gori forsira M. Djukanovic zarad svojih privatnih licnih interesa. Do kada ce to neprirodno stanje stvari trajati tesko je predvideti verovatno dok M. Djukanovic bude na vlasti . Bio je i J. Broz apsolutni gospodar njegovo vreme i njegovo pametovanje je proslo , i niko ga vise ne interesuje , kao da ga nikad nije bilo , a cinilo se kao da ce biti za vecna vremena, sve kao ovo sada u Milogori.

(среда, 14. нов 2018, 15:25)
Slobodan [нерегистровани]

???

Kakve sada veze ova izjava ima sa bilo cime?!?

(среда, 14. нов 2018, 15:11)
Crnogorac [нерегистровани]

Nacija!?

U crnoj gori zive srbi a i crnogorci, samo sto vi sa vasom politikom pretvarate svi u srbe. ( ja licno Nemam nista protiv srba) Ali svatite da postoji srpski i crnogorski narod, i da sumadija, vojvodina, krajina...nikad nijesu bile drzave no oblasti ili pokrajine, a crna gora uvijek bila i ostace samostalna drzava, zahvalajuci crnogoraca kao sto sam ja. Pozdrav iz Crne gore

(среда, 14. нов 2018, 14:23)
Република Српска [нерегистровани]

Нација?!

Ви господине”црногорац” мијешате народ и нацију! Срби су народ и живе у Србији, Р. Српској(БиХ), Ц. Гори, Хрвстској, Македонији, Канади, Аустрији итд.. И нама покушавају наметнути да смо Босанци, само ми смо мало више тврд орах за разлику од вас неких(мањина) у Ц. Гори и врло добро знамо ко смо и шта смо, тј Срби. Сутра ће тако исто измислити нацију Шумадинац, Војвођанин и сл, и наравно ће неко сличан вама(мање национално свјестан) тврдити да ја Шумадинац а не Србин исто што ви сад тврдите.. Поздрав из Р. Српске

(среда, 14. нов 2018, 14:04)
Crnogorac [нерегистровани]

Dacic

Pa izjavio vam je vas ministar prije neki dan da su srbi i crnogorci dvije nacije.