Савет безбедности данас о Косову и Метохији

После шест месеци, данас ће, захваљујући председавању Кине, на седници Савета безбедности бити разматран извештај генералног секретара о раду Унмика од 16. јула до 15. октобра. Србију ће не седници представљати министар спољних послова Ивица Дачић.

Претходна седница о КиМ одржана је у мају, а пауза је настала због противљења Велике Британије, САД и Француске да се та тема ставља на дневни ред свака три месеца, што је била пракса у последњих 19 година.  

Србију ће представљати шеф дипломатије Ивица Дачић, који ће изнети оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији, посебно у контексту низа провокативних и једностраних потеза Приштине у претходном периоду, као и повећаног броја напада на Србе и њихову имовину у Покрајини.

Дописник РТС-а јавља ће Дачић поновити став да је Србија апсолутно спремна за наставак преговора, али у оном тренутку када Приштина испуни оно што је потписала, а то се односи не само на формирање ЗСО него и на уредбу о повећању пореза.

Дачић ће такође указати и да је неприхватљиво формирање такозване косовске војске. 

У свом излагању, он ће дати осврт на извештаје генералног секретара УН о раду Унмика.

Дачић је у Њујорку уочи седнице имао бројне билатералне разговоре. Боравак у Њујорку биће искоришћен за састанак са генералним секретаром УН Антониом Гутересом и за актуелне дипломатске активности. 

У свом најновијем извештају о Косову и Метохији, Гутерес је поздравио решеност Београда и Приштине да, кроз дијалог којем посредује ЕУ, дођу до нормализације односа, упозоравајући истовремено да је у протекла три месеца забалежено неколико инцидената који су резултат међунационалних тензија.

У извештају, који обухвата период од 16. јула до 15. октобра, он је истакао да је забринут због обновљених тензија у вези са грађевинским радовима у посебним заштићеним зонама и упозорио на обавезе у вези са заштитом верског наслеђа.

Такође, он је у овом документу навео и да су изјаве српских и косовских лидера о разграничењу изазвале забринутост косовских Срба, као и неспоразуме између Београда и лидера Српске православне цркве на Косову.

Истакао је да Унмик наставља конструктивну сарадњу са Београдом и Приштином, са свим заједницама на Косову и са регионалним и међународним актерима.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи