Фигаро: Србија неправедно понижена на комеморацији 11. новембра

Протокол француског председника сместио је председника Србије Александра Вучића изван званичне трибине на прослави 100. годишњице потписивања примирја у Првом светском рату 11. новембра 2018, поставивши га изван домета телевизијских камера. Ради се о неприхватљивом пропусту, јер је Србија у Великом рату изгубила "1,2 милиона своје деце", пише Фигаро.

"Упрскали смо ствар", изјавио је за Фигаро високи члан протокола Јелисејске палате, која је била задужена за распоређивање званица на почасној трибини.

Док су око председника Макрона били представници земаља савезница из Првог светског рата, али и председници Бугарске и Турске, као и немачка канцеларка, један човек, иако растом огроман – пише даље Фигаро алудирајући на председника Србије Вучића, скрајнут је ниже да не може бити и постављен да седне на супротној трибини, међу нижерангираним званичницима.

Лист даље подсећа на све аспекте и инстанце српско-француског пријатељства током историје и наводи:

"Ту Србију, са њеним историјским жртвама, Француска је понизила 11. новембра. Можемо само да замислимо како се Александар Вучић осећао док је, преко пута себе гледао, осмехнуте између Трампа, Путина и Макрона, озлоглашеног Реџепа Тајипа Ердогана, или Хашима Тачија, председника земље коју Србија не признаје и која је 1914. била тек област у оквиру Србије."

Иако се француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони у понедељак извинио у име Париза, у Београду реакције нису изостале.

Споменик захвалности Француској, тек рестауриран – вандализован је, а позивано је и на преименовање Париске и Француске улице.

Шестог децембра Емануел Макрон долази у Београд. Вучић му је обећао грандиозан дочек и рекао да се Србија неће обрукати када је реч о обележавању историјског, крвљу завређеног пријатељства између две земље.

Овога пута, Француска је та која ће се осетити пониженом, закључује се у тексту који потписује заменик директора Фигара Жан Кристоф Буисон.

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво