Вучић: Нема дијалога са онима који крше споразуме

Председник Србије и СНС-а Александар Вучић изјавио је да ће дијалог у Бриселу бити настављен када Приштина престане да крши споразум ЦЕФТА. Може Тачи да јури Путина колико хоће, али неће добити подршку за било шта с чиме се Србија не сагласи, поручио је Вучић.

"Никога не уцењујемо", истакао је Александар Вучић, поручивши да нема дијалога са онима који крше споразуме.

Вучић је, након састанка са председником грчке Нове демократије Кирјакосом Мицотакисом, рекао да ће дијалог бити сигурно настављен онда када Приштина буде разумела да мора да се понаша цивилизовано, у складу са правилима које је сама прихватила.

"Не кажемо биће дијалога ако нам отворите два, три, четири поглавља. Учествујемо у дијалогу, али не са онима који крше споразуме које су сами потписали и сваки пут мисле да је то дозвољено и да могу да врше додатни притисак", рекао је Вучић.

Жели да верује, каже, да ће ЕУ и они којима је стало до дијалога утицати на оне којима су помагали "у прављењу независности".

Председник је рекао да је Београд остварио велику победу у европској енергетској агенцији, али да преостаје велика борба у Интерполу.

"Постоје земље које нису признале косовску независност, а које су под огромним притиском да гласају за чланство Косова у Интерполу или да буду уздржане", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, како сада ствари стоје, Косово има једну, две или три земље више од потребне већине у Интерполу, али да је питање да ли ће је задржати до гласања.

"Улажемо све што имамо и можемо, новац, знање, путујемо колико нам новац дозвољава. Ми немамо моћне спонзоре, уздамо се у се и у своје кљусе", навео је Вучић.

Председник је рекао да је Србија до сада имала много успеха, имајући у виду колико новца има на располагању за путовања и слање званичника и делегација у иностранство.

Као пример је навео обележавање 100 година од завршетка Великог рата у Паризу, где је он као председник Србије имао на располагању укупно четворо људи, укључујући и једног члана обезбеђења.

"А они (Косово) иду са делегацијама од 50-60 људи. То је питање новца, а они га имају, јер одвајају новац за косовску независност", рекао је Вучић.

"Може Тачи да јури Путина колико хоће, али..."

Поводом фотографије на којој се у Паризу рукују руски председник Владимир Путин и косовски председник Хашим Тачи, Вучић је поручио да "нисмо одушевљени фотографијом, али свако има своју политику и позицију, као што је има и Србија". 

"Може Тачи да јури Путина колико хоће, али неће добити подршку за било шта с чиме се Србија не сагласи", рекао је Вучић и истакао да смо у овом тренутку "много далеко од усаглашавања".

Навео је да као што Русија има своје интересе, имају их и САД. 

"То што се ја видим са Трампом не значи да ће САД променити мишљење о Косову, као што га неће променти ни то што је Трамп рекао да су Срби велики народ", приметио је председник Вучић. 

Тако је уверен да ни Русија неће мењати позицију и да ће, као и до сада, бити уз Србију. 

За фотографију Путина и Тачија је рекао да не зна када је направљена у Паризу, где је одржана церемонија поводом 100 година примирја у Првом светском рату, али зна како је Путин реаговао на самој церемонији када је схватио са ким се рукује. 

А поводом Тачијевих навода о том разговору, рекао је: "Није то моја ствар. То је питање за Русију и за Приштину. Није на нама да водимо рачуна шта ће да ради велика сила као што је Русија, није на мени ни да кукам...", рекао је Вучић. 

"Не верујем да је Путину увек лако, упркос чињеници да ЕУ дефакто подржава независност Косова, а да се ми налазимо на европском путу. Није му лако. У политици нема љубави, већ само интереса", поручио је Вучић. 

Русија је, истакао је, наш пријатељ, са Русијом имамо добре односе и имаћемо још боље односе. 

Навео је да руски председник Путин долази у Србију у јануару идуће године, а да никад неће отићи у Приштину. 

У децембру, додаје, у Србију долази и француски председник Емануел Макрон, који, нагласио је, такође неће отићи у Приштину. 

Истакао је да у Србију долазе и кинески председник и премијер и председник Израела, као и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и други људи, са различитих страна света. 

"Питају ме како могу да познајем Орбана и Сороса. Могу, то је највећа похвала српској политици, јер је успела да извуче највише на различитим странама света", поручио је Вучић.

"Мерићемо три пута, чекамо реакцију на најаву Харадинаја"

Председник Вучић изјавио је да ће се Београд одговорно понашати поводом најаве Рамуша Харадинаја да ће такозвана војска Косова бити формирана овог месеца и да ће имати три пука, од којих један на северу. 

"Он је човек веома моћан, веома снажан, може упркос вољи ЕУ и свих земаља ЕУ, нека настави да ради шта хоће и како хоће", рекао је Вучић.

Он је навео да ће се Београд понашати одговорно и озбиљно и да ће прво сачекати да види хоће ли "они који су спонзорисали косовску независност" реаговати или не и на који начин.

"Нигде не журимо, за негативне мере и реакције увек има довољно времена. Боље три пута да мерите, а једном да сечете, него да нешто радите под притиском сопствене плаховитости", рекао је Вучић.

Навео је да такве ствари могу људски да га разбесне и наљуте, али да мора да се сачека, да се свима укаже на такво понашање, па ако не буде одговора и реакција, реагује. 

"Дајем све од себе да имамо боље односе са Хрватском"

Председник Србије каже да је јутрос од свих надлежних служби тражио објашњење у вези са одлуком хрватског Министарства државне имовине, које је објавило оглас којим се нуди у закуп српска имовина.

Вучић је, на питање новинара како ће Србија реговати на такву одлуку Хрватске, рекао да даје све од себе и као председник Републике и као лидер најодговорније странке да имамо боље односе са Хрватском и да их не разуме – зашто свака политика која се тамо води мора да буде, пре свега, уперена против Срба.

"Не разумем то", рекао је Вучић и додао да ће озбиљније коментаре на њихову одлуку моћи да подели са јавношћу за неколико дана, када све то буде добро проучио.

Каже да не жели да даје изјаве "тек онако" да би био популаран код једног дела народа, већ хоће да види прецизно о чему се ради, али не само када је реч о имовини попут одмаралишта већ и о пољопривредном земљишту Срба који су протерани. 

Пољопривредно земљиште је, каже, још значајнија тема.

"Не видим ниједан разлог за било какав сукоб у будућности, можемо да се сукобљавамо по питању прошлости са Хрватима и мислим да је ту аргументација много више на нашој него на њиховој страни, али морамо да саслушамо. Разумем ту врсту емоције и страсти, али онај ко се бави политиком мора на крају да доноси рационалне одлуке", поручио је Вучић.

Како каже, и њему није било једноставно у Паризу (на церемонији обележавања сто година од примирја у Првом светском рату), али је, додаје, морао да умири себе и да донесе најсврсисходнију одлуку у интересу Србије.

"Интересантан је тај приступ да је пропаст шта год да урадимо"

Интересантан је тај приступ у којем, ако постигнете договор, онда сте урадили нешто против своје земље, а ако не постигнете договор, онда сте пропали, приметио је Вучић, реагујући на новинарско питање које је, каже, тако конципирано.

"Како год да окренете, пропали сте", рекао је Вучић тумачећи такав приступ и подсетио да је Београд водио разговоре са Приштином са основним циљем да се сачува мир, пре свега за Србе, који би у сваком другом случају били угрожени.

"Не рачунајући убиство Оливера Ивановића, мислим да није било других инцидената са смртним последицама, што је велика и важна ствар за нас", рекао је Вучић.

Додао је да је зато поносан што се разговарало са Приштином и после страшних ствари које су радили, попут хапшења и пребијања Марка Ђурића, изненадних посета северу са дугим цевима...

Председник је рекао да би волео да може да се постигне компромис са Приштином, али да није оптимиста, јер неки мисле да могу да врше притисак на Србију, попут подизања тарифа.

Вучић је рекао да је са Приштином разговарао о свему о чему је могуће разговарати, а да, уколико не може да се разговара, каже да је то немогуће.

"Ако неко мисли да у томе има моје кривице, непостојања жеље за постизањем компромиса, спреман сам да прихватим кривицу, али ме немојте осуђивати за тобожњу изјаву, а ви сте им предали све у руке, направили граничне прелазе између Срба и Срба... А ако не постигнем споразум, јер га је немогуће постићи, онда ми кажете 'твоји разговори су пропали'", рекао је Вучић.

Он је рекао да му 2018. "није пропала година" кад је реч о Косову и Метохији, јер су сачувани људски животи, Београд оснажио позицију у свету, успео да победи на неким гласањима.

"Знам шта је могуће, ви се крећете у границама могућег и реалног, а не било чијих жеља", рекао је Вучић.

"Србија из сата уз сат дугује све мање"

За Србију "сат за јавни дуг" не ради и Србија дугује све мање и мање, изјавио је Вучић који је уједно честитао пензионерима на пензијама које су, нагласио је, више него што су икада раније биле. 

Вучић је, одговрајући на питања новинара, рекао да постоји чувена машина "јавни дуг сат" која свим државама откуцава колико се задужују, из секунде у секунду, и да се може видети колико вам се земља задужује. 

Како је нагласио, тај сат за Србију "не ради", јер Србија из сата уз сат дугује све мање. 

"Веома сам поносан на то", поручио је Вучић, у седишту СНС-а.

Честитао је пензионерима који су добили пензије више него што су икада пре биле и додао да ће ускоро, од првог јануара, полицајци и војници имати више од 20 одсто веће плате, него што су их имали пре умањења 2014. године. 

Додао је да ће бити повећане плате и осталима у јавном сектору, некима девет, десет до 12 одсто и нагласио да је управо напредак економије посао којим се држава бави. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво