Брнабић: Немачке инвестиције важан део српске економије

Премијерка Ана Брнабић разговарала је у Берлину са председником Управног одбора Савезног удружења немачких привредних комора Мартином Ванслебеном о економској сарадњи две земље, привлачењу додатних немачких инвестиција, али и о кршењу ЦЕФТА споразума од стране Приштине. Брнабићева је учествовала на радном доручку и дискусији у организацији фондације "Кербер".

Ана Брнабић је нагласила да у овом тренутку постоје најаве појединих немачких инвеститора који су већ у Србији да шире капацитете током 2019. године.

Премијерка је, након састанка, истакла да су немачке инвестиције веома важан део српске економије, не само због броја радних места, који је већ премашио 50.000, већ и због тога што доносе нове техлологије, знање, пословну етику, начин управљања, што је, каже, дугороцно и важније од самог броја радних места.

Премијерка је изнела податак из анкете Немачко-српске привредне коморе да би 85 одсто немачких инвеститора у Србији би поново одлучило да улаже у нашу земљу.

"То је најбоља референца коју можемо да дамо за Србију", подвукла је Брнабић.

Разговарало се и о регионалној сарадњи, а Брнабић је истакла да је Србија највеће тржиште у региону, али да је немачким компанијама потребан цео регион као отворено тржиште.

"Разговарали смо и о проблему који сада имамо са имплементацијом ЦЕФТА споразума и додатним царинама привремених институција у Приштини, које потпуно крше мултилатералне споразуме и видећемо да заједно радимо на томе да се вратимо у нормалан начин функционисања, јер ово штети и немачким инвеститорима у Србији", рекла је Брнабић.

Пренела је новинарима да се разговарало и о додатној визној либерализацији и олакшицама када је реч о радним дозволама у нашој земљи, као и о оснивању тренинг центара у Србији, што би допринело лакшој преквалификацији и додатним обукама, додала је Брнабић.

Како је рекла, није било речи о компанији "Тенис" и њеном доласку у Србију.

"То, у овом тренутку, није питање за мене. Они би били важан инвеститор у Србији, али су један од инвеститора са којима разговарамо. Сада имамо најаве неких инвеститора који су већ у Србији, који желе да се шире током 2019. године и на то се фокусирамо", рекла ја Брнабић.

Ванслебен је навео да су у Савезу комора задовољни што имају сарадњу и јако партнерство са Привреном комором Србије и тиме што су немачке компаније пристуне у Србији.

"Важно је да сарађујемо и много је потенцијала који желимо да искористимо, да инвестирамо у Србију, отварамо радна места", рекао је Ванслебен.

Састанку је, са премијерком, присуствовао и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и председник Српско-немачке привредне коморе Роналд Зелигер.

"Често је Меркелова гасила пожаре које ми нисмо могли"

Премијерка Брнабић, која ће присуствовати свечаној вечери у организацији "Зидојче цајтунга", где ће се обратити и Ангела Меркел, каже да ће то бити прилика да разговара са немачком канцеларком о различитим питањима. 

Брнабић је рекла да ће Меркеловој захвалити за сву подршку коју Немачка пружа Србији, али разговарати са њом и о питању Косова и Метохије. 

"Ја ћу њој, пре свега, захвалити за подршку коју Немачка пружа Србији и нашим евроинтеграцијама, за сво поверење које немачке компаније имају према Србији, јер су важан промотер Србије", рекла је Брнабић након састанка у Савезном удружењу немачких привредних комора у Берлину.

Како је рекла, сугурно ће са Меркеловом разговарати и о Косову и Метохији, свесна да се разликује оно што Србија и Немачка мисле о томе шта би могло да буде решење за дугорочну нормализацију односа Београда и Прриштине.

"Али, Немачка је увек била конструктиван партнер и разговараћемо о томе, и видећемо како можемо и овде да приближимо наше ставове", рекла је Брнабић.

На питање да ли најављено повлачење Меркелове 2021. године може да нанесе штету евроинтеграцијама Србије, Брнабић је рекла да може, јер је Меркелова била особа која се бавила Западним Балканом, иницирала Берлински процес и регионално повезивање.

"То нам је пуно значило. Често је Немачка гасила неке пожаре, које ми нисмо могли да угасимо", подвукла је Брнабић.

Додала је да је за њу лично важно што је њена посета Немачкој и политичка и економска и медијска, будући да учествује на конференцији Зидојче цајтунга. 

Брнабићева на радном доручку фондације "Кербер"

Премијерка Брнабић учествовала је јутрос, другог дана посете Немачкој, на радном доручку и дискусији у организацији фондације "Кербер", где је са члановима Бундестага, представницима фондација "Конрад Аденауер" и "Фридрих Еберт" и других непрофитних и привредних организација, разговарала о политичким и економским темама. 

Брнабић је са домаћинима разговарала о европским интеграцијама Србије и поновила да је приступање Европској унији спољнополитички циљ земље.

Теме разговора биле су и дијалог са Приштином, Берлински процес, реформа правосуђа и уставне промене, као и економске и друштвене реформе које Србија спроводи.

Брнабићева је истакла и значај дигитализације и образовања, наводећи да су то приоритети владе, који треба да доведу до боље размене идеја и сарадње међу младима у региону.

Премијерка Србије је јуче допутовала у Берлин, а синоћ је учествовала на Европском форуму Фондације "Конрад Аденауер", где је поручила да је стратешко опредељење Србије чланство у ЕУ, а од суштинске важности за земљу очување стабилности и развијање регионалне сарадње.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи